Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.
Ostružiny jako nutriční poklad
Ostružiny řadíme mezi bobulovité ovoce. Jejich energetická hodnota je 160 kJ (38 kcal) na 100 g. Obsahují až 87 % vody. Energetická hodnota je ze 65 % tvořena sacharidy, zejména fruktózou a glukózou, méně pak sacharózou. Vyznačují se velkým množstvím vlákniny, zejména té nerozpustné, podobně jako maliny. 100 g ostružin obsahuje téměř 6 g vlákniny, což představuje 1/4 doporučené denní dávky. Stejně jako jiné bobulovité ovoce i ostružiny vykazují nadprůměrné množství biologicky aktivních látek, a to vitamíny skupiny B, nejvíce niacinu, kyselinu listovou, vitamín C, vitamín E a ß-karoten. Z minerálních látek obsahují převážně ty zásadotvorné: draslík, hořčík, bór, zinek, měď, kobalt a železo. Nutričně významný je i obsah polyfenolů, flavonolů a flavonoidů, mezi nimiž se skrývá mnoho antioxidantů. Ostružiny mají jeden z nejvýznamnějších obsahů anthokyaninových pigmentů ze všech druhů ovoce, a to až třikrát více než v malinách. Obsah těchto bioaktivních látek včetně antioxidantů působí proti činnosti volných radikálů, protektivně proti oxidačnímu stresu a tím preventivně proti vzniku mnoha onemocněním souvisejících s životním stylem (kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes mellitus a další).
Z listů ostružiníku lze připravovat čaj, který se používá k ovlivnění potíží trávicího a vylučovacího ústrojí. Přisuzují se mu baktericidní účinky.
Ostružinový koláč
Rozpis na 1 kulatou formu Ø 28 cm (12 porcí) |
Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
100 g celozrnné špaldové mouky | 860 kJ (204 kcal) |
100 g polohrubé mouky | 7 g bílkovin |
1 kávová lžička prášku do pečiva | 7 g tuků |
70 g cukru | 28 g sacharidů |
1 vejce | |
3 lžíce oleje | |
200 ml bílého jogurtu | |
Náplň: | |
250 g polotučného tvarohu | |
1 vejce | |
1 lžíce třtinového cukru | |
ČERSTVÉ OSTRUŽINY | |
Posypka: | |
2 lžíce mouky | |
1 lžíce třtinového cukru | |
1 lžíce rozpuštěného másla |
Pracovní postup na ostružinový koláč:
1. Sypké ingredience smícháme (mouky, cukr, prášek do pečiva). Přidáme olej, vejce a jogurt. Vytvoříme těsto.
2. Těsto dáme na dno vymazané a vysypané formy, příp. použijeme pečící papír.
3. Vymícháme si tvarohovou náplň.
4. Náplní potřeme těsto ve formě.
5. Poklademe čerstvými (mraženými) ostružinami a posypeme posypkou, kterou si připravíme smícháním mouky, cukru a rozpuštěného másla.
Ostružinový chia pudink
Rozpis pro 2 porce | Nutriční hodnota 1 porce (200 ml pohár): |
---|---|
3 polévkové lžíce chia semínek | 770 kJ (183 kcal) |
200 ml mléka / mandlového nápoje | 5 g bílkovin |
1 lžíce třtinového cukru | 4 g tuků |
ČERSTVÉ OSTRUŽINY | 31 g sacharidů |
Pracovní postup na ostružinový chia pudink:
Chia semínka zalijeme mlékem nebo mandlovým nápojem. Důkladně promícháme. Necháme v lednici několik hodin nabobtnat (alespoň 3 hodiny) do podoby pudinku. Ostružiny si rozdělíme na polovinu. První část ostružin necháme vcelku a druhou pomixujeme. Tekutou ovocnou směs můžeme jemně osladit třtinovým cukrem. Po poháru vrstvíme podle fantazie – chia pudink, ovocnou směs a celé ostružiny. Před konzumací necháme vychladit.
Ostružinové smootie nebo ostružinový koktejl
Rozpis pro 2 porce | Smoothie - nutriční hodnota 1 sklenice 250 ml: |
---|---|
ČERSTVÉ OSTRUŽINY | 670 kJ (160 kcal) |
(borůvky, banán) | 3 g bílkovin |
Mléko, mandlový, rýžový nápoj, vychlazená voda | 2 g tuku |
Citrón, limetka, třtinový cukr, med | 32 g sacharidů |
Čerstvé ovoce promixujeme do potřebné konzistence. Smootie je samotné pomixované ovoce. Banán nejenom vhodně ovlivní konzistenci, ale plní funkci i sladidla. Ideální je smootie nesladit cukrem ani medem a uchovat tak jeho přirozenou chuťovou podobu, ale také nutriční hodnotu vycházející z přirozeného složení ovoce.
Autor: Mgr. Jana Eliášová