Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Mangold - listová zelenina neprávem opomíjená

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Jak připravit mangold?

Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolice. 

Mangold a jeho pěstování

U nás jej není snadné běžně sehnat. Máme omezené možnosti - vyrazit na trh nebo si ho vypěstovat. Mangold je vcelku nenáročná zelenina a jeho velkou výhodou je, že ho můžeme sklízet od jara, během celého léta, až do podzimu. Ještě je tu ale třetí možnost – váš osobní dodavatel. Evičko, díky.  

Pro první zkušenost s mangoldem jsem musela až do Chorvatska. Tak tedy moje první, zcela praktické setkání s mangoldem bylo na trhu ve Splitu. Tehdy bylo cílem nakoupit rajčata na salát, lilky na pečení a broskve jen tak na pojídání. Během mé obhlídky kvality a ceny nabízeného jsem se zastavila pro rajčata u drobné stařenky v černé sukni, haleně a s šátkem na hlavě, věk snad 80 let. Měla jsem pocit, že je musím koupit právě u ní. Ještě než jsem si stačila o rajčata říct, mávala mi před obličejem jakýmsi svazkem lupení se slovním doprovodem: „Pet kuna“. Tolik zeleniska za pět kun mi přišlo báječné, ale vypadalo to jako divný špenát. Zeptala jsem se: „Špinat?“ Mezitím už kolem mě byly stařenky tři, zakroutily hlavou a svorně zvolaly: „Blitva!“.   Lákavě mi to neznělo, aspoň to lákavě vypadalo. Po odpovědi na otázku: „Co s tím mám dělat?“, a zaplacení jsem si odnášela svou první dávku mangoldu v životě. 

Mangold - jeho složení a prospěšnost

Co je mangold? Nízkoenergetickou listovou zeleninou, která má ve 100 g  58 kJ (14 kcal). Podíl vody je 92 %. Obsahuje bílkoviny, tuky a sacharidy. Z listové zeleniny má celkem vysoký obsah vlákniny (až 2 g na 100 g), proto u mangoldu upozorňujeme na to, že urychluje střevní peristaltiku, je tedy mírně projímavý.  Z minerálních látek obsahuje především draslík (Ø380 mg/100g), vápník (Ø100 mg/100g), železo, zinek a další. Z vitamínů se jedná o větší množství vitamínu C, niacinu (vyšší potřeba niacinu je např. při zvýšené psychické a fyzické námaze, při konzumaci velkého množství sladkostí a alkoholu, při kouření a také při vedrech, v těhotenství a při kojení) a ß-karotenu, zvláště v listech fialově až červeně zbarvených. Z karotenoidů obsažených v mangoldu jde hlavně o významný obsah luteinu a zeaxantinu, které mají schopnost chránit zrak. Vitamíny skupiny B obsahuje v průměrném množství. Mezi další zdraví prospěšné látky, které pozitivně ovlivňují pružnost cév a tím brání jejich kornatění, patří rutin, kvercetin, patuletin a spinacetin. Mangold má i vyšší množství kyseliny šťavelové, proto by měli být na pozoru lidé s výskytem ledvinových kamenů tvořených šťavelanem vápenatým. To by mohl být i důvod nepodávat mangold nejmenším dětem, u dospělých tato skutečnost není problémem.

Mangold

Recepty z mangoldu

Těstoviny s pestem a mangoldem 

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci: 
500 g mangoldu 2100 kJ (500 kcal)
40 g oleje 16 g bílkovin
100 g cibule 13 g tuků
50 g česneku 77 g sacharidů
400 g těstovin (semolinové, celozrnné)  
sůl  
1 lžíce pesta z bazalky  
Příprava domácího pesta:  
50 g opražených piniových oříšků (vlašských ořechů)  
10 g česneku  
50 g parmazánu  
30 g fialových bazalkových listů  
70 ml olivového oleje  

sůl

 
pepř  

Pracovní postup:

Všechny ingredience na domácí pesto rozmixujeme v jemnou pastu.

Blanšírovaný mangold nakrájíme najemno a vložíme na cibulový základ (na rozehřátý olej nasypeme nakrájenou cibuli, po chvíli česnek a opečeme do zlatova) a prohřejeme, podle tuhosti řapíků případně chvilku podusíme. Hotovou směs zamícháme do vařených těstovin, které jsou jemně ochucené bazalkovým pestem.

Těstoviny s pestem a mangoldem

Dušený mangold 

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci:
500 g mangoldu 700 kJ (167 kcal)
40 g řepkového oleje 4 g bílkovin
80 g česneku 10 g tuku
20 g celozrnné mouky jemně mleté (není podmínkou) 13 g sacharidů
Tymián, sůl, pepř  

Pracovní postup:

Mangold omyjeme pod tekoucí vodou a blanšírujeme. Zvlášť na rozehřátém oleji opečeme stroužky (půlky či čtvrtky) česneku a tymián. Přidáme mangold, který překrájíme na menší části. Přilijeme malé množství vody a podusíme. Dusíme asi 15 minut, až budou především měkké řapíky. Připravíme si zavárku z mouky a vody a přidáme k mangoldu, povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Podáme např. k pečenému kuřeti s vařeným bramborem.

Tip! Zavárku můžeme připravit z mouky opražené nasucho. Mouka slámově zavoní a má svou specifickou chuť, je lépe stravitelná.

Dušený mangold

Dobrou chuť!

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Na celé zeměkouli se vyskytuje mnoho odrůd dýně. Obrovskou výhodou je jejich dlouhá trvanlivost a opravdu všestranné využití. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace