Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Zdravé recepty z knihy Žena po 40: Těstoviny s lososem

Nezapomínejme na maso z mořských ryb, které je zdrojem nenasycených mastných kyselin (zejména ω-3) a jódu. ω-3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v tuku ryb, proto tučnější mořská ryba není chybou, spíše naopak. Kombinací s celozrnnými těstovinami, olivami a čerstvou petrželovou natí vytvoříme vyvážený pokrm.

Vybrali jsme nejlepší recept na lososa s těstovinami, který chutná nejen ženám po 40, ale i jejich mužům a dětem.

Těstoviny s lososem

Rozpis pro 5 osob: 1 porce obsahuje:
300 g těstovin 2 224 kJ
400 g lososa (bez kůže) 31 g bílkovin
40 g oleje 27 g tuku
50 g citrónu 43 g sacharidů
100 g černých oliv  
petrželová nať  
sůl, pepř  
60 g parmazánu  

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Celozrnné těstoviny vaříme v osolené vodě, které je 2,5 x více než těstovin. Respektujeme délku vaření uvedenou na obalu.

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Lososa bez kůže nakrájíme na kousky, které pokapeme citrónem a ochutíme pepřem.

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Kousky lososa opečeme na oleji a ochutíme solí. Poté smícháme s těstovinami.

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Přidáme nasekanou petrželovou nať s nakrájenými olivami a dochutíme citrónem. Při podávání posypeme parmazánem.

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Recept připravila: Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka a uvařil: David Viktorin, šéfkuchař restaurace Borgo Agnese.

Recept pochází z knihy Žena po 40 - sebevědomá a v kondici.

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Výživová doporučení nás nabádají, abychom jedli rybí maso minimálně dvakrát týdně v 200 g porci. Matematicky vyjádřeno – 400 g týdně, 1,6 kg měsíčně a ročně alespoň 20 kg.  Klíčové je celkové množství snědené ryby, o velikost jedné porce vlastně ani nejde. Nemusíte rybu jíst ani dvakrát týdně, s čistým svědomím si ji dejte i čtyřikrát. Z větší části raději volte čerstvé (mražené) rybí maso a teprve pak doplňte rybími výrobky. Steak, karbanátky, polévka, pomazánka, salát, zavináče, sardinky, tuňák v konzervě – to je jedno. Chuťové buňky si jistě řeknou, co jim je nejmilejší, zda mořské či sladkovodní ryby. 

I přesto, že jsem zastáncem tradiční vánoční tabule, kapra na talíři na Štědrý den nemám. Za rybou s bramborovým salátem si ale stojím. Štědrý den je den splněných přání. Proč nevyhovět i odlišným chuťovým preferencím všem členům rodiny. Nabídnout na talíři kapra, pstruha, candáta nebo lososa, tuňáka či mořského vlka nejenom s klasickým bramborovým salátem může být příjemné oživení. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace