Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Špenátový den! Špenát: Recept na saláty a těstoviny se špenátem

Povzdech nad obrovskou úrodou na zahradě a neustále dotazy, co uděláme z toho špenátu, byly inspirací pro sepsání těchto řádků. Vyhlásili jsme špenátový den. 

Špenát je úžasná listová zelenina, u nás doma velmi oblíbená. Přiznám se, že jako školou povinná jsem „špenátový protlak“ nesnášela. Čerstvý listový špenát to je ale jiné kafe. Rozhodně by byla škoda ho v jídelníčku ignorovat. Nejenom jako skvělý zdroj vitamínů – C, E, K, kyseliny listové a minerálních látek, ale i pro jeho specifické senzorické vlastnosti. V současné době ho lze získat během celého roku. Čerstvý do salátů nebo šetrně tepelně upravený si najde své příznivce při přípravě různých receptů a to i v méně obvyklých kombinacích. 

Co ocení každý, kdo sleduje množství kalorií, je, že špenát patří mezi nejméně kalorické potraviny. Vrchovatý dezertní talířek (50 g) čerstvého špenátu obsahuje 37 kJ. Pro srovnání – to je  např. 20 ml (půl velkého panáku) kefíru. To je co? :-)

Špenát

Špenát - čím je tělu prospěšný

Špenát je listová zelenina. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, kterou určuje obsah bílkovin, lipidů a sacharidů. Ve špenátu se nachází nerozpustná vláknina ale i rozpustná, včetně pektinových látek. Obsah vody je až 93 %. 100 g špenátu obsahuje 74 kJ (18 kcal), z toho 56 % tvoří bílkoviny, 18 % lipidy a 26 % sacharidy.  Špenát je přímo nabitý obsahem tělu prospěšných látek, zvláště vitamínů skupiny B, vitamínu C jako významného antioxidantu, vitamínu K, který je důležitý pro správnou stavbu kostí, kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje hořčík, draslík, vápník, selen i železo. Z biologicky aktivních látek jsou to flavonoidy, karotenoidy, zvláště beta-karoten, lykopen a zeaxantin, který chrání před chorobami očí a ztrátou zraku. Pro jeho lepší využitelnost je nutné špenát zkombinovat s tukem, resp. přidat na salát či zpracovaný špenát pár kapek kvalitního oleje. Špenát obsahuje celkem vysokou dávku kyseliny šťavelové. Kyselina šťavelová tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý, a tím se narušuje v těle hospodaření s vápníkem. Obsah kyseliny lze snížit blanšírováním a následným odstraněním použité vody. Také lze použít mléko, které slouží k její neutralizaci, aby strava obsahovala dostatek vápníku. Pochopitelně lze špenát podat i bez použití mléka. Vždy záleží na množství a frekvenci konzumace. Muselo by se jednat o nadměrné a časté dávky, abychom je považovali za rizikové. Stejně lze hodnotit i obsah purinových látek ve špenátu.

Špenát

Špenát: recept na saláty a těstoviny se špenátem

Salát z čerstvého listového špenátu s jahodami a mandlemi v medu

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
200 g špenátu 1090 kJ (238 kcal) 
200 g jahod 6 g bílkovin
100 g hroznů 18 g tuků 
80 g mandlí 18 g sacharidů
20 g medu  
40 g olivového oleje  
Citrónová šťáva  

Pracovní postup:

Čerstvý listový špenát opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat na utěrce. Jahody omyjeme a nakrájíme podle velikosti na stejně velké kousky - půlky, čtvrtky atd. Hrozny, nejlépe bezpeckové, rozpůlíme. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme. Z oleje, medu a citrónové šťávy si připravíme marinádu. Do marinády zamícháme nasekané mandle.  Salát připravíme krátce před konzumací – špenátové listy (nejlépe mladé, menší velikosti) smícháme s jahodami, hrozny a mandlemi a nakonec zakápneme zbylou marinádou.  Salát lze podávat samostatně, s opečenou bagetkou nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Náš tip – lehká letní večeře – grilovaný špíz se salátem a žitným chlebem.

Salát z čerstvého špenátu s jahodami a mandlemi v meduSalát z čerstvého špenátu s jahodami a mandlemi v medu

Salát z čerstvého špenátu s jahodami a mandlemi v medu

Salát se špenátem, cherry rajčátky a ředkvičkami 

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
200 g špenátu 520 kJ (124 kcal) 
200 g cherry rajčátek 2 g bílkovin 
200 g ředkviček 10 g tuků 
Pepř, sůl 6 g sacharidů
Citrónová šťáva / ocet  
40 g oleje  

Pracovní postup:

Čerstvý špenát opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat na utěrce.  Omytá rajčátka rozpůlíme, ředkvičky nakrájíme na výseče. Vše smícháme a ochutíme připravenou zálivkou. Zálivku připravíme z vody, pepře, soli, octu, oleje, popřípadě cukru. (špenát rychle povadá, proto můžeme místo zálivky, salát ochutit solí, pepřem, octem) a nakonec zakápneme olejem.

Salát se špenátem, cherry rajčátky a ředkvičkami

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
40 g oleje  2940 kJ (705 kcal) 
100 g jarní cibulky 48 g bílkovin 
4 stroužky česneku 20 g tuků 
400 g kuřecího masa 80 g sacharidů
600 g špenátu  
200 ml smetany 12%  
Pepř, sůl  
320 g velkých giganti těstovin  

Pracovní postup:

Na oleji zpěníme jarní cibulku nakrájenou na kolečka, po chvíli přidáme nakrájený česnek a do zlatova opečeme. Přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Orestujeme a chvilku podusíme. Vydusíme na tuk a přidáme čerstvý špenát, který jsme proprali ve studené vodě (je-li potřeba, zbavíme jej tuhého stonku). Zakryjeme pokličkou a necháme listy asi 2 minuty uvadnout (jejich objem se zmenší na třetinu). Zalijeme smetanou a necháme prohřát asi 1 minutu. Podle chuti dosolíme a opepříme. Těstoviny uvaříme ve vařící osolené vodě, délka vaření se řídí podle typu těstovin. Maso-špenátovou směs smícháme s těstovinami nebo společně servírujeme až na talíři.

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Dobrou chuť!

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace