Milujete muffiny? Chtěli byste mlsat zdravěji? Pak zkuste recept nutriční terapeutky na zdravější celozrnné mini muffiny z celozrnné pšeničné mouky s nastrouhanou mrkví, jablky, vlašskými ořechy a slazené medem a třtinovým cukrem.
Rozpis na 24 ks | Nutriční hodnota v 1ks |
---|---|
100 g jablek | 180 kJ (43 kcal) |
1000 g mrkve | 1 g bílkovin |
1 vejce | 2 g tuků |
50 ml mléka (dle potřeby) | 5 g sacharidů |
1 lžíce medu | 1 g vlákniny (3x více než při použití pšeničné hladké mouky) |
20 g třtinového cukru | |
50 g vlašských ořechů | |
100 g celozrnné pšeničné mouky | |
1 lžička kypřícího prášku | |
1 lžíce oleje |
Pracovní postup na celozrnné muffiny:
Jablko a mrkev omyjeme, očistíme a nastrouháme najemno. Vmícháme nasekané nebo nastrouhané ořechy, vejce, mléko, med, cukr a promícháme. Postupně přidáme celozrnnou mouku jemně mletou, kypřící prášek a nakonec olej. Těsto vložíme do formiček (formy) na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 12-15 minut. Během pečení můžeme posypat plátky mandlí a nakonec ozdobíme ovocem.
Čtěte také:
Pohankové palačinky | Není mouka jako mouka |
Autor: Mgr. Jana Eliášová