Jaký je mezi nimi rozdíl? Dnes jsme si pro vás připravili recepty ze špagetové, muškátové a máslové dýně.
Špagetová dýně
Čím je dýně zralejší tím žlutější a s větší schopností vytvářet v dužině vlákna – „špagety“.
Špagety aglio olio se špagetovou dýní alias špagety na druhou
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
600 g špagetové dýně | 1970 kJ (470 kcal) |
Cibule, česnek | 12 g bílkovin |
280 g špaget | 16 g tuků |
60 g oleje | 67 g sacharidů |
100 g česneku | |
Petrželová nať | |
Feferonka |
Pracovní postup
1. Špagetou dýni rozdělíme na půlky, je to obtížné, slupka je velmi tvrdá. Zbavíme se středu se semeny. Dýni, kterou osolíme a opepříme, položíme rozkrojenou částí směrem dolů do mísy a společně s kolečky cibule a česnekem pečeme cca 30 minut při 180-200 °C. Po upečení se dužina pomocí vidličky začne rozdělovat na jednotlivá vlákna.
2. Ve vařící osolené vodě uvaříme špagety na zkus - „al dente“.
3. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme plátky česneku a jemně pokrájenou feferonku a nasekanou čerstvou petrželku. Nakonec přidáme dýňové „špagety“ a velmi krátce orestujeme. Směs smícháme se špagetami.
Zapečená špagetová dýně s modrým sýrem
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
600 g pečené (vařené) špagetové dýně | 1240 kJ (285 kcal) |
200 g sýru s modrou plísní Nivy (Gorgonzola, Cabrales, Roquefort) | 13 g bílkovin |
50 g česneku | 21 g tuků |
20 g řepkového oleje | 12 g sacharidů |
Pracovní postup
Upečenou dýni (postup viz výše), „našpagetujeme“. Smícháme s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a nakrájeným modrým sýrem. V zapékací misce vymaštěné olejem dáme zapéct na 180 °C - 15 minut. Podáváme například s opečeným toustem.
Muškátová dýně
Jde o výrazně žebrovanou odrůdu různých barev s oranžovou dužinou a jemným aroma.
Pečená dýně nebo dýňové pyré jako příloha
Pečená dýně
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
800 g dýně | 700 kJ (167 kcal) |
100 g cibule, česnek | 3 g bílkovin |
Sůl, pepř | 10 g tuků |
40 g oleje | 15 g sacharidů |
Pracovní postup
Dýni oloupeme, očistíme, zbavíme semen a vláken. Nakrájíme na plátky. Poklademe na plech s pečícím papírem společně s nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Můžeme opepřit a osolit. Pečeme při 200 °C asi 30-40 minut. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm s jinými druhy zeleniny, brambory nebo batáty.
Dýňové pyré
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
600 g dýně | 440 kJ (104 kcal) |
Cibule, česnek | 4 g bílkovin |
200 g brambor | 0,3 g tuků |
Sůl, pepř | 21g sacharidů |
Pracovní postup
Dýni oloupeme, očistíme, zbavíme semen a vláken. Nakrájíme na plátky. Poklademe na plech s pečícím papírem společně s nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Můžeme opepřit a osolit. Pečeme při 200 °C asi 20 minut. Brambory uvaříme ve vařící osolené vodě. Upečenou společně s uvařenými bramborami prolisujeme. Případně zředíme vývarem z brambor a vymícháme hladké husté pyré. Podáváme jako přílohu k masu.
Krémový dýňový bulgur s opraženými piniovými oříšky
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
150 g bulguru | 1020 kJ (243 kcal) |
Zeleninový vývar, sůl | 10 g bílkovin |
600 g muškátové dýně (čistá hmotnost) | 7 g tuků |
Cibule, česnek | 34 g sacharidů |
40 g česneku | |
50 g piniových oříšků |
Pracovní postup:
1. Dýni oloupeme, očistíme, zbavíme semen a vláken. Nakrájíme na plátky. Poklademe na plech s pečícím papírem společně s nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Můžeme opepřit a osolit. Pečeme při 200 °C. Po 20 minutách z poloviny pečené dýně vyšleháme řídké dýňové pyré. Zbylou dýni, kterou pečeme ještě 10 minut, nakrájíme na větší kousky.
2. Během pečení dýně si připravíme bulgur. Při přípravě se držíme doporučení uvedeného na obale. Bude záležet totiž na druhu vámi použitého bulguru (pšeničný jemný nebo hrubý, pšeničný celozrnný, špaldový). Bulgur zalíváme vodou (vývarem) v poměru 1 : 2,5 – 3. Bulgur můžeme připravit více způsoby – vaříme s tekutinou 10-15 minut (lze povařit i kratší dobu a nechat v uzavřené nádobě dojít) nebo zalijeme vařící tekutinou a necháme 30 minut v uzavřené nádobě bobtnat nebo a zcela nejšetrněji s cílem o zachování nutričně hodnotných látek lze postupovat tak, že bulgur zalijeme studenou tekutinou a necháme cca 60 minut nabobtnat.
3. Upravený bulgur smícháme s dýňovým pyré, lisovaným česnekem a kousky dýně. Při podávání posypeme nasucho opraženými piniovými oříšky a můžeme doplnit pečenými kousky dýně. Před opražením je dobré oříšky nechat nabobtnat.
Máslová dýně
Řadí se mezi dýně muškátové, ale pro svou měkkou „máslovou“ dužinu, je tato odrůda velmi oblíbená.
Dýňové noky sypané strouhanými vlašskými ořechy
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
1 ks (1kg) máslové dýně (750 g dýně čisté hmotnosti) | 2290 kJ (545 kcal) |
200 g jemně mleté celozrnné mouky | 14 g bílkovin |
1 vejce | 27 g tuků |
Špetka soli | 59 g sacharidů |
100 g vlašských ořechů | |
40 g cukru | |
40 g másla |
Pracovní postup
1. Dýni oloupeme, očistíme a zbavíme semínek. Nakrájíme na stejně velké kusy. Pečeme cca 20 minut v rozehřáté troubě na 200 °C. Z ještě teplé dýně pomocí tyčového mixéru vymícháme pyré. Přidáme vejce a mouku a vytvoříme hladké a pevné těsto. Případně můžeme podle potřeby přidat menší množství mouky.
2. Z těsta tvoříme lžičkou noky, které vkládáme do vařící mírně osolené vody. Vkládáme postupně. Vaříme 2-3 minuty - až vyplavou. Opakujeme, až zpracujeme celé těsto.
3. Takto připravené noky můžeme podávat naslano i nasladko nebo jen tak pouze pokapané máslem. Náš tip je noky nasladko - posypané nastrouhanými vlašskými ořechy, cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová