Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce. Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější.
Bílá ředkev a zdraví = bílá ředkev kalorie
Tato skvělá kořenová zelenina obsahuje ve 100 g 104 kJ (25 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. Ze sacharidů převažuje glukóza, nerozpustná i rozpustná vláknina, která podporuje správnou činnost střev a působí v prevenci neinfekčních onemocnění hromadného výskytu včetně nádorových onemocnění. Její výhodou je nízká energetická hodnota a velké množství vody - až 94 % vody. Ředkví existuje mnoho druhů. Jsou různých tvarů a barev. Jarní bílá ředkev není vhodná k dlouhému skladování a je určena k okamžité spotřebě. V porovnání s černou ředkví, která má nejostřejší chuť, je ta bílá spíše jemnější chuti. Největší množství vitamínů a cenných látek je uloženo ve slupce a těsně pod ní. Proto by se před konzumací pokud možno neměla loupat. Zkrátka nejlépe je ji konzumovat jen tak zasyrova. Specifická chuť a vůně je dána přítomností specifických silic.
Ředkev zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a zvyšuje produkci žluči. Pro obsah purinových látek není vhodné ředkev ve velkém množství vhodné podávat nemocným se dnou. Pro obsah dráždivých látek není doporučována nemocným s chorobami trávicího ústrojí a ledvin.
Z minerálních látek v ředkvi převažují draslík, hořčík, železo, selen aj. Obsahuje průměrné množství vitamínů skupiny B a vitamín C. Vitamín E je zastoupen v menším množství.
Ředkev bílé recepty
Pomazánka z bílé ředkve
Rozpis na 4 porce | Nutriční hodnota v 1 porci |
---|---|
200 g bílé ředkve | 587 kJ (140 kcal) |
150 g přírodního sýru typu Lučina, Žervé, Cottage | 5 g bílkovin |
Pepř, sůl | 12 g tuku |
1 lžička oleje | 2 g sacharidů |
Pažitka |
Pracovní postup:
Nadrobno nakrájenou či nastrouhanou ředkev smícháme s přírodním sýrem. Ochutíme solí, pepřem a zakápneme olejem. Nakonec přidáme nasekanou pažitku.
Dušené zelí z ředkve neboli ředkvové zelí
Rozpis na 4 porce | Nutriční hodnota v 1 porci |
---|---|
4 lžíce oleje | 610 kJ (145 kcal) |
3 jarní cibulky i s natí | 3 g bílkovin |
500 g ředkve | 10 g tuku |
20 g jemně mleté celozrnné mouky | 10 g sacharidů |
Sůl, pepř |
Pracovní postup:
Ředkev omyjeme a nastrouháme. Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou jarní cibulku a přidáme nastrouhanou ředkev. Dochutíme solí a pepřem. Přidáme malé množství vody. Podusíme cca 5 minut a můžeme (nemusíme) zahustit zavárkou z mouky a vody. Podusíme ještě min. 10 minut. Nakonec dochutíme. Takto připravené zelí podáváme jako tradiční zelí, např. s restovanou panenkou a pečenými bramborami.
Bulgurový salát s bílou ředkví a kuřecím masem
Rozpis na 4 porce | Nutriční hodnota v 1 porci |
---|---|
150 g bulguru | 1061 kJ (253 kcal) |
Bylinková sůl | 21 g bílkovin |
2 jarní cibulky | 6 g tuku |
500 g bílé ředkve | 28 g sacharidů |
20 g řepkového oleje | |
50 g cibule | |
200 g kuřecího masa | |
Pepř, sůl, mletá sladká paprika |
Pracovní postup:
Bulgur zalijeme vařící vodou, přidáme sůl a kapku oleje a to v poměru 1:2 (bulgur:voda). Povaříme 2 minuty a necháme 15-20 minut dojít (přesto si přečtěte návod na přípravu bulguru na obalu, příprava se může lišit). Následně si nadrobno nakrájíme cibulku, kterou orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme omyté, očištěné, nakrájené maso na proužky a opečeme. Přidáme mletou papriku, rychle zamícháme a spojíme s cibulovým základem a masem, aby paprika nezhořkla. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Dochutíme pepřem a solí. Ředkev nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kousky. Do prochladlého bulguru vmícháme upravené maso, nastrouhanou ředkev a důkladně promícháme. Posypeme nakrájenou natí z jarní cibulky a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová