Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Pohankové palačinky

Chcete vidět rozdíl mezi pohankovými a pšeničnými palačinkami? Podívejte se na dvojí palačinky naší nutriční terapeutky. Zkuste tradiční druh mouky nahradit pohankovou moukou s přídavkem žitné celozrnné mouky. Nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!

Pohankové palačinky

Rozpis na 5 ks Nutriční hodnota v 1 ks
80 g pohankové mouky 550 kJ (130 kcal) 
20 g žitné celozrnné mouky 4 g bílkovin 
250 ml mléka nebo rostlinného nápoje např. sójového, mandlového 4 g tuků 
1 vejce 19 g sacharidů 
Špetka soli  
10 g cukru (není nutné)  
Marmeláda na pomazání a bobulovité ovoce na ozdobu   

Pracovní postup na palačinky:

Těsto vyšleháme v míse (mléko + mouka + vejce + sůl + cukr), necháme odpočinout přibližně 15 minut. Opékáme na rozehřáté pánvičce v tenké vrstvě po obou stranách. Plníme marmeládou a zdobíme horkým lesním ovocem nebo jinou alternativní náplní – tvarohem, ořechy, podušenými jablky, nastrouhanou mrkví, kompotovaným ovocem aj.

Lité těsto z pohankové mouky

Lité těsto z pohankové mouky

Lité těsto z hladké pšeničné mouky

Lité těsto z hladké pšeničné mouky

Pšeničné a pohankové palačinky
 
Pšeničné a pohankové palačinky

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Milujete muffiny? Chtěli byste mlsat zdravěji? Pak zkuste recept nutriční terapeutky na zdravější celozrnné mini muffiny z celozrnné pšeničné mouky s nastrouhanou mrkví, jablky, vlašskými ořechy a slazené medem a třtinovým cukrem.

Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace