Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Žemlovka s jablky, jablka v županu, jablečný závin

Jablek i nápadů na jejich úpravu je stále dost.  Tentokrát nedošlo na losování. Jen otázka: „Co si uděláme z jablek tento týden?“ přineslo jasnou odpověď. „Jéé, dlouho jsme neměli žemlovku s jablky a tvarohem a jablka v županu. A ještě udělej ty malé štrůdlíky z rýžového papíru.“  Tak nezbývá než se pustit do práce a těšit se na skvělé jablečné pochoutky.

 

Recepty z jablek

Žemlovka s jablky a tvarohem 

 

Rozpis pro 3 osoby Nutriční hodnota 1 porce
6 rohlíků (lze použít i celozrnné) 2150 kJ (512 kcal) 
400 ml mléka 22 g bílkovin
450 g jablek 9 g tuku 
150 g polotučného tvarohu 84 g sacharidů
30 g cukru  
2 vejce  
30 g rozinek  
skořice  
máslo na vymazání formy  

Pracovní postup

Nejdříve si máslem vymažeme formu, ve které budeme žemlovku péct. Rohlíky nakrájíme na kolečka. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Promícháme rukou, aby všechny rohlíky byly navlhčené. V jiné misce si promícháme tvaroh, cukr a vejce. Jablka omyjeme a očistíme. Můžeme začít vrstvit.  Do formy nejdříve klademe navlhčené rohlíky, přidáme část tvarohu a nakrájená jablka, která posypeme rozinkami a skořicí. Stejný postup opakujeme ještě jednou (rohlíky, tvaroh, jablka). Vrchní vrstvu tvoří rohlíky. Formu přikryjeme víkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C  45–60 minut (záleží na výšce žemlovky). Při podávání můžeme posypat malým množstvím cukru a polít rozpuštěným čerstvým máslem.

Mini jablečné záviny z rýžového papíru

Rozpis pro 5 osob Nutriční hodnota 1 porce
5 sušených plátů z rýžového těsta (rýžový papír) o Ø 22 cm 800 kJ (190 kcal) 
5 jablek á 150 g  3 g bílkovin 
50 g ořechů 7 g tuku 
20 g strouhanky nebo rozdrcených piškotů 28 g sacharidů
20 g rozinek  
skořice  

Pracovní postup

Před použitím sušené rýžové pláty krátce ponoříme do vlažné vody a necháme změknout po dobu asi 1-2 minuty na kuchyňské utěrce. Když jsou pláty dostatečně měkké, plníme jablečnou směsí – v míse smícháme nastrouhaná jablka, rozdrcené piškoty, rozinky a skořici. Pokud jsou jablka dostatečně sladká, není potřeba přidávat cukr.  Zabalíme a tvoříme mini záviny.  Můžeme okamžitě konzumovat.

Jablka v županu

Rozpis pro 5 osob Nutriční hodnota 1 porce
1 (250 g) listové těsto 970 kJ (230 kcal) 
5 jablek 4 g bílkovin
20 g piškotů 10 g tuku 
50 g vlašských ořechů 30 g sacharidů
2 lžíce rybízové marmelády  
1 žloutek  

Pracovní postup

Jablka omyjeme a zbavíme jadřinců. Pokud jsou opravdu veliká, můžeme rozdělit na půlky. Otvor po jadřinci naplníme směsí, kterou si připravíme z rozdrcených piškotů, nesekaných vlašských ořechů a rybízové marmelády. Směs důkladně promícháme. Lze přidat i rozinky nebo brusinky, zkrátka drobné sušené ovoce. Listové těsto rozválíme a rozdělíme na čtverce, velikost bude záviset na velikosti jablka, ale cca 10 cm x 10 cm by mělo postačit. Jablko obalíme do listového těsta a můžeme dozdobit z těsta vykrojenými srdíčky nebo hvězdičkami. Potřeme žloutkem a dáme na plech, který vypláchneme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

„Jen myšlenka na borůvky ve mně probudí chuť na alespoň malé sousto borůvkového koláče. Ta pravá chuť přichází pravidelně, každé léto – cca v polovině července.“ 

Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.

Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod. 

 

 

Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice. 

 
Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace