Inzerce

Ostružiny: Na ostružinové vlně

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Ostružiny

Ostružiny jako nutriční poklad

Ostružiny řadíme mezi bobulovité ovoce. Jejich energetická hodnota je 160 kJ (38 kcal) na 100 g. Obsahují až 87 % vody. Energetická hodnota je ze 65 % tvořena sacharidy, zejména fruktózou a glukózou, méně pak sacharózou. Vyznačují se velkým množstvím vlákniny, zejména té nerozpustné, podobně jako maliny. 100 g ostružin obsahuje téměř 6 g vlákniny, což představuje 1/4 doporučené denní dávky. Stejně jako jiné bobulovité ovoce i ostružiny vykazují nadprůměrné množství biologicky aktivních látek, a to vitamíny skupiny B, nejvíce niacinu, kyselinu listovou, vitamín C, vitamín E a ß-karoten.  Z minerálních látek obsahují převážně ty zásadotvorné: draslík, hořčík, bór, zinek, měď, kobalt a železo. Nutričně významný je i obsah polyfenolů, flavonolů a flavonoidů, mezi nimiž se skrývá mnoho antioxidantů. Ostružiny mají jeden z nejvýznamnějších obsahů anthokyaninových pigmentů ze všech druhů ovoce, a to až třikrát více než v malinách. Obsah těchto bioaktivních látek včetně antioxidantů působí proti činnosti volných radikálů, protektivně proti oxidačnímu stresu a tím preventivně proti vzniku mnoha onemocněním souvisejících s životním stylem (kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes mellitus a další). 

Z listů ostružiníku lze připravovat čaj, který se používá k ovlivnění potíží trávicího a vylučovacího ústrojí.  Přisuzují se mu baktericidní účinky.

Ostružiny

Ostružinový koláč

Rozpis na 1 kulatou formu Ø 28 cm (12 porcí)

Nutriční hodnota 1 porce:

100 g celozrnné špaldové mouky 860 kJ (204 kcal)
100 g polohrubé mouky 7 g bílkovin
1 kávová lžička prášku do pečiva 7 g tuků
70 g cukru 28 g sacharidů
1 vejce  
3 lžíce oleje  
200 ml bílého jogurtu  
Náplň:  
250 g polotučného tvarohu  
1 vejce  
1 lžíce třtinového cukru  
ČERSTVÉ OSTRUŽINY  
Posypka:  
2 lžíce mouky  
1 lžíce třtinového cukru  
1 lžíce rozpuštěného másla  

Pracovní postup na ostružinový koláč:

1. Sypké ingredience smícháme (mouky, cukr, prášek do pečiva).  Přidáme olej, vejce a jogurt. Vytvoříme těsto. 

Ostružinový koláč

2. Těsto dáme na dno vymazané a vysypané formy, příp. použijeme pečící papír.

Ostružinový koláč

3. Vymícháme si tvarohovou náplň. 

Ostružinový koláč

4. Náplní potřeme těsto ve formě.

Ostružinový koláč

5. Poklademe čerstvými (mraženými) ostružinami a posypeme posypkou, kterou si připravíme smícháním mouky, cukru a rozpuštěného másla.

Ostružinový koláč

 

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
Ostružinový koláč
Ostružinový koláč

Ostružinový chia pudink

Rozpis pro 2 porce Nutriční hodnota 1 porce (200 ml pohár):
3 polévkové lžíce chia semínek 770 kJ (183 kcal)
200 ml mléka / mandlového nápoje 5 g bílkovin
1 lžíce třtinového cukru 4 g tuků
ČERSTVÉ OSTRUŽINY 31 g sacharidů

Pracovní postup na ostružinový chia pudink:

Chia semínka zalijeme mlékem nebo mandlovým nápojem. Důkladně promícháme.  Necháme v lednici několik hodin nabobtnat (alespoň 3 hodiny) do podoby pudinku. Ostružiny si rozdělíme na polovinu. První část ostružin necháme vcelku a druhou pomixujeme. Tekutou ovocnou směs můžeme jemně osladit třtinovým cukrem. Po poháru vrstvíme podle fantazie – chia pudink, ovocnou směs a celé ostružiny. Před konzumací necháme vychladit.

Ostružinový chia pudink Ostružinový chia pudink

Ostružinové smootie nebo ostružinový koktejl

Rozpis pro 2 porce Smoothie - nutriční hodnota 1 sklenice 250 ml: 
ČERSTVÉ OSTRUŽINY 670 kJ (160 kcal)
(borůvky, banán) 3 g bílkovin
Mléko, mandlový, rýžový nápoj, vychlazená voda 2 g tuku
Citrón, limetka, třtinový cukr, med 32 g sacharidů 

Čerstvé ovoce promixujeme do potřebné konzistence. Smootie je samotné pomixované ovoce. Banán nejenom vhodně ovlivní konzistenci, ale plní funkci i sladidla. Ideální je smootie nesladit cukrem ani medem a uchovat tak jeho přirozenou chuťovou podobu, ale také nutriční hodnotu vycházející z přirozeného složení ovoce. 

Ostružinové smootie ostružinový koktejl

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

„Jen myšlenka na borůvky ve mně probudí chuť na alespoň malé sousto borůvkového koláče. Ta pravá chuť přichází pravidelně, každé léto – cca v polovině července.“ 

Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.

Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod. 

 

 

Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice. 

 
Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace