Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Mini celozrnné mrkvovo-jablečné muffiny

Milujete muffiny? Chtěli byste mlsat zdravěji? Pak zkuste recept nutriční terapeutky na zdravější celozrnné mini muffiny z celozrnné pšeničné mouky s nastrouhanou mrkví, jablky, vlašskými ořechy a slazené medem a třtinovým cukrem.

Mini celozrnné mrkvovo-jablečné muffiny

Rozpis na 24 ks Nutriční hodnota v 1ks
100 g jablek 180 kJ (43 kcal) 
1000 g mrkve 1 g bílkovin 
1 vejce 2 g tuků 
50 ml mléka (dle potřeby) 5 g sacharidů 
1 lžíce medu 1 g vlákniny (3x více než při použití pšeničné hladké mouky)
20 g třtinového cukru  
50 g vlašských ořechů  
100 g celozrnné pšeničné mouky  
1 lžička kypřícího prášku  
1 lžíce oleje  

Pracovní postup na celozrnné muffiny:

Jablko a mrkev omyjeme, očistíme a nastrouháme najemno. Vmícháme nasekané nebo nastrouhané ořechy, vejce, mléko, med, cukr a promícháme. Postupně přidáme celozrnnou mouku jemně mletou, kypřící prášek a nakonec olej. Těsto vložíme do formiček (formy) na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 12-15 minut. Během pečení můžeme posypat plátky mandlí a nakonec ozdobíme ovocem.

Mini celozrnné mrkvovo-jablečné muffiny Mini celozrnné mrkvovo-jablečné muffiny

Mini celozrnné mrkvovo-jablečné muffiny

Čtěte také:

Pohankové palačinky Není mouka jako mouka

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Chcete vidět rozdíl mezi pohankovými a pšeničnými palačinkami? Podívejte se na dvojí palačinky naší nutriční terapeutky. Zkuste tradiční druh mouky nahradit pohankovou moukou s přídavkem žitné celozrnné mouky. Nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!

Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace