Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Jak ozdravit svá játra? Pošlete je na měsíc do ozdravovny!

Po Vánocích si někteří optimističtí jedinci dávají do nového roku různá předsevzetí. Často zde zazní: Co bych mohl udělat dobrého pro své zdraví? Ale přiznejme si, jak se ke svému tělu chováme během roku. Dnes bychom se mohli zaměřit na orgán, který je uložen pod bránicí, a má více funkcí než vrchní velitel české armády. Jsou to naše játra.

Játra se podílejí na látkové přeměně, produkují žluč potřebnou k trávení tuků, probíhá zde syntéza složek krevní srážlivosti, je to také spižírna zásobních látek (vitamíny, glykogen….) a v neposlední řadě detoxikují. Detoxikace léků, alkoholu a jiných toxinů je životně důležitý proces. Právě o Vánocích a na Silvestra nebývá o tučná a sladká jídla nouze a alkohol teče proudem. 

Co pro naše játra můžeme udělat? Pošleme je na měsíc do „ozdravovny“!

Co MUSÍME pro játra v ozdravovně udělat? 

1. V první řadě je nutné vyloučit alkohol (měsíc je minimum). Úplně, nekompromisně. I vinný střik je alkohol.

Proč? Alkohol je pro organismus toxická látka, kterou přednostně odbourávají játra.

2. Nepijte černou kávu. Můžeme ji nahradit zeleným a bílým čajem.

Proč?  Kofein i tein jsou látky, které při detoxikaci zatěžují játra.  

3. Vynechat alespoň na měsíc uzeniny.

Proč? Je zde vysoké množství skrytých živočišných tuků, solí a konzervantů (éček“ neboli chemických látek, které játra musí odbourávat. Potíže může způsobit kumulace vícero takových potravin dohromady. Nejčastější jsou to dochucovadla, zvýrazňovače chutí a barviva.

4. Úplně vyloučit potraviny s transmastnými kyselinami (ztužené tuky, sušené polotovary na přípravu koláčů a palačinek, fast food, ….).

Proč?  Podporují vznik steatózy jater (ztučnělá játra).

5. Dát přednost rostlinným proteinům před živočišnými (tofu, sója, čočka, hrášek).

Proč? Jsou snadněji stravitelné a nemají množství skrytého tuku.

6. Vynecháme potraviny s izolovanou fruktózou (nealko slazené nápoje, keksíky, plněné čokolády). 

Proč? Ve vysoké míře podporují ukládání tuku do jater.

Co MŮŽEME udělat na podporu ozdravné kúry jater?

1. Každý den sníst 1 lžičku panenského lněného nebo konopného oleje.

Proč? Je to zdroj esenciálních nenasycených mastných kyselin, především omega-3 mastné kyseliny, které mohou snížit množství tuku uloženého v játrech.

2. Přidat do jídelníčku ostropestřec mariánský, česnek, selen, ořechy, zeleninové šťávy (mrkev, červená řepa, špenát).

Proč? Pro své složení podporují obnovu jaterních buněk. Jsou zdrojem vitamínů E a B, mědi, železa apod.

Co si koupit v lékárně esenciální fosfolipidy?

Jako doplněk hepatoprotektivní kúry je to jedna z možností příjmu těchto látek.

3. Jíst každý den syrové ovoce a zeleninu. Na podporu jater je výborná řepa, mrkev, rukola, česnek a z ovoce banány, borůvky, meruňky….).

Proč? Jedná se o důležité antioxidanty a zdroje vitamínů, které přispějí ke správné funkci jater.

Nepřejídejte se! Hýbejte se! A hlavně buďte pozitivní!

Vyzkoušejte recept: 

Avokádovo-špenátové těstoviny

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Motto: „Člověk je od přírody omnivorní, všežravý“. :-) Tak něco pro „masožravce“ i „býložravce“.

Může se klasická česká štědrovečerní večeře připravit zdravěji? Jaká je její energetická hodnota a jak ji snížit, nebo, jak večeři vysportovat u klasických předvánočních činností?

Naučit se vědomě řídit příjem jídla se člověk učí od narození.  Není to nic jednoduchého. Mnohdy se to nenaučí celý život. Obecně platí, že stravovací režim, resp. kolikrát denně budeme jíst, vychází z cirkadiánního rytmu člověka. Střídají se cykly klidu (spánek) a bdění (aktivita). Proces osvojování si určitého harmonogramu bude pochopitelně souviset s profesí a celkovým životním stylem.

Je Vaše hmotnost normální nebo už ne? Nejčastěji používaným kritériem k hodnocení tělesné hmotnosti je tzv. index tělesné hmotnosti - BMI (body mass index).

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace