Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.
Jednoduše řečeno, vypovídá o tom, jak vzájemně fungují látky v potravině obsažené, nejde pouze o samotný obsah nutriční složky. Tyto vlastnosti vytváří z potraviny tzv. superpotravinu. Jonny Bowden, PhD. ve své knize 150 nejzdravějších potravin na světě, dokonce uvádí, že borůvky jsou z tohoto pohledu nejlépe hodnoceným ovocem všech dob.
I proto se vracíme k borůvkám s dalšími tipy na jejich využití v jídelníčku.
VÍTE, ŽE…
Recepty z borůvek
Borůvkovo-tvarohový zmrzlinový dezert
Rozpis na 6 skleniček | Nutriční hodnota 1 skleničky: |
---|---|
150 g máslových sušenek (lze použít müsli) |
1250 kJ (298 kcal) |
250 g jemného tvarohu | 11 g bílkovin |
200 ml zakysané smetany |
10 g tuků |
2 lžíce třtinového cukru | 40 g sacharidů |
Limetka | |
500 g borůvek | |
50 g hořké čokolády |
Pracovní postup:
1. Nachystáme si malé zavařovací skleničky. Máslové sušenky si pomocí válečku rozdrtíme a dáme na dno skleniček.
2. Na sušenky dáme pár borůvek.
3. Z tvarohu, zakysané smetany, cukru vymícháme jemnou směs. Můžeme dochutit limetkou.
½ množství směsi nalijeme jako další vrstvu do skleniček. Umístíme do mrazničky.
4. Borůvky v mixéru pomixujeme. Přidáme ¼ směsi a spojíme. Nalijeme do skleniček jako další vrstvu a opět umístíme do mrazničky.
5. Do zbylé směsi vmícháme celé borůvky a kousky hořké čokolády. Nalijeme do skleniček jako další vrstvu a dáme do mrazničky.
6. Necháme v mrazničce alespoň 4 hodiny a zmrzlinový dezert je hotový.
Borůvkový letní dort
Rozpis na 1 kulatou formu Ø 24 cm (12 porcí) | Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
Korpus: | 1180 kJ (280 kcal) |
2 vejce | 10 g bílkovin |
150 g cukru krupice | 14 g tuků |
50 ml mléka | 28 g sacharidů |
50 ml oleje | |
150 g polohrubé mouky | |
½ prášku do pečiva | |
2 lžíce kakaa holandského typu | |
Krém: | |
500 ml hustého bílého jogurtu | |
250 ml smetany na šlehání 33 % | |
Cukr moučka dle chuti (0 – 50 g) | |
7 plátků želatiny Dr. Oetker | |
Borůvkové želé: | |
200 g borůvek – lépe mražené | |
2 ks Dortové želé v přášku Dr. Oetker | |
Borůvky na ozdobu |
Pracovní postup:
1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáme tekuté a následně sypké prosáté ingredience (mouka, kakao). Prášek do pečiva si rozmícháme v mouce (nepřidáváme zvlášť). Těsto nalijeme do formy. Na dno formy vyložíme pečící papír. V případě, že máme formu, která již teče, obalíme alobalem.
2. Pečeme při teplotě 180 °C cca 25 minut. Konkrétní doba pečení bude záviset na typu vaší trouby. Necháme chvíli vychladnout a před odstraněním formy korpus oddělíme od boku formy nožem.
3. Nejdříve si do studené vody namočíme plátky želatiny (postupujeme podle návodu na obale).
4. V míse smícháme jogurt se smetanou, příp. cukrem do hladka. Nabobtnanou želatinu vložíme do kastrůlku. Na mírném ohni necháme rozpustit (nevaříme). Je to opravdu chvilka. Do želatiny přidáme postupně 1 až 2 lžíce krému. Želatina se s krémem spojí a zchladne. Následně vmícháme do zbylé části krému. Rychle! Mohly by se vytvořit žmolky.
5. Upečený korpus dáme na servírovací podnos. Okolo korpusu upevníme ráfek vyložený fólií (lze zakoupit ve specializované prodejně nebo jako já použijte rozstřiženou kancelářskou pvc fólii). Krém nalijeme na korpus.
6. Necháme v lednici přes noc ztuhnout.
7. Dortové želé připravíme podle návodu. Borůvky v kastrůlku zahřejeme a za stálého míchání k nim přidáme dortové želé. Povaříme. V okamžiku, kdy želé začne tuhnout, nalijeme na ztuhlý krém. Můžeme do želé přidat čerstvé borůvky. Dáme do ledničky opět ztuhnout.
8. Před servírováním opatrně odstraníme ráfek s fólií. Podáváme.
Za pomoc při přípravě patří velký dík Petře Marešové.
Rýžový nákyp s borůvkami a borůvkovou pěnou
Rozpis na 3 porce |
Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
200 g kulatozrnné rýže | 2240 kJ (533 kcal) |
½ l mléka | 18 g bílkovin |
Špetka soli | 16 g tuků |
30 g másla | 78 g sacharidů |
30 g cukru | |
2 žloutky | |
2 bílky | |
200-300 g borůvek | |
2 bílky (na pěnu) | |
Cukr dle potřeby | |
Máslo na formu |
Pracovní postup:
1. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme rýži, špetku soli a uvaříme rýžovou kaši. Vaříme cca 20 minut.
2. Z másla, cukru a žloutků si utřeme třený základ. Vmícháme do kaše. Přidáme borůvky (hrst borůvek si ponecháme na pěnu) a promícháme. Z 2 bílku vyšleháme sníh a jemně nakypříme směs.
3. Máslem vymažeme zapékací mísu a nalijeme směs. Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 minut.
4. Ze zbylých bílků si ušleháme sníh z bílků. Zbylé borůvky pomixujeme a vmícháme do pěny. Nákyp vytáhneme z trouby. Teplotu stáhneme na 100 °C . Povrch nákypu potřeme pěnou a dáme ještě zapéct do trouby. Po cca 15 minutách vytáhneme a můžeme podávat.
Autor: Mgr. Jana Eliášová