Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Zelené fazolky

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm. P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Zelené fazolky

Čím nám prospívají zelené fazolky?

Tato lusková zelenina obsahuje ve 100 g 92 kJ (22 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. Ze sacharidů převládá ve fazolkách zejména fruktóza a škrob. Obsahuje až 90 % vody.  Mezi látky, které prospívají zdraví, patří nenasycené mastné kyseliny – kyselina alfa-linolenová, kyselina linolová a kyselina olejová. Konzumací fazolek pozitivně ovlivníme denní příjem vlákniny, a to jak nerozpustné, tak rozpustné, včetně pektinových látek. Z minerálních látek převažuje - hořčík, draslík, železo, zinek, selen aj. Vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E a karotenoidy jsou zastoupeny spíše v průměrném množství. Nelze opomenout ani obsah kyseliny listové a vitamínu K, který je důležitý pro naše kosti. Zkrátka obsahují od každého trochu. Jsou ale bezpochyby solidní součástí našeho zdravého jídelníčku.

Zelené fazolky

Příprava čerstvých fazolkových lusků

Pracovní postup: čerstvé zelené fazolky omyjeme a očistíme. U čerstvých fazolek většinou postačí pouze odkrojit konce. U starších pak je dobré odstranit vlákna. Tato vlákna většina fazolek neobsahuje. Takto připravené fazolkové lusky doporučuji blanšírovat – 

1. povaříme je ve  vařící osolené vodě cca 3-5 minut (bude záležet na tuhosti), tzv. na skus, 

2. vodu slijeme a rychle zchladíme studenou (ledovou) vodou (i za pomoci ledových kostek).  3. takto připravené lusky dál využíváme v konkrétním receptu nebo můžeme uschovat v mrazničce pro další využití.

Okrájíme konce zelených fazolek
Okrájíme konce zelených fazolek. Fazolové lusky můžeme nakrájet i na menší kousky.
 
Blanšírování zelených fazolek
Blanšírování zelených fazolek.
 Ochlazení uvařených zelených fazolek
 
Ochlazení uvařených zelených fazolek.

Recept 1: Pikantní teplé fazolky

Rozpis na 5 porcí Nutriční hodnota 1 porce
50 g řepkového oleje 1280 kJ (305 kcal)
2 cibule 12 g bílkovin 
1 palice česneku 15 g tuků 
Feferonka 30 g sacharidů
(100 g anglické slaniny nebo sušené šunky - nemusí být)  
1,5 kg čerstvých (mražených) fazolkových lusků   
3 mladé cukety  
Čerstvý koriandr  

Pracovní postup:

Na olej vložíme najemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Přidáme nadrobno nakrájené stroužky česneku a orestujeme. Přidáme malou feferonku (záleží na osobní chuti) a nakrájenou anglickou slaninu nebo šunku (není vůbec potřeba do pokrmu přidávat). Pokud máme vše orestované, k základu přidáme na kolečka nakrájené mladé cukety a nakonec blanšírované fazolkové lusky. Promícháme a prohřejeme. Na dochucení přidáme čerstvý koriandr.

Pikantní teplé fazolky

Recept 2: Fazolkový salát s kuřecím masem a rajčátky

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota 1 porce
600 g čerstvých (mražených) fazolkových lusků 1060 kJ (252 kcal)  
400 g cherry rajčátek 13 g bílkovin
40 g řepkového oleje 11 g tuků   
4 jarní cibulky 19 g sacharidů
100 g kuřecího masa  
Mletá červená paprika  
Česnek, sůl, pepř  

Pracovní postup:

Nejdříve si připravíme kuřecí maso, které omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Na oleji opečeme nakrájenou jarní cibulku, přidáme kuřecí maso, opepříme a orestujeme. Zasypeme mletou červenou paprikou a tepelně ji zpracujeme. Pozor, abychom ji nespálili. Paprika by zhořkla. Raději stále mícháme. Podlijeme malým množstvím vody a 10 minut podusíme. Vodu vydusíme. Pokud používáme čerstvé fazolky, je nutné je předem blanšírovat (viz výše). K upraveným fazolkám přidáme zpracované maso a na půlky nakrájená rajčátka a ochutíme solí, příp. prolisovaným česnekem. Česnek je dobré v případě potíží s nadýmáním přidat společně s cibulkou pod maso a tepelně ho zpracovat. 

Fazolkový salát s kuřecím masem a rajčátkyFazolkový salát s kuřecím masem a rajčátkyFazolkový salát s kuřecím masem a rajčátkyFazolkový salát s kuřecím masem a rajčátkyFazolkový salát s kuřecím masem a rajčátky

Recept 3: Fazolky na smetaně

Rozpis na 4 porce  Nutriční hodnota 1 porce:
50 g másla/ oleje  1105 kJ (263 kcal)
60 g hladké mouky 6 g bílkovin
200 ml smetany 12%, voda 17 g tuků 
500 g čerstvých/ mražených fazolkových lusků 21 g sacharidů
Sůl
Nutriční hodnota 1 celého oběda (+ 1 ks vejce, 200 g brambor):  
Cukr 2290 kJ (546 kcal)
Citrónová šťáva 18 g bílkovin
  25 g tuků
  61 g sacharidů

Pracovní postup:

Krok 1

Fazolky na smetaně

V kastrolku rozpustíme máslo. Přidáme hladkou mouku a spojíme.

Krok 2

Fazolky na smetaně

Za stálého míchání přilijeme smetanu (popř. doplníme vodu) a vytvoříme bešamel. Osolíme. Povaříme 10 minut.

Krok 3 

Fazolky na smetaně

Fazolky na smetaně

Čerstvé fazolkové lusky předem blanšírujeme (viz postup v článku Fazolky). Takto připravené nebo mražené fazolkové lusky vložíme do hotového bešamelu. Prohřejeme cca 5-8 minut. Dochutíme cukrem (třtinový cukr dodá výraznější chuť) a citrónovou šťávou (je jemnější než ocet).

Fazolky na smetaně

Klasická a výtečná kombinace fazolkových lusků na smetaně s vařenými bramborami a s vejcem natvrdo. Dobrou chuť! 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace