Inzerce

Borůvky nikdy neomrzí

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Jednoduše řečeno, vypovídá o tom, jak vzájemně fungují látky v potravině obsažené, nejde pouze o samotný obsah nutriční složky. Tyto vlastnosti vytváří z potraviny tzv. superpotravinu. Jonny Bowden, PhD. ve své knize 150 nejzdravějších potravin na světě, dokonce uvádí, že borůvky jsou z tohoto pohledu nejlépe hodnoceným ovocem všech dob.

I proto se vracíme k borůvkám s dalšími tipy na jejich využití v jídelníčku. 

VÍTE, ŽE…

Recepty z borůvek

Borůvkovo-tvarohový zmrzlinový dezert

Rozpis na 6 skleniček Nutriční hodnota 1 skleničky: 

150 g máslových sušenek (lze použít müsli)

1250 kJ (298 kcal)
250 g jemného tvarohu 11 g bílkovin

200 ml zakysané smetany

10 g tuků
2 lžíce třtinového cukru 40 g sacharidů
Limetka  
500 g borůvek  
50 g hořké čokolády  

Pracovní postup:

1. Nachystáme si malé zavařovací skleničky. Máslové sušenky si pomocí válečku rozdrtíme a dáme na dno skleniček.

2. Na sušenky dáme pár borůvek.

3. Z tvarohu, zakysané smetany, cukru vymícháme jemnou směs. Můžeme dochutit limetkou.

 ½ množství směsi nalijeme jako další vrstvu do skleniček. Umístíme do mrazničky.

4. Borůvky v mixéru pomixujeme. Přidáme ¼ směsi a spojíme. Nalijeme do skleniček jako další vrstvu a opět umístíme do mrazničky.

5. Do zbylé směsi vmícháme celé borůvky a kousky hořké čokolády. Nalijeme do skleniček jako další vrstvu a dáme do mrazničky.

6. Necháme v mrazničce alespoň 4 hodiny a zmrzlinový dezert je hotový.

Borůvkovo-tvarohový zmrzlinový dezertBorůvkovo-tvarohový zmrzlinový dezertBorůvkovo-tvarohový zmrzlinový dezert

Borůvkový letní dort

Rozpis na 1 kulatou formu Ø 24 cm (12 porcí) Nutriční hodnota 1 porce: 
Korpus: 1180 kJ (280 kcal)
2 vejce 10 g bílkovin
150 g cukru krupice 14 g tuků
50 ml mléka 28 g sacharidů
50 ml oleje  
150 g polohrubé mouky  
½ prášku do pečiva  
2 lžíce kakaa holandského typu  
Krém:  
500 ml hustého bílého jogurtu  
250 ml smetany na šlehání 33 %  
Cukr moučka dle chuti (0 – 50 g)  
7 plátků želatiny Dr. Oetker  
Borůvkové želé:  
200 g borůvek – lépe mražené  
2 ks Dortové želé v přášku Dr. Oetker  
Borůvky na ozdobu  

Pracovní postup:

1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáme tekuté a následně sypké prosáté ingredience (mouka, kakao). Prášek do pečiva si rozmícháme v mouce (nepřidáváme zvlášť). Těsto nalijeme do formy. Na dno formy vyložíme pečící papír. V případě, že máme formu, která již teče, obalíme alobalem. 

Borůvkový letní dort

2. Pečeme při teplotě 180 °C cca 25 minut. Konkrétní doba pečení bude záviset na typu vaší trouby. Necháme chvíli vychladnout a před odstraněním formy korpus oddělíme od boku formy nožem. 

Borůvkový letní dort

3. Nejdříve si do studené vody namočíme plátky želatiny (postupujeme podle návodu na obale).

Borůvkový letní dort

4. V míse smícháme jogurt se smetanou, příp. cukrem do hladka. Nabobtnanou želatinu vložíme do kastrůlku. Na mírném ohni necháme rozpustit (nevaříme). Je to opravdu chvilka. Do želatiny přidáme postupně 1 až 2 lžíce krému. Želatina se s krémem spojí a zchladne. Následně vmícháme do zbylé části krému. Rychle! Mohly by se vytvořit žmolky.

5. Upečený korpus dáme na servírovací podnos. Okolo korpusu upevníme ráfek vyložený fólií (lze zakoupit ve specializované prodejně nebo jako já použijte rozstřiženou kancelářskou pvc fólii). Krém nalijeme na korpus.

Borůvkový letní dort

6. Necháme v lednici přes noc ztuhnout.

Borůvkový letní dort

7. Dortové želé připravíme podle návodu. Borůvky v kastrůlku zahřejeme a za stálého míchání k nim přidáme dortové želé. Povaříme. V okamžiku, kdy želé začne tuhnout, nalijeme na ztuhlý krém. Můžeme do želé přidat čerstvé borůvky. Dáme do ledničky opět ztuhnout.

Borůvkový letní dort

8. Před servírováním opatrně odstraníme ráfek s fólií. Podáváme.

Borůvkový letní dort

Za pomoc při přípravě patří velký dík Petře Marešové.

Rýžový nákyp s borůvkami a borůvkovou pěnou

Rozpis na 3 porce

Nutriční hodnota 1 porce: 
200 g kulatozrnné rýže 2240 kJ (533 kcal)
½ l mléka 18 g bílkovin
Špetka soli 16 g tuků
30 g másla 78 g sacharidů
30 g cukru  
2 žloutky  
2 bílky  
200-300 g borůvek  
2 bílky (na pěnu)  
Cukr dle potřeby  
Máslo na formu  

Pracovní postup:

1. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme rýži, špetku soli a uvaříme rýžovou kaši. Vaříme cca 20 minut. 

Rýžový nákyp s borůvkami a borůvkovou pěnou

2. Z másla, cukru a žloutků si utřeme třený základ. Vmícháme do kaše. Přidáme borůvky (hrst borůvek si ponecháme na pěnu) a promícháme. Z 2 bílku vyšleháme sníh a jemně nakypříme směs.

Rýžový nákyp s borůvkami a borůvkovou pěnou

3. Máslem vymažeme zapékací mísu a nalijeme směs. Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 minut.

Rýžový nákyp s borůvkami a borůvkovou pěnou

4. Ze zbylých bílků si ušleháme sníh z bílků. Zbylé borůvky pomixujeme a vmícháme do pěny. Nákyp vytáhneme z trouby. Teplotu stáhneme na 100 °C . Povrch nákypu potřeme pěnou a dáme ještě zapéct do trouby. Po cca 15 minutách vytáhneme a můžeme podávat.

Rýžový nákyp s borůvkami a borůvkovou pěnou

Rýžový nákyp s borůvkami a borůvkovou pěnou

Dobrou chuť!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

„Jen myšlenka na borůvky ve mně probudí chuť na alespoň malé sousto borůvkového koláče. Ta pravá chuť přichází pravidelně, každé léto – cca v polovině července.“ 

Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.

Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod. 

 

 

Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice. 

 
Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace