„To jsem si dovolil. Jsem si dovolil. Na ukázku. Ze své zahrádky, pár švestiček. Jestli se neurazíte.“ Viktor Hujer (Marečku, podejte mi pero!)
Pár švestiček? Rozhodně. A nejenom. U nás patří k nejrozšířenějšímu a široce používanému ovoci. Švestkové knedlíky tvarohové, švestkový koláč, švestkový kompot, švestková povidla, švestková omáčka, švestková marmeláda, sušené švestky a v neposlední řadě slivovice – to vše se stalo klasikou v naší kuchyni. Prostě švestky mají rádi všichni, děti, ženy, muži, v jakékoli podobě. Jejich lahodná a osvěžující chuť postihuje širokou škálu od sladké až po kyselou. Jsou velké nebo malé, jedny kulaté, druhé kulovitě oválné, třetí oválné, čtvrté podlouhlejší atd. S chutí je to podobné – sladké, kořenité, aromatické, trpké, nakyslé až silně kyselé. Přechod mezi jednotlivými druhy není vždy možné striktně oddělit, proto si je užívejme ve všech podobách, co to jde. Vybere si totiž každý.
Švestky - jejich složení a prospěšnost
Švestky jsou peckové ovoce pyšnící se modrou, modrofialovou až hnědočervenou barvou. Obecně mají krátkou životnost a rychle se kazí. Ve 100 g obsahují 212 kJ (51 kcal). Jsou tvořeny průměrně 84 % vody, bílkovinami, tuky a sacharidy (92 % celkové energetické hodnoty), nejvíce sacharózy. Významné je množství nerozpustné, rozpustné vlákniny, pektinových látek a sorbitu. Jako ovoce s vysokým podílem rozpustné vlákniny je účinné při střevních obtížích a současně jako prevence nádorů střev. Jsou bohatým zdrojem minerálních látek, především draslíku (Ø 222 mg/100 g), hořčíku, železa, a vitamínů E, C, kyseliny listové a vitamínů skupiny B, z bioaktivních látek pak luteinu, ß - karotenu a polyfenolů. Právě obsah těchto mikronutrientů významně působí v prevenci některých druhů nádorů a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice či v regulaci hladiny krevních lipidů.
Sušené švestky ve formě připraveného kompotu nebo nápoje patří k evergreenům prevence zácpy. 100 g sušených švestek obsahuje 1320 KJ (315 kcal), obsah vody se sníží na průměrně 19 %, naopak se zvýší obsah jednoduchých cukrů na 18 g, Významný je obsah vlákniny – 14 g.
Recepty ze švestek
Plněné švestky „švestkové chuťovky“ s lososem
Rozpis na 20 chuťovek | Nutriční hodnota 1 chuťovky |
---|---|
10 švestek | 106 kJ (25 kcal) |
1 Gervais (Žervé) | 1 g bílkovin |
Čerstvý kopr | 1 g tuků |
50 g uzeného lososa | 3 g sacharidů |
Pracovní postup:
Půlky švestek naplníme Gervaisem smíchaným s čerstvým koprem a přidáme kousek uzeného lososa, můžeme ozdobit koprem.
Švestkový koláč ze špaldy s mákem a ořechy
Rozpis na kulatou formu Ø 20 cm, 12 porcí | Nutriční hodnota v 1 porci |
---|---|
Těsto: | 1200 kJ (286 kcal) |
170 g jemně mleté špaldové mouky nebo poměr 1 : 1 s hladkou moukou | 5 g bílkovin |
100 g másla | 15 g tuků |
100 g másla | 32 g sacharidů |
1 žloutek | |
60 g cukru | |
mleté skořice | |
Maková náplň: | |
100 g máku | |
120 g makového nápoje (viz recept Žena po 40) nebo mléka | |
30 g cukru | |
mletá skořice | |
citrónová šťáva | |
Ořechová náplň: | |
150 ml bílého jogurtu 3,5 % tuku (zakysané smetany) | |
60 g jemně nastrouhaných vlašských ořechů | |
10 g cukru (nemusí být) | |
40 g švestkové marmelády | |
500 g švestek | |
20 g jemně nastrouhaných vlašských ořechů | |
10 g bramborové moučky | |
30 g třtinového cukru | |
mletá skořice |
Pracovní postup:
Těsto za použití všech ingrediencí (mouka, máslo, cukr, žloutek, mletá skořice) zpracujeme rukou. Spíše jako zajímavost jsem do receptu použila mouku, kterou jsem si sama umlela. Celozrnná špaldová mouka, resp. mouka, která je umleta v mlýnku, má menší soudržnost pro vysoký obsah nerozpustné vlákniny. Špaldová mouka běžně k dostání v obchodní síti má obsah nižší. Proto soudržnost těsta bude souviset s druhem použité mouky. Tato skutečnost se může odrazit i v míře drobivosti po upečení. Pro jistý úspěch lze část dávky nahradit pšeničnou nízkovymletou mouku (hladkou mouku). Doporučuji pro začátek vyzkoušet v poměru 1:2 až 1:1.


Maková náplň: Mák umeleme, zalijeme makovým nápojem nebo mlékem, přidáme cukr a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí cca 15 minut. Nakonec přidáme špetku mleté skořice a citrónové šťávy, lze ovonět rumem.
Ořechová náplň: Naloupané ořechy jemně nasekáme např. pomocí tyčového mixéru. Ořechovou směs smícháme s jogurtem, případně osladíme cukrem.
Švestky: Švestky omyjeme, odpeckujeme a nakrájíme na výseče. V míse smícháme s cukrem, najemno nesekanými ořechy, mletou skořicí a škrobovou moučkou.

Těsto natvarujeme do kulaté formy, potřeme švestkovou marmeládou, makovou a ořechovou náplní. Nakonec poklademe nakrájenými švestkami. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.
Švestkové knedlíky tvarohové „klasika“
Rozpis na 4 porce | Nutriční hodnota 1 porce (3-4 knedlíky) |
---|---|
250 g tvarohu | 1680 kJ (400 kcal) |
špetka soli | 22 g bílkovin |
20 g cukru | 11 g tuků |
150 g hrubé mouky (dle potřeby) | 52 g sacharidů |
1 vejce | |
cukr | |
400 g švestek | |
Na posypání | |
80 g tvarohu na strouhání | |
40 g cukru | |
40 g másla |
Pracovní postup
Do mísy vložíme tvaroh (lépe v kostce), špetku soli a cukr, hrubou mouku (můžeme z poloviny použít i hrubou celozrnnou mouku) a vejce. Těsto zpracujeme vařečkou, můžeme dopracovat rukou. Omyté a osušené švestky zabalíme do těsta a tvoříme knedlíky. Podle velikosti švestek volíme celé nebo půlené. Jsou-li švestky kyselkavé můžeme obalit v cukru, záleží na individuální chuti. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme asi 10 minut (až vyplavou). Podáváme posypané strouhaným tvarohem (mákem, ořechy, opraženou strouhankou), cukrem (perníkem) a polité rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová