Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).
Můžeme polemizovat, který druh zeleniny je lepší, zdravější či chutnější. Ale jedno je jasné - špatná zelenina neexistuje. Zelenina je komplexní potravinou obsahující mnoho prospěšných látek působících jako přírodní „boj proti stárnutí“ tak v prevenci neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Denně bychom na ni neměli zapomínat. Různé druhy tykví či cuket rozhodně skvěle zaplní mezeru v jídelníčku – naši denní dávku zeleniny. Za nejchutnější jsou považovány mladé cukety při délce 15 (až 20) cm. Velké a ty obřích rozměrů spíše tepelně upravujeme. Chutnají pak neutrálně. Okamžik volby je tady – naslano nebo nasladko?
S čistým svědomím si ji můžeme dopřávat dle chuti. Co ovlivní konečnou sumu kalorií? Pouze způsob přípravy a další přidané ingredience v pokrmu.
Pěstování cukety
Při pěstování v optimálních podmínkách mají vysoké výnosy. A tak nastává čas hojné sklizně nebo neustálých nabídek od kamarádek, sousedek nebo kolegyň (muž mi cuketu nikdy nenabídl): „Nechceš cuketu? Aspoň upečeš dětem buchtu.“ Proč nevyužít tak skvělou nabídku…
Cuketa - její složení a prospěšnost
Cukety řadíme do plodové zeleniny, čeledi tykvovitých. U nás se společně s okurkami pěstují nejvíce. Mají velmi nízkou energetická hodnotu a dosahují až 94 % obsahu vody. 100 g cukety obsahuje 66 kJ (16 kcal). Množství energie je dáno zastoupením bílkovin, tuků a sacharidů. Cuketa jako každá zelenina obsahuje nerozpustnou i rozpustnou vlákninu. Celkové množství se pohybuje kolem 1,2 %. Mají nízký obsah sodíku, vápníku a fosforu naopak je zde vyšší obsah železa, hořčíku, zinku. Z vitamínů jsou zde zastoupeny v menším množství vitamíny skupiny B, K a C. Z bioaktivních látek pak karotenoidy, z nich především beta-karoten, dále flavonoidy či fenolové kyseliny.
Největší předností cuket je jejich nízká energetická hodnota. Tím je jejich místo v redukčních jídelníčcích zajištěno. Současně jejich sktruktura a vhodný způsob úpravy umožňuje rozšířit jídelníček i lidem odkázaných na pokrmy připravované podle zásad šetřící diety (onemocnění gastrointestinálního traktu).
Recepty z cukety
Grilovaná nebo pečená cuketa jako zeleninová příloha
1 porce | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
200 g (zasyrova) | 135 kJ (32 kcal) |
3 g bílkovin | |
0,5 g tuků | |
5 g sacharidů |
Pracovní postup:
Cuketu omyjeme, nakrájíme na kolečka cca 1 cm. Kolečka cukety poklademe na rozpálený plech, který jemně potřeme olejem (10 g) nebo pečeme na pečícím papíře bez použití tuku. Pečeme (grilujeme) v troubě při 200 °C po obou stranách cca 40 minut. Podáváme samostatně s dipem (např. jogurtový s bylinkami, česnekový) nebo jako přílohu k hlavnímu pokrmu, např. pečené rybě.
Cuketová buchta
Rozpis pro 24 os. (velký plech) | Nutriční hodnota 1 porce bez polevy: |
---|---|
500 g cukety | 970 kJ (230 kcal) |
200 g / 200 g celozrnné žitné mouky a polohrubé mouky | 3 g bílkovin |
200 g cukru | 13 g tuků |
200 ml oleje | 26 g sacharidů |
3 vejce | |
1 prášek do pečiva | Nutriční hodnota 1 porce s polevou: |
1 lžička skořice | 1225 kJ (292 kcal) |
100 g ořechy (vlašské ořechy, lískové, mandle, pistácie) | 4 g bílkovin |
100 g brusinky (rozinky) | 16 g tuků |
80 g hořké čokolády (min. 50%) | 32 g sacharidů |
Poleva (není podmínkou): | |
100 g másla | |
100 g cukru | |
4 lžíce mléka | |
5 lžíce kakaového prášku | |
4 lžíce Solamylu |
Pracovní postup:
V míse smícháme všechny ingredience – nahrubo nastrouhanou cuketu, mouku, prášek do pečiva, cukr, olej a vejce. Přidáme skořici, nasekané ořechy, čokoládu a brusinky. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 °C 40 minut. Buchtu můžeme (nemusíme) potřít polevou – na vodní lázni si rozehřejeme máslo, přidáme cukr, kakao, mléko a Solamyl a vymícháme v hladkou polevu.
Slaná cuketová buchta
Rozpis pro 24 ks. (velký plech) | Nutriční hodnota 1 ks: |
---|---|
600 g cukety | 530 kJ (126 kcal) |
150 g tvrdého sýru 30 % t.v s. | 5 g bílkovin |
150 g šunky od kosti | 8 g tuků |
200 g špaldové mouky | 8 g sacharidů |
150 ml řepkového oleje | |
1 prášek do pečiva | |
5 žloutků | |
5 bílků (sníh) | |
Zelené natě (plochá petržel, pažitka) |
Tip na hlavní pokrm! 2 – 3 ks slané cuketové buchty s listovým salátem a červenou řepou
Pracovní postup:
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku, mouku, prášek do pečiva, olej, žloutky, sníh z bílků a nakonec nasekané zelené natě. Vše smícháme dohromady. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme 30 minut při 180 °C. Buchtu lze konzumovat samostatně se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k zeleninovým nebo masitým pokrmům.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová