Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů. Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů.
Konzumovat lze jak kořenovou část, tak listy, které mají sice méně vlákniny, ale o to více vitamínu C. Nejchutnější jsou mladé, rovnoměrně červeně zbarvené bulvy. Připravovat je lze mnoha způsoby – zasyrova, vařit, dusit, péct. Listy je dobré povařit či podusit. Červené barvivo, které dělá řepu řepou, využijete, budete-li chtít rozvířit klidné vody domácího stravování a užít si trochu legrace. Uvařte si třeba vtipnou kaši. Připravte ji fialově-červenou – krupičnou, jáhlovou, bramborovou kaši nebo fialově-červenou rýži. Zkrátka - řepa obarví vše, nejenom ruce při přípravě.
Červená řepa - její složení a prospěšnost
Tato skvělá kořenová zelenina obsahuje ve 100 g 146kJ (35 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. V porovnání s jinou zeleninou se ve vyšším množství v řepě vyskytují jednoduché sacharidy, nejvíce sacharóza. Při skladování se mění na glukózu a fruktózu. Odtud její sladká chuť. Obsahuje až 88 % vody. Mezi látky obsažené v řepě, které prospívají zdraví, patří: betakyanin – silný antioxidant; betain, který stimuluje činnost jater; kyselina listová, která se podílí na buněčném dělení a růstu, a vláknina (nerozpustná, rozpustná i pektinové látky), která podporuje správnou činnost střev a působí v prevenci nádorového onemocnění zvláště tlustého střeva. Z minerálních látek v červené řepě převažují ty zásadité - hořčík, zinek, selen, měď aj. Má také vyšší obsah draslíku. Naopak vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E jsou zastoupeny v menším množství.
Je dobré ji do jídelníčku zařazovat při chronické zácpě, a to ve formě šťávy nebo vařené či pečené, má totiž mírně projímavé účinky. Obsah purinových látek je příčinou pro obezřetnou konzumaci u osob s dnou nebo s ledvinovými kameny jimi tvořenými. Limitovaný příjem je doporučován v rámci diabetické diety z důvodu již zmiňovaného vyššího obsahu sacharidů.
Červená řepa recepty
Pomazánka ze syrové červené řepy
Rozpis na 4 porce | Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
350 g červené řepy | 270 kJ (64 kcal) |
100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku) | 3 g bílkovin |
2 stroužky (20 g) česneku | 1 g tuků |
sůl | 11 g sacharidů |
pepř | Nutriční hodnota 1 porce s celozrnnou bagetou (80 g) |
1190 kJ (284 kcal) | |
10 g bílkovin | |
2,5 g tuků | |
54 g sacharidů |
Pracovní postup:
Červenou řepu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle. V misce spojíme s bílým jogurtem. Přidáme lisovaný česnek. Ochutíme solí a pepřem. Podáme na opečeném pečivu.
Rozpis na 4 porce | Nutriční hodnota v 1 porci: |
---|---|
350 g červená řepa | 580 kJ (138 kcal) |
40 g oleje | 2 g bílkovin |
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) | 10 g tuků |
sůl, tymián, česnek | 10 g sacharidů |
bazalka |
Pracovní postup:
Na rozehřátém oleji orestujeme omytou, očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, příp. zeleninovým vývarem. Přidáme syrovou očištěnou nakrájenou červenou řepu, stroužky česneku a tymián. Vaříme. Měkké rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme.
Dip z červené řepy
Rozpis na 3 porce | Nutriční hodnota v 1 porci: |
---|---|
250 g červené řepy | 320 kJ (76 kcal) |
150 g bílého jogurtu (3 % tuku) | 4 g bílkovin |
pepř, sůl, | 2 g tuků |
česnek, šalotka | 10 g sacharidů |
Pracovní postup:
Vařenou (pečenou) červenou řepu rozmixujeme společně s bílým jogurtem. Dochutíme solí, pepřem nebo česnekem či šalotkou. Lze podávat jen s nasucho pečenými bramborami. Výborně doplní pečené maso.
Vařená nebo pečená řepa
Pracovní postup:
Červená řepa vařená: Do vody vložíme umytou řepu. Přidáme cukr, aby řepa nezešedla. Vaříme asi hodinu i více, záleží na velikosti. Po uvaření oloupeme.
Pečená řepa - červená řepa pečená v alobalu: Omytou řepu zabalíme do alobalu. K řepě můžeme přidat snítku tymiánu. Pečeme asi hodinu i více, záleží na velikosti, na 200°C. Po upečení oloupeme.
Pečená červená řepa s kozím sýrem
Rozpis na 1 porci | Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
1 (250 g) červená řepa | 1750 kJ (416 kcal) |
80 g kozího sýru | 19 g bílkovin |
10 g řepkového oleje | 27 g tuků |
Pepř | 24 g sacharidů |
Pracovní postup:
Vařenou (pečenou) červenou řepu oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky řepy střídavě s kozím sýrem vkládáme do vymaštěné zapékací misky. Opepříme, sůl není potřeba. Zapékáme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 min. Servírovat lze s listovým salátem a celozrnným pečivem.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová