Inzerce

Brokolice, nejlepší recepty z brokolice

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Brokolice

Brokolice – zdroj antioxidantů a bioaktivních látek

Tato skvělá brukvovitá zelenina obsahuje ve 100 g 107 kJ (26 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů včetně esenciálních mastných kyselin (kyselina olejová, kyselina linolenová) a sacharidů. Brokolici lze zařadit mezi nejhodnotnější zeleninu. Obsahuje mnoho antioxidantů a bioaktivních látek.  Je významným zdrojem vitamínu C (ve 100 g -  110 mg vitamín C), vitamínu K, kyseliny listové, vitamínu E (a-tokoferolu) a vitamínů skupiny B. Z minerálních látek se může pochlubit význačným množstvím draslíku, hořčíku, vápníku a zinku. Brokolice se pyšní obsahem i dalších bioaktivních látek. Jsou to látky, které nemají žádnou energetickou hodnotu, ale mají zdraví podporující charakter. Ovlivňují některé pochody v organismu, zejména posilují přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. Jedná se především o biotin, karotenoidy ß-karoten, lutein, lykopen, zeaxantin. Obsah isothiokyanátů, které jsou spojovány s bojem proti rakovině. Právě brokolice obsahuje isothiokyanát, který je inhibitorem karcinomu prsu. Dále obsahuje indol-3-karbinol, který snižuje riziko vzniku nejenom rakoviny prsu, ale i rakoviny děložního čípku. Nejvíce těchto bioaktivních látek se nachází v mladých růžicích. Velkou nutriční hodnotu má ale i stonek. Proto stonek oloupejte a používejte stejně jako růžice. Stejně tak toto platí pro listy. Její využití je podobné jako květák. Pro své výborné nutriční a dietetické vlastnosti by se měla používat co nejvíce.

Brokolice

Brokolice vynikající recepty

Brokolicové palačinky

Rozpis pro 5 kusů Nutriční hodnota 1 ks
250 ml mléka 806 kJ (192 kcal) 
150 g brokolice 16 g bílkovin  
80 g špaldové mouky 6 g tuků  
1 vejce 18 g sacharidů
20 g strouhaného eidamu  
Sůl  
1 lžíce oleje  
30 g cibule  
150 g kuřecího masa  
Mletá červená paprika, pálivá paprika  
5 listů ledového salátu  
25 ks cherry rajčátek  

Pracovní postup: 

1. Připravíme si těsto na palačinky z mléka, špaldové mouky, vejce a brokolice (brokolici spaříme a prolisujeme pomocí tyčového mixéru) a nakonec vmícháme nastrouhaný sýr. Těsto necháme ½ hodiny odležet. 

2. Nadrobno si nakrájíme cibulku, kterou orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme omyté, očištěné, nakrájené maso na proužky a opečeme. Přidáme mletou papriku, rychle zamícháme a spojíme s cibulovým základem a masem, aby paprika nezhořkla. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Dochutíme pepřem a solí.

3. Na rozehřáté pánvičce palačinky opékáme v tenké vrstvě po obou stranách.

4. Palačinky plníme listem ledového salátu, masem, rajčátky a zabalíme. Podáváme.

Brokolicové palačinkyBrokolicové palačinkyBrokolicové palačinky

Zapečená brokolice

Rozpis pro 2 osoby Nutriční hodnota 1 porce
400 g brokolice 1850 kJ (440 kcal)
50 g mrkve 17 g bílkovin 
20 g oleje 25 g tuků 
1 jarní cibulka s natí 36 g sacharidů
4 stroužky česneku  
40 g jemně mleté celozrnné mouky  
200 ml smetany 12%  
1 vejce  

Pracovní postup:

Brokolici rozdělíme na malé růžičky a spaříme vařící vodou nebo povaříme 2-3 minuty nebo upravíme v páře cca 5 minut. Uvaříme mrkev vcelku, stačí do poloměkka. Na oleji orestujeme jarní cibulku, přidáme mouku, zalijeme smetanou a vytvoříme bešamel. Vejce – oddělíme žloutek a bílek a z bílku ušleháme sníh. Do mísy vložíme upravené růžičky brokolice, mrkev nakrájenou na kolečka, bešamel, do kterého ještě vmícháme žloutek, a sníh z bílků. Zamícháme.  Směs vložíme do zapékací misky, která je potřena jemně olejem. Zapékáme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Pro milovníky sýrů – nakonec ještě v horké (ale vypnuté) troubě nechte na povrchu oblíbený sýr rozpustit.

Zapečená brokoliceZapečená brokoliceZapečená brokoliceZapečená brokolice

Brokolicová polévka se smetanou - brokolicový krém s růžičkami brokolice

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
400 g brokolice 550 kJ (131 kcal) 
1 jarní cibulka s natí 6 g bílkovin
Sůl, pepř 6 g tuků
2 lžíce (20 g) jemně mleté celozrnné mouky 13 g sacharidů
3 stroužky česneku  
200 ml smetany 12%  

Pracovní postup:

Hned na počátku si ponecháme malinké růžičky brokolice, které použijeme na konci úpravy a povařené (upravené v páře) vložíme do hotového krému. Brokolici rozdělenou na růžičky a cibulku vložíme do hrnce a zalijeme vodou, osolíme, opepříme, vaříme 15 minut. Promixujeme tak, aby polévka neobsahovala žádné kousky. Zahustíme zavářkou z mouky a vody. Povaříme alespoň 10 minut. Dochutíme prolisovaným česnekem, jemně. Přidáme smetanu, důkladně promícháme, necháme projít varem. Nakonec přidáme mini růžičky brokolice. Můžeme až přímo na talíři.

Brokolicová polévka se smetanou

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.

P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. 

Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce.  Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější. 

Povzdech nad obrovskou úrodou na zahradě a neustále dotazy, co uděláme z toho špenátu, byly inspirací pro sepsání těchto řádků. Vyhlásili jsme špenátový den. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace