404 Not Found Brokolice – recept brokolicová polévka se smetanou,… - Zdravé omlazení
Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Brokolice, nejlepší recepty z brokolice

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Brokolice

Brokolice – zdroj antioxidantů a bioaktivních látek

Tato skvělá brukvovitá zelenina obsahuje ve 100 g 107 kJ (26 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů včetně esenciálních mastných kyselin (kyselina olejová, kyselina linolenová) a sacharidů. Brokolici lze zařadit mezi nejhodnotnější zeleninu. Obsahuje mnoho antioxidantů a bioaktivních látek.  Je významným zdrojem vitamínu C (ve 100 g -  110 mg vitamín C), vitamínu K, kyseliny listové, vitamínu E (a-tokoferolu) a vitamínů skupiny B. Z minerálních látek se může pochlubit význačným množstvím draslíku, hořčíku, vápníku a zinku. Brokolice se pyšní obsahem i dalších bioaktivních látek. Jsou to látky, které nemají žádnou energetickou hodnotu, ale mají zdraví podporující charakter. Ovlivňují některé pochody v organismu, zejména posilují přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. Jedná se především o biotin, karotenoidy ß-karoten, lutein, lykopen, zeaxantin. Obsah isothiokyanátů, které jsou spojovány s bojem proti rakovině. Právě brokolice obsahuje isothiokyanát, který je inhibitorem karcinomu prsu. Dále obsahuje indol-3-karbinol, který snižuje riziko vzniku nejenom rakoviny prsu, ale i rakoviny děložního čípku. Nejvíce těchto bioaktivních látek se nachází v mladých růžicích. Velkou nutriční hodnotu má ale i stonek. Proto stonek oloupejte a používejte stejně jako růžice. Stejně tak toto platí pro listy. Její využití je podobné jako květák. Pro své výborné nutriční a dietetické vlastnosti by se měla používat co nejvíce.

Brokolice

Brokolice vynikající recepty

Brokolicové palačinky

Rozpis pro 5 kusů Nutriční hodnota 1 ks
250 ml mléka 806 kJ (192 kcal) 
150 g brokolice 16 g bílkovin  
80 g špaldové mouky 6 g tuků  
1 vejce 18 g sacharidů
20 g strouhaného eidamu  
Sůl  
1 lžíce oleje  
30 g cibule  
150 g kuřecího masa  
Mletá červená paprika, pálivá paprika  
5 listů ledového salátu  
25 ks cherry rajčátek  

Pracovní postup: 

1. Připravíme si těsto na palačinky z mléka, špaldové mouky, vejce a brokolice (brokolici spaříme a prolisujeme pomocí tyčového mixéru) a nakonec vmícháme nastrouhaný sýr. Těsto necháme ½ hodiny odležet. 

2. Nadrobno si nakrájíme cibulku, kterou orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme omyté, očištěné, nakrájené maso na proužky a opečeme. Přidáme mletou papriku, rychle zamícháme a spojíme s cibulovým základem a masem, aby paprika nezhořkla. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Dochutíme pepřem a solí.

3. Na rozehřáté pánvičce palačinky opékáme v tenké vrstvě po obou stranách.

4. Palačinky plníme listem ledového salátu, masem, rajčátky a zabalíme. Podáváme.

Brokolicové palačinkyBrokolicové palačinkyBrokolicové palačinky

Zapečená brokolice

Rozpis pro 2 osoby Nutriční hodnota 1 porce
400 g brokolice 1850 kJ (440 kcal)
50 g mrkve 17 g bílkovin 
20 g oleje 25 g tuků 
1 jarní cibulka s natí 36 g sacharidů
4 stroužky česneku  
40 g jemně mleté celozrnné mouky  
200 ml smetany 12%  
1 vejce  

Pracovní postup:

Brokolici rozdělíme na malé růžičky a spaříme vařící vodou nebo povaříme 2-3 minuty nebo upravíme v páře cca 5 minut. Uvaříme mrkev vcelku, stačí do poloměkka. Na oleji orestujeme jarní cibulku, přidáme mouku, zalijeme smetanou a vytvoříme bešamel. Vejce – oddělíme žloutek a bílek a z bílku ušleháme sníh. Do mísy vložíme upravené růžičky brokolice, mrkev nakrájenou na kolečka, bešamel, do kterého ještě vmícháme žloutek, a sníh z bílků. Zamícháme.  Směs vložíme do zapékací misky, která je potřena jemně olejem. Zapékáme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Pro milovníky sýrů – nakonec ještě v horké (ale vypnuté) troubě nechte na povrchu oblíbený sýr rozpustit.

Zapečená brokoliceZapečená brokoliceZapečená brokoliceZapečená brokolice

Brokolicová polévka se smetanou - brokolicový krém s růžičkami brokolice

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
400 g brokolice 550 kJ (131 kcal) 
1 jarní cibulka s natí 6 g bílkovin
Sůl, pepř 6 g tuků
2 lžíce (20 g) jemně mleté celozrnné mouky 13 g sacharidů
3 stroužky česneku  
200 ml smetany 12%  

Pracovní postup:

Hned na počátku si ponecháme malinké růžičky brokolice, které použijeme na konci úpravy a povařené (upravené v páře) vložíme do hotového krému. Brokolici rozdělenou na růžičky a cibulku vložíme do hrnce a zalijeme vodou, osolíme, opepříme, vaříme 15 minut. Promixujeme tak, aby polévka neobsahovala žádné kousky. Zahustíme zavářkou z mouky a vody. Povaříme alespoň 10 minut. Dochutíme prolisovaným česnekem, jemně. Přidáme smetanu, důkladně promícháme, necháme projít varem. Nakonec přidáme mini růžičky brokolice. Můžeme až přímo na talíři.

Brokolicová polévka se smetanou

Dobrou chuť!

  • Brokolice

    Recepty vypadají skvěle, my už se doma snažíme vařit pouze zdravě. Hlavně vaříme na páře, sladké doma vůbec nemáme a friťák sme hodili do koše.

    Lucasice  |  01. 11. 2019, 18:11  |  Reagovat  |  URL příspěvku

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace