404 Not Found Obilninové snídaně s nádechem léta - Zdravé omlazení
Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Obilninové snídaně s nádechem léta

O úloze snídaně se toho napsalo mnohé. Podle všeobecně známého přísloví „Snídej jako král, obědvej jako rádce a večeř jako chuďas“, to vypadá, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Pravdou je, že není jídlo důležitější a méně či více důležité.  Podstatné je také kolik a co jíme. 

Kolikrát denně jíme, vychází z našeho životního stylu. Nejčastěji to je 3-5x za den, proto skvělým startem v podobě prvního jídla dne bude rozhodně vydatná snídaně. 

Čas od času nahraďte běžnou konzumaci pečiva a obohaťte svou snídani různými druhy obilovin v přirozené podobě. Obiloviny jsou výborným zdrojem vlákniny a patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Podle typu sladké nebo slané snídaně vhodně kombinujte s bílkovinnou potravinou a především s ovocem a zeleninou. Každé roční období je více či méně bohaté na jiné druhy. Volte ty, které jsou obdobím i lokálností dostupnější. Zeleninu a ovoce jezte především syrové, aby nedocházelo k velkým ztrátám vitamínů a minerálních látek. 

6 rad po ránu:

1. Nasnídejte se do dvou hodin po probuzení, ale maximálně kolem 9. hodiny ranní. Pozdější jídlo by se již mohlo změnit v brzký oběd. 

2. Optimální snídaně by měla obsahovat zástupce ze všech potravinových skupin (bílkovin, tuků a sacharidů).

3. Doplňte snídani kouskem ovoce nebo zeleniny jako zdroje vlákniny, vitamínů a minerálních látek.

4. Základními zdroji vlákniny jsou sacharidové potraviny - obiloviny, mlýnské a pekárenské výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina. Oves, ječmen, ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny.

5. Energetická hodnota snídaně by měla mít asi 1/3 až ¼  z celkového denního energetického příjmu. 

6. Vypijte u snídaně svou první denní dávku tekutin, a to minimálně 250 ml.  

Tipy na vyváženou a zdravou snídani!

Recepty na zdravou snídani

Rýžová kaše s čerstvým ovocem

Rozpis na 2 porce Nutriční hodnota 1 porce
500 ml mléka 1880 kJ (448 kcal)
60 g kulatozrnné rýže 15 g bílkovin
Špetka soli 16 g tuků
1 lžička cukru (nemusí být) 60 g sacharidů
200 g čerstvého ovoce (podle sezóny) 8 g vlákniny
40 g ořechů nebo semínek  

Pracovní postup:

Do hrnce nasypeme rýži (předem ji přebereme), zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a lžičku cukru. Obecně je dobré obiloviny před přípravou nechat chvíli v tekutině stát. Lépe a kratší dobu se budou následně připravovat. Uvaříme hustou kaši. Naservírujeme na talíře. Posypeme čerstvým ovocem a ořechy (semínky).

Ovesná kaše naslano s Cottagem

Rozpis na 2 porce Nutriční hodnota 1 porce
60 g ovesných vloček 1130 kJ (269 kcal)
Voda na zalití dle potřeby 14 g bílkovin
150 g Cottage (1 ks) 10 g tuků
1 jarní cibulka 30 g sacharidů
Pažitka  4 g vlákniny
200 g rajčátek  
10 g oleje  

Pracovní postup:

Ovesné vločky dáme do misky, zalijeme vodou. Jen tak aby nabobtnaly. Bude to chvilka. Přidáme Cottage, nakrájenou cibulku a nasekanou čerstvou pažitku. Zamícháme. Před konzumací přidáme rajčátka, pokapeme olejem a ještě dozdobíme nasekanou pažitkou.

Jogurt s vločkami a čerstvými broskvemi aneb ovocný jogurt podomácku

Rozpis na 2 porce Nutriční hodnota 1 porce
60 g ovesných vloček 1510 kJ (360 kcal
2 bílé jogurty  11 g bílkovin
200-240 g čerstvých broskví 8 g tuků
  60 g sacharidů
  5 g vlákniny

Pracovní postup:

1. Do připravených sklenic dáme na dno vločky. Omyjeme a odpeckujeme broskve.

2. Broskve nakrájíme na kostky. Část (asi jedna třetinu) pomixujeme a vytvoříme broskvové pyré. Pyré nalijeme na vločky a promícháme. Vločky necháme nabobtnat. Než nachystáte zbytek snídaně, bude hotovo. 

3. Na směs vloček a pyré dáme bílý jogurt a kousky čerstvých broskví. Nezapomeňme doplnit snídani první dávkou tekutin, např. hrnkem čaje.  

Krupicové flameri s čerstvým ovocem

Rozpis na 2 porce
Nutriční hodnota 1 porce
600 ml mléka  1630 kJ (388 kcal)
60 g hrubé krupice 14 g bílkovin
Špetka soli 12 g tuků
1 lžíčka cukru 55 g sacharidů
5 g másla 6 g vlákniny
200 g čerstvého ovoce  

Pracovní postup:

1. Připravujeme vpředvečer. Nachystáme si formičky, ve kterých flameri necháme ztuhnout. Do hrnce nasypeme krupici, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a lžičku cukru. Necháme nabobtnat. Obecně obiloviny je dobré před přípravou nechat chvíli v tekutině stát, lépe a kratší dobu se budou následně připravovat. Uvaříme hustou kaši.

2. Připravené formy si vypláchneme studenou vodou a naplníme kaší. 

3. Necháme ztuhnout přes noc. Pokud chceme konzumovat po kratší době, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do lednice. Do hodiny bude hotovo.  Z formiček vyklopíme, polijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme čerstvým ovocem.

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Motto: „Člověk je od přírody omnivorní, všežravý“. :-) Tak něco pro „masožravce“ i „býložravce“.

Může se klasická česká štědrovečerní večeře připravit zdravěji? Jaká je její energetická hodnota a jak ji snížit, nebo, jak večeři vysportovat u klasických předvánočních činností?

Naučit se vědomě řídit příjem jídla se člověk učí od narození.  Není to nic jednoduchého. Mnohdy se to nenaučí celý život. Obecně platí, že stravovací režim, resp. kolikrát denně budeme jíst, vychází z cirkadiánního rytmu člověka. Střídají se cykly klidu (spánek) a bdění (aktivita). Proces osvojování si určitého harmonogramu bude pochopitelně souviset s profesí a celkovým životním stylem.

Je Vaše hmotnost normální nebo už ne? Nejčastěji používaným kritériem k hodnocení tělesné hmotnosti je tzv. index tělesné hmotnosti - BMI (body mass index).

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace