Cukroví patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Bez tradičních kousků cukroví si je vlastně nedokážeme ani představit.
Každá rodina má svůj seznam nejoblíbenějších a připravuje jej stále dokola. Bývá jich většinou do deseti druhů. Jsou to vanilkové rohlíčky, zázvorky, linecké různých tvarů promazané marmeládou, pracičky, perníčky, kokosky, vosí hnízda, marokánky…aj. Zkusme odlehčit sladkému potěšení od nadbytečných kalorií. Pro začátek vyzkoušejte pár kousků připravit bez přidaného cukru a za použití alternativních ingrediencí.
Recepty na vánoční cukroví
Mrkvové cukroví
Rozpis na cca 60 ks | Nutriční hodnota 1 ks |
---|---|
150g jemně mleté celozrnné mouky | 35 kJ (8 kcal) |
120g mrkve | 0 g bílkovin |
100g másla/Hery | 0,5 g tuků |
několik kapek vanilkové esence | 1 g sacharidů |
Stévie |
Pracovní postup
Na vál prosejeme mouku, přidáme očištěnou, najemno nastrouhanou mrkev, malé množství vanilkové esence a tuk, případně lze dosladit (nejvhodnější je přírodní neenergetické sladidlo – stévie). Množství sladidla je alchymie, proto vždy ochutnejte, aby výsledek odpovídal vašim chuťovým představám. Vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na plát asi 3 mm vysoký. Tvořítkem vykrajujeme různé tvary a pečeme ve středně vyhřáté troubě na175 °C asi 10-15 minut dozlatova.
Linecké cukroví - kytičky
Rozpis na cca 45 ks | Nutriční hodnota 1 ks |
---|---|
250g celozrnné žitné mouky | 135 kJ (32 kcal) |
250g Hery/másla | 0,5 g bílkovin |
250g polotučného tvarohu (nejlépe v kostce) | 1,5 g tuků |
1ks žloutek | 2 g sacharidů |
Sůl | |
100g marmelády (nejlépe bez přidaného cukru) | |
Stévie |
Pracovní postup
Na vál prosejeme mouku, přidáme polo-rozpuštěný tuk a rozdrobený tvaroh, žloutek a lehce osolíme. Vypracujeme na hladké, nelepivé těsto. Zabalené v alobalu necháme v lednici odpočívat. Po pár hodinách (min. 2-3 hodiny) těsto rozválíme asi na 3 mm. Vykrájíme různé tvary a poklademe na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na175 °C asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí tvary lepíme marmeládou.
Mandlové kostky
Rozpis na cca 30 ks | Nutriční hodnota 1 ks |
---|---|
150g mandlí | 260 kJ (62 kcal) |
100g čokolády (min. obsah 60 % kakaa) | 1 g bílkovin |
50 g Hery/másla | 5 g tuků |
2 lžíce marmelády (nejlépe bez přidaného cukru) | 3 g sacharidů |
Citronová a pomerančová šťáva |
Pracovní postup
Spařené, oloupané mandle nahrubo nasekáme, přidáme rozehřátý tuk, čokoládu, marmeládu a citrónovou a pomerančovou šťávu. Vše dobře zpracujeme, vzniklou hmotu rozetřeme na tác vyložený fólií a necháme ztuhnout. Vyklopíme, odstraníme fólii a nakrájíme na kostky nebo jiné tvary.
Ovesné kuličky se sušeným ovocem a ořechy
Rozpis na cca 50 ks | Nutriční hodnota 1 ks |
---|---|
250 g ovesných vloček | 200 kJ (47 kcal) |
¼ prášek do pečiva | 1 g bílkovin |
125 g Hery | 3 g tuků |
2 vejce | 4 g sacharidů |
2 lžíce kakaa | |
20 g lískových ořechů | |
10 g kokosu | |
30 g rozinek, sušených datlí a fíků |
Pracovní postup
Všechny přísady promícháme v misce a necháme ½ hodiny odpočinout. Sušené ovoce nakrájíme na velmi malé kousky, lze i rozmixovat, ořechy jemně nasekáme. Tvoříme stejně velké kuličky. Na plech, který jsme potřeli olejem nebo vyložili pečícím papírem, klademe kuličky a mírně pečeme při 170 °C asi 10 minut.
Ořechová kolečka s džemem
Rozpis na cca 30 ks | Nutriční hodnota 1 ks |
---|---|
270 g jemně mleté celozrnné mouky | 332 kJ (79 kcal) |
130 g Hery | 1,5 g bílkovin |
½ vejce | 5 g tuků |
80 g ořechů | 7 g sacharidů |
Mletá skořice | |
100 g džemu (bez přidaného cukru) | |
Stévie |
Pracovní postup
Na vál prosejeme mouku, přidáme mletá ořechová jádra, skořici a drobně pokrájený tuk, vše rozemneme, pak doplníme vejcem a sladidlem. Těsto rychle zpracujeme, případně přidáme lžíci mléka. Uložíme alespoň na ½ hodiny do chladničky. Těsto rozválíme a tvoříme tvary. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.
Nutriční hodnoty cukroví se např. při použití klasické marmelády mění.
Recepty jsou při správném zařazení do diety vhodné i pro diabetiky.
Na přípravě receptů spolupracovali žáci/studenti oboru Nutriční asistent/Diplomovaný nutriční terapeut SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno
Krásné prožití svátků vánočních!
Autor: Mgr. Jana Eliášová