Kynutý borůvkový koláč krok za krokem
Je tu léto a opět příležitost upéct si koláč z čerstvých lesních borůvek (určitě lze využít i ty kanadské koupené v obchodě nebo natrhané na zahradě).
Zkuste si připravit zdravé jídlo podle receptu nutriční terapeutky.
Je tu léto a opět příležitost upéct si koláč z čerstvých lesních borůvek (určitě lze využít i ty kanadské koupené v obchodě nebo natrhané na zahradě).
Po procházce v lese si s sebou domů přinesete nadílku lesních plodů – borůvek, malin nebo lesních jahůdek nebo všeho dohromady. Už jste s chutí pojedli čerstvě utržené bobulky a teď je na řadě příprava lehkého a zdravého dezertu – ještě o něco zdravějšího. :-)
Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.
Jezte mrkev a vaše kůže bude aktraktivnější. Začít můžete mrkvovým dezertem.
“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.
Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.
Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.
Chcete vidět rozdíl mezi pohankovými a pšeničnými palačinkami? Podívejte se na dvojí palačinky naší nutriční terapeutky. Zkuste tradiční druh mouky nahradit pohankovou moukou s přídavkem žitné celozrnné mouky. Nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!
Milujete muffiny? Chtěli byste mlsat zdravěji? Pak zkuste recept nutriční terapeutky na zdravější celozrnné mini muffiny z celozrnné pšeničné mouky s nastrouhanou mrkví, jablky, vlašskými ořechy a slazené medem a třtinovým cukrem.
Pokud houbaříte a patříte mezi šťastlivce, kteří odchází z lesa s košíky plnými hub (já jím byla :-)), hned vás možná napadá: „Co s nimi?“
Sezóna hub je tady. Letos se daří hlavně bedlám. Rostou i u vás? Uvařte si z nich guláš trochu jinak!
Jíte luštěniny? Vy, ano? Vy, ne? Nevyhovují vám jejich senzorické vlastnosti, po jejich požití míváte trávicí problémy anebo vás nebaví časová náročnost jejich přípravy?
Čím můžeme ozdravit naši „čističku“ jménem ledviny? Co takhle zkusit červenou řepu! Častá konzumace červené řepy je mnohem účinnější než mnoho vitamínových přípravků. Připravte si ji tentokrát jako hlavní pokrm. Ledvinám to jistě přijde vhod.
Vylepšete si činnost jater s naším receptem!
Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.
Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.
Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.
Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je?
Jablek i nápadů na jejich úpravu je stále dost. Tentokrát nedošlo na losování. Jen otázka: „Co si uděláme z jablek tento týden?“ přineslo jasnou odpověď. „Jéé, dlouho jsme neměli žemlovku s jablky a tvarohem a jablka v županu. A ještě udělej ty malé štrůdlíky z rýžového papíru.“ Tak nezbývá než se pustit do práce a těšit se na skvělé jablečné pochoutky.
One apple a day keeps the doctor away! Když jsem si toto přísloví přečetla, užasla jsem. Úplně ne nad samotným příslovím, ale nad mladším synem. Poslední dva až tři roky si vyžaduje každý večer jablko, pěkně nakrájené na měsíčky. Stal se z toho takový rituál. Vzpomínám a nemůžu si vzpomenout, kdy byl naposledy nemocný. Že by to fungovalo? :-)
Období dozrávání třešní se mi vždy spojí s koncem školního roku. Časem sice tato souvislost pro mě ztratila na významu, ale stále jsou třešně skutečnými posly léta. Toto období není příliš dlouhé, proto - hurá na ně. Velikost i barva se mohou pokaždé lišit, a to od žlutočervené až po černou.
„To jsem si dovolil. Jsem si dovolil. Na ukázku. Ze své zahrádky, pár švestiček. Jestli se neurazíte.“ Viktor Hujer (Marečku, podejte mi pero!)
Hrušky mají ženský charakter. Tvar hrušky připomíná typicky ženské rozložení tuku na těle, především na bocích, hýždích a stehnech. A tak se hruška stala symbolem i pro gynoidní typ obezity.
Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice.
Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.
Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod.
„Jen myšlenka na borůvky ve mně probudí chuť na alespoň malé sousto borůvkového koláče. Ta pravá chuť přichází pravidelně, každé léto – cca v polovině července.“
Jste-li příznivci netradičních vánočních sladkostí, máme pro vás tip na dýňovo-ořechové sušenky s kousky čokolády. Upečené je zabalte do dózy a určitě se stanete hvězdou lecjaké předvánoční besídky či sešlosti :-).
Jaký recept je vhodný pro voňavý adventní čas? Určitě vánočka.
Perníčky a jiné druhy pečiva z perníkového těsta neodmyslitelně patří k Vánocům. Je pravdou, že dnešní podoba perníčků nemá s původními perníky nic společného. Zvláště způsob přípravy - časová i fyzická náročnost - by v dnešní době u hospodyněk rozhodně neobstál. Sama si někdy připadám jako středověký perníkář. Považuji přípravu perníkového těsta za jednu z nejnáročnějších. Než se těsto uhněte - to trvá, ruce bolí. Teda aspoň mě. Navíc pokud těsto dělám vícekrát. Receptů na perníky je mnoho, jsou obsaženy snad ve všech kuchařkách. Je si tedy z čeho vybírat. Základními surovinami jsou – mouka, cukr, med, vejce a perníkové koření. Nejčastěji se používá mouka hladká pšeničná.
Cukroví patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Bez tradičních kousků cukroví si je vlastně nedokážeme ani představit.
Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci! Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.
P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“ Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.
Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.
Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou.
Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce. Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější.
Povzdech nad obrovskou úrodou na zahradě a neustále dotazy, co uděláme z toho špenátu, byly inspirací pro sepsání těchto řádků. Vyhlásili jsme špenátový den.
Moje první setkání se šparglem nebylo ani tak gurmánskou záležitostí, ale spíš estetickou. V létě totiž zdobí naši zahradu překrásná převislá rostlina. Moje maminka špargl nepoužívá k jídlu, ale nechá ho vyrůst, až se z něho stane okrasný asparágus. Pro některé je tedy delikátní pochoutkou, pro jiné nevýraznou zeleninou nebo dokonce okrasnou záležitostí.
Jaký je mezi nimi rozdíl? Dnes jsme si pro vás připravili recepty ze špagetové, muškátové a máslové dýně.
Na celé zeměkouli se vyskytuje mnoho odrůd dýně. Obrovskou výhodou je jejich dlouhá trvanlivost a opravdu všestranné využití.
Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů. Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.
Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).
Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm.
I přesto, že jsem zastáncem tradiční vánoční tabule, kapra na talíři na Štědrý den nemám. Za rybou s bramborovým salátem si ale stojím. Štědrý den je den splněných přání. Proč nevyhovět i odlišným chuťovým preferencím všem členům rodiny. Nabídnout na talíři kapra, pstruha, candáta nebo lososa, tuňáka či mořského vlka nejenom s klasickým bramborovým salátem může být příjemné oživení.
Výživová doporučení nás nabádají, abychom jedli rybí maso minimálně dvakrát týdně v 200 g porci. Matematicky vyjádřeno – 400 g týdně, 1,6 kg měsíčně a ročně alespoň 20 kg. Klíčové je celkové množství snědené ryby, o velikost jedné porce vlastně ani nejde. Nemusíte rybu jíst ani dvakrát týdně, s čistým svědomím si ji dejte i čtyřikrát. Z větší části raději volte čerstvé (mražené) rybí maso a teprve pak doplňte rybími výrobky. Steak, karbanátky, polévka, pomazánka, salát, zavináče, sardinky, tuňák v konzervě – to je jedno. Chuťové buňky si jistě řeknou, co jim je nejmilejší, zda mořské či sladkovodní ryby.
Nezapomínejme na maso z mořských ryb, které je zdrojem nenasycených mastných kyselin (zejména ω-3) a jódu. ω-3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v tuku ryb, proto tučnější mořská ryba není chybou, spíše naopak. Kombinací s celozrnnými těstovinami, olivami a čerstvou petrželovou natí vytvoříme vyvážený pokrm.
V pondělí jsme vám domov provoněli perníkem a dnes před svátky jej zahřejeme horkým jablečným nápojem.
Recepty vypadají skvěle, my už se doma snažíme vařit pouze zdravě. Hlavně vaříme na páře, sladké doma vůbec nemáme a friťák sme hodili do koše.
Já jahody zbožňuji, jen není každá odrůda stejná, v obchodech se prodávají mechanicky odolné odrůdy bez chuti. Ale už se blíží sezona těch voňavých a lahodných, zahrádkáři už se těší. I mi bez zahrádky si však můžeme nasbírat v samosběrnách jahod.
Recepty vypadají skvěle, my už se doma snažíme vařit pouze zdravě. Hlavně vaříme na páře, sladké doma vůbec nemáme a friťák sme hodili do koše.
ty knedlíky vypadají skvěle, úplně jsem na ně dostala chuť :) Já většinu ovoce suším v sušičce, je to praktický způsob pro uskladnění. Když na mě pak večer přijde mlsná vytáhnu křížaly a dávám si u televize, je to zdravější než brambůrky :) Dá se sehnat za dobrou cenu a můžu ze zkušenosti říct, že ji opravdu využijete.
ten štrůdl vypadá skvěle, úplně jsem na něj dostala chuť :) Já většinu ovoce suším v sušičce, je to praktický způsob pro uskladnění. Když na mě pak večer přijde mlsná vytáhnu křížaly a dávám si u televize, je to zdravější než brambůrky :)
recept mě zaujal, už vím, co upeču na víkend :-)
Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky
Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky
Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky