O úloze snídaně se toho napsalo mnohé. Podle všeobecně známého přísloví „Snídej jako král, obědvej jako rádce a večeř jako chuďas“, to vypadá, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Pravdou je, že není jídlo důležitější a méně či více důležité. Podstatné je také kolik a co jíme.
Kolikrát denně jíme, vychází z našeho životního stylu. Nejčastěji to je 3-5x za den, proto skvělým startem v podobě prvního jídla dne bude rozhodně vydatná snídaně.
Čas od času nahraďte běžnou konzumaci pečiva a obohaťte svou snídani různými druhy obilovin v přirozené podobě. Obiloviny jsou výborným zdrojem vlákniny a patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Podle typu sladké nebo slané snídaně vhodně kombinujte s bílkovinnou potravinou a především s ovocem a zeleninou. Každé roční období je více či méně bohaté na jiné druhy. Volte ty, které jsou obdobím i lokálností dostupnější. Zeleninu a ovoce jezte především syrové, aby nedocházelo k velkým ztrátám vitamínů a minerálních látek.
6 rad po ránu:
1. Nasnídejte se do dvou hodin po probuzení, ale maximálně kolem 9. hodiny ranní. Pozdější jídlo by se již mohlo změnit v brzký oběd.
2. Optimální snídaně by měla obsahovat zástupce ze všech potravinových skupin (bílkovin, tuků a sacharidů).
3. Doplňte snídani kouskem ovoce nebo zeleniny jako zdroje vlákniny, vitamínů a minerálních látek.
4. Základními zdroji vlákniny jsou sacharidové potraviny - obiloviny, mlýnské a pekárenské výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina. Oves, ječmen, ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny.
5. Energetická hodnota snídaně by měla mít asi 1/3 až ¼ z celkového denního energetického příjmu.
6. Vypijte u snídaně svou první denní dávku tekutin, a to minimálně 250 ml.
Tipy na vyváženou a zdravou snídani!
Recepty na zdravou snídani
Rýžová kaše s čerstvým ovocem
Rozpis na 2 porce | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
500 ml mléka | 1880 kJ (448 kcal) |
60 g kulatozrnné rýže | 15 g bílkovin |
Špetka soli | 16 g tuků |
1 lžička cukru (nemusí být) | 60 g sacharidů |
200 g čerstvého ovoce (podle sezóny) | 8 g vlákniny |
40 g ořechů nebo semínek |
Pracovní postup:
Do hrnce nasypeme rýži (předem ji přebereme), zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a lžičku cukru. Obecně je dobré obiloviny před přípravou nechat chvíli v tekutině stát. Lépe a kratší dobu se budou následně připravovat. Uvaříme hustou kaši. Naservírujeme na talíře. Posypeme čerstvým ovocem a ořechy (semínky).
Ovesná kaše naslano s Cottagem
Rozpis na 2 porce | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
60 g ovesných vloček | 1130 kJ (269 kcal) |
Voda na zalití dle potřeby | 14 g bílkovin |
150 g Cottage (1 ks) | 10 g tuků |
1 jarní cibulka | 30 g sacharidů |
Pažitka | 4 g vlákniny |
200 g rajčátek | |
10 g oleje |
Pracovní postup:
Ovesné vločky dáme do misky, zalijeme vodou. Jen tak aby nabobtnaly. Bude to chvilka. Přidáme Cottage, nakrájenou cibulku a nasekanou čerstvou pažitku. Zamícháme. Před konzumací přidáme rajčátka, pokapeme olejem a ještě dozdobíme nasekanou pažitkou.
Jogurt s vločkami a čerstvými broskvemi aneb ovocný jogurt podomácku
Rozpis na 2 porce | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
60 g ovesných vloček | 1510 kJ (360 kcal |
2 bílé jogurty | 11 g bílkovin |
200-240 g čerstvých broskví | 8 g tuků |
60 g sacharidů | |
5 g vlákniny |
Pracovní postup:
1. Do připravených sklenic dáme na dno vločky. Omyjeme a odpeckujeme broskve.
2. Broskve nakrájíme na kostky. Část (asi jedna třetinu) pomixujeme a vytvoříme broskvové pyré. Pyré nalijeme na vločky a promícháme. Vločky necháme nabobtnat. Než nachystáte zbytek snídaně, bude hotovo.
3. Na směs vloček a pyré dáme bílý jogurt a kousky čerstvých broskví. Nezapomeňme doplnit snídani první dávkou tekutin, např. hrnkem čaje.
Krupicové flameri s čerstvým ovocem
Rozpis na 2 porce
|
Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
600 ml mléka | 1630 kJ (388 kcal) |
60 g hrubé krupice | 14 g bílkovin |
Špetka soli | 12 g tuků |
1 lžíčka cukru | 55 g sacharidů |
5 g másla | 6 g vlákniny |
200 g čerstvého ovoce |
Pracovní postup:
1. Připravujeme vpředvečer. Nachystáme si formičky, ve kterých flameri necháme ztuhnout. Do hrnce nasypeme krupici, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a lžičku cukru. Necháme nabobtnat. Obecně obiloviny je dobré před přípravou nechat chvíli v tekutině stát, lépe a kratší dobu se budou následně připravovat. Uvaříme hustou kaši.
2. Připravené formy si vypláchneme studenou vodou a naplníme kaší.
3. Necháme ztuhnout přes noc. Pokud chceme konzumovat po kratší době, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do lednice. Do hodiny bude hotovo. Z formiček vyklopíme, polijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme čerstvým ovocem.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová