Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.
Malina, aby byla lahodná a navíc nabytá antioxidanty, musí být zcela zralá. Čím je barva sytější a tmavší, tím lépe. Musím říci, že to vyžaduje dávku sebeovládání, abyste ne zcela zralou malinu ponechali na maliníku. Sběr odložte na další den. Pokud je úroda hojná, opakuji to i několik dní po sobě. Podobné to bude u zahradních malin. Chuťový požitek na sebe rozhodně nenechá dlouho čekat. Maliny jsou velmi křehké. Při jejich nadměrné manipulaci mění rychle svoji konzistenci. S čerstvými malinami je důležité zacházet opatrně a zkonzumovat je, co nejrychleji. Pokud se vydáte na výpravu na lesní maliny, naplánujte si i to, jak je zpracujete a využijete ve svém jídelníčku, nejlépe do druhého dne.
Maliny - jejich složení a prospěšnost
Maliny jsou jednou z nejstarších ovocných rostlin. Řadíme je mezi bobulovité ovoce. Jejich energetická hodnota je 144 kJ (34 kcal) na 100 g. Obsahují až 85 % vody. Energetická hodnota je ze 70 % tvořena sacharidy, zejména fruktózou a glukózou, méně pak sacharózou. Vyznačují se velkým množstvím vlákniny, zejména té nerozpustné. V porovnání s borůvkami ji mají téměř dvojnásobné množství. 100 g malin obsahuje téměř 6 g vlákniny, což představuje 1/4 doporučené denní dávky. Stejně jako jiné bobulovité ovoce i maliny vykazují nadprůměrné množství biologicky aktivních látek, a to vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C, tokoferol, karotenoidy a biotin. Z minerálních látek obsahují převážně ty zásadotvorné: draslík, hořčík, vápník, zinek, měď a železo. Pyšní se i přítomností polyfenolů, flavonolů, anthokyanidů, méně pak rutinu a flavonoidů. Histamin přítomný v malinách by mohl u citlivých osob způsobit alergickou reakci. Právě pro obsah mnoha bioaktivních látek zaujímají z pohledu výživy významné místo v prevenci vzniku neinfekčních onemocnění hromadného výskytu (kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes mellitus či osteoporóza).
Maliny recepty
Malinový dezert
Rozpis pro 3 porce | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
240 g malin (80 g malin na 1 porci) | 400 kJ (96 kcal) |
250 ml malinové šťávy (nejlépe z čerstvých malin) | 1 g bílkovin |
20 g třtinového cukru | 0,5 g tuků |
10 g agaru / želatiny | 22 g sacharidů |
Pracovní postup:
Maliny si rozdělíme do misek. Zalijeme připraveným agarem/želatinou a necháme ztuhnout. Podáváme ozdobené čerstvým ovocem (jahody, rybíz, borůvky, ostružiny). Dezert lze doplnit šlehačkou či zakysanou smetanou.
Příprava agaru/želatiny:
Agar necháme nabobtnat ve studené vodě a poté přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni cca dvě minuty a při pokojové teplotě necháme ztuhnout. Želatinu vždy připravujeme podle návodu uvedeném na obalu (postup přípravy se může lišit podle výrobce).
Dezert připravený do „štamprle“ poslouží jako sladká tečka po hlavním jídle bez zbytečné obavy nadměrného příjmu kalorií, a to pouhých 130 kJ (32 kcal).
Malinovník
Rozpis na malý plech (29x21cm), 12 porcí | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
3 žloutky | 570 kJ (137 kcal) |
40 g cukru | 3 g bílkovin |
15 ml oleje | 6 g tuků |
50 g celozrnné mouky jemně mleté | 18 g sacharidů |
20 g kakaový prášek | |
3 bílky | |
20 g malinový džem | |
200 g zakysané smetany | |
20 g třtinový cukru | |
350 g malin | |
250 ml malinové šťávy (nejlépe z čerstvých malin) | |
10 g agar/želatina | |
20 g třtinového cukru (do agaru/želatiny) |
Pracovní postup:
Žloutky ušleháme s cukrem, zašleháme olej, přidáme mouku a kakao a společně se sněhem z bílků vymícháme těsto. Pečeme 20 min při 170 st. C ve vymazané máslem a moukou vysypané formě nebo formě vyložené pečícím papírem.
Po upečení necháme vychladnout, pomažeme malinovým džemem a následně zakysanou smetanou oslazenou cukrem (není podmínkou). Poklademe malinami a zalijeme připraveným agarem/želatinou v malinové šťávě. Pokud místo čerstvé malinové šťávy použijeme malinový sirup, není potřeba sladit. Cukr používejme vždy s rozvahou. Agar i želatinu vždy připravujeme podle návodu uvedeném na obalu (postup přípravy se může lišit podle výrobce). Necháme ztuhnout a podáváme. Vychlazený je opravdu výborný.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová