Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Perníky

Perníčky a jiné druhy pečiva z perníkového těsta neodmyslitelně patří k Vánocům. Je pravdou, že dnešní podoba perníčků nemá s původními perníky nic společného. Zvláště způsob přípravy - časová i fyzická náročnost - by v dnešní době u hospodyněk rozhodně neobstál. Sama si někdy připadám jako středověký perníkář. Považuji přípravu perníkového těsta za jednu z nejnáročnějších. Než se těsto uhněte - to trvá, ruce bolí. Teda aspoň mě. Navíc pokud těsto dělám vícekrát. Receptů na perníky je mnoho, jsou obsaženy snad ve všech kuchařkách. Je si tedy z čeho vybírat. Základními surovinami jsou – mouka, cukr, med, vejce a perníkové koření. Nejčastěji se používá mouka hladká pšeničná. 

Recept na perníčky

Tip pro vás. Zkuste vánoční perníčky jinak!

Pro začátek připravit perníky z mouky celozrnné jemně mleté nebo s přidáním mouky žitné, aby se zvýšila jejich vláčnost a méně vysychaly. S perníky začínám již před nebo na začátku adventní doby. Nejenom aby se správně uležely. Jsou skvělým průvodcem adventním časem. Svou vůní, chutí i podobou navozují tu správnou náladu k rozjímání. Po procházce v mrazivém počasí k hrnku horkého nápoje jsou jako dělané. Nebo k snídani? Vytvořte si perníčky jako adventní kalendář a každé ráno servírujte zavěšené na hrnku kakaa, kávy nebo čaje.

Recept na perníčky

Potřebné suroviny Nutriční hodnota cca 1 perníčku
1300 g jemně mleté celozrné mouky 160 kJ (38 kcal) 
400 g cukru moučka 1 g bílkovin 
300 g  medu 1 g tuků 
100 g másla 6 g sacharidů
6 vajec  
2 lžičky jedlé sody  
4 lžičky mletého perníkového koření  
2 lžíce kakaa  
2 žloutky na potření  
pečící papír  

Pracovní postup na perníčky:

Na vál si prosyjeme mouku (i několikrát), přidáme cukr, rozehřátý med, rozehřáté máslo a do důlku uprostřed vejce. Do mouky přimícháme, sodu, perníkové koření a kakao. Těsto důkladně zpracujeme, z počátku můžeme za pomoci nože a následně rukama. Těsto se zpracovává obtížně, je nutné mít trpělivost a těsto důkladně hníst. Hotové těsto necháme před dalším zpracováním  v chladnu minimálně 24 hodin odpočinout. Těsto rovnoměrně vyválíme na 2-3 mm (nebo podle vkusu) a vykrajujeme tvary. Vkládáme na plech vyloženým pečícím papírem nebo vymaštěným tukem. Pečeme při 170 °C cca 7-8 minut. Pokud necháme déle, perníky nám ztvrdnou. Zdobit či nezdobit? Záleží na chuti.

Rozpis na polevu: 1 bílek, 160 g cukru moučky (několikrát prosátý), důkladně vymícháme (lepší než šlehat).

Recept na perníčkyRecept na perníčky

Recept na plněný perník

Rozpis na 1 závin (10 porcí) Nutriční hodnota 1 porce
Třený základ: 720 kJ (170 kcal)
15 g másla 3 g bílkovin 
½ vejce 5 g tuků 
50 g cukru 28 g sacharidů
50 g medu  
130 g celozrnné mouky jemně mleté  
¼ perníkového koření  
1 lžička kakaa  
Náplň:  
30 g ořechů  
30 g min. 50 % hořké čokolády  
100 g sušeného ovoce – meruňky, švestky, brusinky, rozinky…  
Vejce na potření  

Pracovní postup plněného perníku:

V míse utřeme máslo s cukrem, rozehřátým medem a vejcem. A to velmi důkladně. Na vál prosejeme mouku, perníkové koření a kakao. V mouce si utvoříme důlek a přidáme třený základ. Vypracujeme těsto. Utvoříme váleček a necháme odpočinout, aspoň 1-2 hodiny. Rozválíme plát do tvaru obdélníku. Naplníme směsí z nasekaných ořechů, nasekané čokolády a nakrájeného sušeného ovoce. Zabalíme. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 10 -12 minut. Pozor ať nepřepečete, perník bude tvrdý.

Recept na plněný perníkRecept na plněný perníkRecept na plněný perník

Ve čtvrtek se můžete těšit na horký jablečný nápoj!

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Cukroví patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Bez tradičních kousků cukroví si je vlastně nedokážeme ani představit. 

Jaký recept je vhodný pro voňavý adventní čas? Určitě vánočka.

Jste-li příznivci netradičních vánočních sladkostí, máme pro vás tip na dýňovo-ořechové sušenky s kousky čokolády. Upečené je zabalte do dózy a určitě se stanete hvězdou lecjaké předvánoční besídky či sešlosti :-).

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace