Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Červená řepa je stále oblíbenější

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Červená řepa

Konzumovat lze jak kořenovou část, tak listy, které mají sice méně vlákniny, ale o to více vitamínu C. Nejchutnější jsou mladé, rovnoměrně červeně zbarvené bulvy. Připravovat je lze mnoha způsoby – zasyrova, vařit, dusit, péct. Listy je dobré povařit či podusit. Červené barvivo, které dělá řepu řepou, využijete, budete-li chtít rozvířit klidné vody domácího stravování a užít si trochu legrace. Uvařte si třeba vtipnou kaši. Připravte ji fialově-červenou – krupičnou, jáhlovou, bramborovou kaši nebo fialově-červenou rýži.  Zkrátka - řepa obarví vše, nejenom ruce při přípravě.

Červená řepa - její složení a prospěšnost

Tato skvělá kořenová zelenina obsahuje ve 100 g 146kJ (35 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. V porovnání s jinou zeleninou se ve vyšším množství v řepě vyskytují jednoduché sacharidy, nejvíce sacharóza. Při skladování se mění na glukózu a fruktózu. Odtud její sladká chuť. Obsahuje až 88 % vody.  Mezi látky obsažené v řepě, které prospívají zdraví, patří: betakyanin – silný antioxidant; betain, který stimuluje činnost jater; kyselina listová, která se podílí na buněčném dělení a růstu, a vláknina (nerozpustná, rozpustná i pektinové látky), která podporuje správnou činnost střev a působí v prevenci nádorového onemocnění zvláště tlustého střeva. Z minerálních látek v červené řepě převažují ty zásadité - hořčík, zinek, selen, měď aj. Má také vyšší obsah draslíku. Naopak vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E jsou zastoupeny v menším množství.

Je dobré ji do jídelníčku zařazovat při chronické zácpě, a to ve formě šťávy nebo vařené či pečené, má totiž mírně projímavé účinky. Obsah purinových látek je příčinou pro obezřetnou konzumaci u osob s dnou nebo s ledvinovými kameny jimi tvořenými. Limitovaný  příjem je doporučován v rámci diabetické diety z důvodu již zmiňovaného vyššího obsahu sacharidů.

Červená řepa

Červená řepa recepty

Pomazánka ze syrové červené řepy 

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota 1 porce:
350 g červené řepy 270 kJ (64 kcal)
100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku) 3 g bílkovin
2 stroužky (20 g) česneku 1 g tuků 
sůl 11 g sacharidů
pepř Nutriční hodnota 1 porce s celozrnnou bagetou (80 g)
  1190 kJ (284 kcal)
  10 g bílkovin
  2,5 g tuků
  54 g sacharidů

Pracovní postup:

Červenou řepu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle. V misce spojíme s bílým jogurtem. Přidáme lisovaný česnek.  Ochutíme solí a pepřem.  Podáme na opečeném pečivu.

Pomazánka z červené řepy

Polévka z červené řepy - řepačka
Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci: 
350 g červená řepa  580 kJ (138 kcal)
40 g oleje 2 g bílkovin
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 10 g tuků
sůl, tymián, česnek  10 g sacharidů
bazalka   

Pracovní postup:

Na rozehřátém oleji orestujeme omytou, očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, příp. zeleninovým vývarem. Přidáme syrovou očištěnou nakrájenou červenou řepu, stroužky česneku a tymián. Vaříme. Měkké rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme.

Polévka z červené řepy - řepačka

Dip z červené řepy

Rozpis na 3 porce Nutriční hodnota v 1 porci:
250 g červené řepy 320 kJ (76 kcal)
150 g bílého jogurtu (3 % tuku) 4 g bílkovin
pepř, sůl, 2 g tuků
česnek, šalotka 10 g sacharidů

Pracovní postup:

Vařenou (pečenou) červenou řepu rozmixujeme společně s bílým jogurtem. Dochutíme solí, pepřem nebo česnekem či šalotkou.  Lze podávat jen s nasucho pečenými bramborami. Výborně doplní pečené maso.

Dip z červené řepy

Vařená nebo pečená řepa

Pracovní postup:

Červená řepa vařená: Do vody vložíme umytou řepu. Přidáme cukr, aby řepa nezešedla. Vaříme asi hodinu i více, záleží na velikosti.  Po uvaření oloupeme. 

Pečená řepa - červená řepa pečená v alobalu: Omytou řepu zabalíme do alobalu.  K řepě můžeme přidat snítku tymiánu.  Pečeme asi hodinu i více, záleží na velikosti, na 200°C. Po upečení oloupeme.

Vařená nebo pečená řepa

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Rozpis na 1 porci Nutriční hodnota 1 porce:
1 (250 g) červená řepa 1750 kJ (416 kcal)
80 g kozího sýru 19 g bílkovin
10 g řepkového oleje 27 g tuků
Pepř 24 g sacharidů

Pracovní postup:

Vařenou (pečenou) červenou řepu oloupeme a nakrájíme na plátky.  Plátky řepy střídavě s kozím sýrem vkládáme do vymaštěné zapékací misky.  Opepříme, sůl není potřeba. Zapékáme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 min. Servírovat lze s listovým salátem a celozrnným pečivem.

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Zapékaná červená řepa s kozím sýrem

Dobrou chuť!

 

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Na celé zeměkouli se vyskytuje mnoho odrůd dýně. Obrovskou výhodou je jejich dlouhá trvanlivost a opravdu všestranné využití. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace