Inzerce

Avokádo a recepty z něj

Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je? 

Avokádo je ovoce, víte to?

Avokádo je opravdu ovoce, které je označováno jako máslová hruška či máslo pralesa. Již staří Mayové a Aztékové je uctívali jako zázračné plody. Nejenom obsah hodnotných a zdraví prospěšných tuků je příčinou tohoto označení. Obliba tohoto ovoce v současnosti roste, ale není to stále dost. Avokáda se konzumují syrová – samotná, do salátů, používají se na přípravu různých krémů, dipů či pomazánek.  Svou slávu po celém světě získalo mexické guacamole. Použití při tepelné úpravě by mělo být krátké, aby dužina nezhořkla. Při nákupu vybírejte pěkně vyzrálé, mají lahodnou máslovou chuť. Právě ty se hodí k okamžité spotřebě. Tvrdé avokádo nechte doma dozrát při pokojové teplotě.

Avokádo

Avokádo - jak prospívá našemu zdraví

Avokádo se od většiny ovoce liší. Nemá sladkou chuť a v porovnání je jeho energetická hodnota mnohem vyšší, ve 100 g obsahuje až 936 kJ (223 kcal). Téměř z 95 % se na ní podílí tuky. I když tomu nebývalo vždy, dnes je obecně známo, že se jedná především o tuky, které prospívají našemu zdraví.  Jedná se převážně o mononenasycené tuky, omega-9 nenasycené kyseliny, které jsou obsaženy mimo jiné v olivovém oleji, makadamovém oleji nebo ve skořápkových plodech. Význam mají zvláště v prevenci kardiovaskulárních onemocněních. Pozitivně ovlivňují hladinu krevních lipidů (cholesterolu), především typu LDL (cholesterol spojený s lipoproteiny s nízkou hustotou, tzv. špatný cholesterol).  Tyto tuky tvoří základ středomořského jídelníčku, který bývá dáván za vzor zdravého stravování. V menším množství avokádo obsahuje také bílkoviny a sacharidy, vody průměrně 65 %. Je skvělým zdrojem vlákniny, zvláště rozpustné. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, hořčíku, železa, bóru aj., z vitamínů foláty, vitamín A, vitamín E, vitamín B6, karotenoidy (ß-karoten, æ-karoten). Draslík hraje v organismu zásadní roli při udržování rovnováhy tekutin, elektrolytů a pravidelný rytmus srdce. Mezi další bioaktivní látky, které jsou v avokádu obsaženy, patří lutein, xeaxantin, ß-sitosterol. Právě obsah mnoha antioxidantů chrání tuk v tomto ovoci proti žluknutí.

Avokádový koláč

Rozpis na formu o Ø 26 cm (12 porcí) Nutriční hodnota 1 porce
250 g celozrnné mouky 620 kJ (148 kcal) 
80 g řepkového oleje na těsto 5 g bílkovin
100 ml vody 7 g tuků
Sůl 16 g sacharidů
50 g řepkového oleje na náplň  
1 pórek (cca 300 g)  
2 avokáda  
bazalka  
200 ml smetany 12%  
2  ricotty (500 g)  
1 vejce  
100 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda, Parmezán…)  

Avokádový koláč

Pracovní postup:

Z mouky, soli, oleje a vody vytvoříme těsto. Těsto natvarujeme na dno koláčové formy. Pečeme cca 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Po upečení necháme zchladnout.  Během pečení si připravíme náplň. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme najemno nakrájený pórek a orestujeme, zalijeme smetanou a prohřejeme. Avokádo omyjeme, plod kolem pecky podélně rozkrojíme a obě půlky otáčivým pohybem od sebe oddělíme, vyjmeme pecku nebo ji opatrně vykrojíme kuchyňským nožem. U zralých plodů lze dužinu vydlabat lžící a u pevného odstraníme slupku škrabkou na zeleninu. Avokádo nakrájíme na malé kousky. Z jedné půlky avokáda nakrájíme měsíčky, které použijeme na ozdobu vrchní části koláče. V míse si připravíme náplň. Veškeré ingredience – ricottu, na oleji orestovaný pórek, avokádo, vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou čerstvou bazalku - smícháme dohromady a ochutíme solí.  Náplň dáme do koláčové formy na upečený základ.  Vrchní část koláče ozdobíme měsíčky avokáda. Pečeme cca 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Po upečení vypneme troubu. Koláč posypeme malým množstvím nastrouhaného sýra a necháme ho rozpustit. Sýr nezapékáme, ale necháme rozpustit v teplé troubě.

Avokádový koláčAvokádový koláčAvokádový koláč

Guacamole

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota 1 porce
1 avokádo  620 kJ (148 kcal) 
2 jarní cibulky 5 g bílkovin
3-4 stroužky česneku 7 g tuků
chilli paprička (podle chuti) 16 g sacharidů
sůl   
čerstvě namletý pepř  
čerstvý koriandr  
limetková šťáva
 
opečený toust, rozpečený chléb, tortillové lupínky nebo listový salát   

Pracovní postup: 

Avokádo omyjeme, plod kolem pecky podélně rozkrojíme a obě půlky otáčivým pohybem od sebe oddělíme, vyjmeme pecku nebo ji opatrně vykrojíme kuchyňským nožem. U zralých plodů lze dužinu vydlabat lžící a u pevného odstraníme slupku škrabkou na zeleninu. Avokádo, které je dobře vyzrálé, vidličkou rozmačkáme a společně s jemně nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, čerstvě nasekaným koriandrem, chilli papričkou jemně nakrájenou, pepřem a vymícháme. Podáváme na opečeném toustu, na listu salátu nebo s tortillovými lupínky.

GuacamoleGuacamoleGuacamole

Mexické gazpacho

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota 1 porce
1 avokádo 620 kJ (148 kcal) 
limetka 5 g bílkovin
3 rajčata 7 g tuků
1 salátová okurka 16 g sacharidů
1 zelená paprika  
2 jarní cibulky  
4 stroužky česneku  
čerstvá petrželka  
čerstvá bazalka  
2 lžíce olivového oleje extra virgin  
sůl, pepř  

Pracovní postup: 

Avokádo omyjeme, plod kolem pecky podélně rozkrojíme a obě půlky otáčivým pohybem od sebe oddělíme, vyjmeme pecku nebo ji opatrně vykrojíme kuchyňským nožem. U zralých plodů lze dužinu vydlabat lžící a u pevného odstraníme slupku škrabkou na zeleninu. Avokádo v míse zakapeme limetkovou šťávou. Rajčata oloupeme (rajče spaříme vařící vodou a oloupeme), nakrájíme na malé kousky, salátovou okurku oloupeme a nakrájíme nadrobno, papriku očistíme, zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme, cibulku a česnek nadrobno nasekáme, stejně tak čerstvou petrželku a bazalku. Všechny ingredience s olejem a vodou (0,5 l) rozmixujeme, osolíme a opepříme. Necháme vychladnout, dáme do ledničky a podáváme.

Mexické gazpachoMexické gazpacho

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Jablek i nápadů na jejich úpravu je stále dost.  Tentokrát nedošlo na losování. Jen otázka: „Co si uděláme z jablek tento týden?“ přineslo jasnou odpověď. „Jéé, dlouho jsme neměli žemlovku s jablky a tvarohem a jablka v županu. A ještě udělej ty malé štrůdlíky z rýžového papíru.“  Tak nezbývá než se pustit do práce a těšit se na skvělé jablečné pochoutky.

One apple a day keeps the doctor away! Když jsem si toto přísloví přečetla, užasla jsem. Úplně ne nad samotným příslovím, ale nad mladším synem. Poslední dva až tři roky si vyžaduje každý večer jablko, pěkně nakrájené na měsíčky. Stal se z toho takový rituál. Vzpomínám a nemůžu si vzpomenout, kdy byl naposledy nemocný. Že by to fungovalo? :-)

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace