Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou.
Záměnou pravých brambor za takto zbarvené hlízy můžeme u běžně připravovaných pokrmů docílit zcela neokoukané podoby. Batáty sice nemají s pravými bramborami nic moc společného, ale jejich využití v kuchyni je obdobně všestranné. Jsou výborné jako příloha k masu, rybám, zvěřině nebo na přípravu zcela bezmasého pokrmu. Rozhodně stojí za to je zařadit do vašeho rodinného menu.
Batáty
Tyto sladké brambory obsahují ve 100 g 277 kJ (66 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. V porovnání s bramborami je mírně vyšší. Sladká chuť je dána obsahem jednoduchých sacharidů – fruktózy, glukózy a sacharózy. Mezi látky obsažené v batátech, které prospívají zdraví, patří: antioxidanty ze skupiny karotenoidů, zejména provitamin ß-karoten, které dodávají hlízám jejich lososovité zbarvení. Dále jsou to vitamín A, vitamín C a vitamín PP, B1, B2, srdci prospěšný draslík, méně pak vápníku. Obsah quercetinu zvyšuje biologickou hodnotu batátů. Jde o přirozeně se vyskytující se chemickou látku patřící mezi flavonoidy. Je to silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. U lidí s jeho vyšším příjmem je dáván do souvislosti se snížením krevního tlaku, zlepšením kardiovaskulární kondice, ochraně spermií a snížením rizika rakoviny slinivky břišní. Dalším důvodem pro jejich konzumaci je obsah vlákniny a to jak nerozpustné tak rozpustné včetně zdroje pektinu, který významně ovlivňuje hladinu lipidů v krvi.
Batáty recepty
Batátová polévka s jarní cibulkou a opečeným toustem
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
40 g oleje | 1500 kJ (358 kcal) |
4 jarní cibulky s natí | 6 g bílkovin |
2 (700 g) batáty | 15 g tuků |
2 (200 g) mrkve | 48 g sacharidů |
Zeleninový vývar | |
Sůl, pepř | |
50 ml 12% smetany (není nutná) | |
4 toustové chleby |
Pracovní postup:
Na oleji orestujeme nasekanou jarní cibulku společně očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkví a na kostky nakrájenými batáty. Opepříme, osolíme. Zalijeme domácím vařícím zeleninovým vývarem nebo vodou, abychom zkrátili dobu přípravy. Vaříme do změknutí cca 15 minut. Měkkou zeleninu důkladně prolisujeme za pomoci ponorného mixéru. Zjemníme smetanou a případně doplníme vývarem pro docílení správné konzistence. Před podáváním posypeme nasekanou natí z jarní cibulky a doplníme opečeným toustem.
Batáty jako příloha - Batátové pyré
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
3-4 (1 kg) batáty | 1000 kJ (238 kcal) |
1 menší cibule | 4 g bílkovin |
3-4 stroužky česneku | 3 g tuků |
Sůl | 48 g sacharidů |
Koriandr |
Pracovní postup:
Ve vařící osolené vodě uvaříme batáty. Pokud je nakrájíme na menší kousky, jejich úprava trvá cca 15 minut. Pokud vaříme batáty vcelku (záleží na jejich velikosti) bude trvat výrazně déle, až 45 minut. Tato úprava je šetrnější. K vařícím batátům přidáme stroužky česneku a cibuli vcelku. Měkké batáty scedíme a prolisujeme (i s cibulí a česnekem) a nasekaným koriandrem. Případně zředíme vývarem vzniklým vývarem a vymícháme hladké husté pyré. Podáváme jako přílohu k masu.
Batátové hranolky
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
1 kg batátů | 1260 kJ (315 kcal) |
2 jarní cibulky i s natí | 4 g bílkovin |
4 lžíce oleje | 10 g tuků |
Pepř, sůl, čerstvý koriandr | 48 g sacharidů |
Pracovní postup:
Batáty omyjeme a oloupeme. Nakrájíme do tvaru hranolek. Pozor - batáty jsou velmi tvrdé. V míse dochutíme – solí, pepřem, čerstvým koriandrem, nasekanou jarní cibulkou a olejem. Připravíme si plech s pečícím papírem. Na papír naskládáme batátové hranolky a pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20 minut. Podáváme jako přílohu nebo samostatně s dresinkem podle chuti.
Pečené batáty s kořenovou zeleninou a bramborami
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
400 g batátů | 1350 kJ (321 kcal) |
400 g brambor | 7 g bílkovin |
100 g červené řepy | 10 g tuků |
100 g mrkve | 50 g sacharidů |
100 g petržele | |
40 g cibule | |
40 g česneku | |
40 g oleje | |
Tymián | |
Pepř, sůl |
Pracovní postup:
Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na podobně stejně velké kusy a naskládáme na plech s pečícím papírem. Červenou řepu je nutné uvařit dopředu. Zeleninu opepříme, přidáme snítky tymiánu a pokapeme olejem. Pečeme při 200 °C cca 30 minut. Podáváme jako přílohu nebo samostatně.
Batátový nákyp s brokolicí
Rozpis pro 1 osobu / 1 zapékací miska | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
1 (200 g) batát | 2 400 kJ (571 kcal) |
1 (100 g) brambora | 25 g bílkovin |
100 g brokolice | 22 g tuků |
1 vejce | 67 g sacharidů |
50 ml smetany 12% | |
Sůl, pepř | |
Medvědí česnek | |
10 g másla na vymazání formy |
Pracovní postup:
Batáty a brambory uvaříme ve slupce do měkka. Oloupeme. Nakrájíme na kolečka. Brokolici omyjeme a spaříme. Nakrájíme ji na menší kousky. Vymažeme si zapékací misku máslem. Vrstvíme batáty, brambor a brokolici. Batáty tvoří první a poslední vrstvu. Jednotlivé vrstvy průběžně pepříme, solíme a prokládáme nasekaným medvědím česnekem. Zalijeme smetanou, ve které rozšleháme vejce. Vložíme do rozehřáté trouby a zapékáme při 180 °C cca 40 minut. Můžeme podávat přímo z misky nebo vyklopíme na talíř. Výborný je doplněný osvěžujícím salátem.
Dobrou chuť!