„Co je to za nesmysl?“ řeknou si mnozí z vás. „Jak může být bábovka zdravá?“ A máte pravdu, v názvu by mělo být Zdravější. A co jsem tedy s tou bábovkou udělala? Záměna receptu vznikla, když jsem zkusmo místo smetany dala polotučný tvaroh, ubrala cukru a výsledek chutnal lépe. Zvláště dětem – pro ty to přece pečeme. Následoval pohled na etiketu smetany a tvarohu, zjištění, že jeden z produktů má 10x více energie než druhý, a bylo rozhodnuto. Jinak již doma bábovku neupečeme. Pro srovnání jsem zkusila i bezlepkovou a celozrnnou.
Maminčin recept se smetanou
Recept na smetanovou bábovku jsem si přinesla z domu. Už tehdy jsem místo másla na vytření formy používala rostlinný tuk.
Rozpis pro 12 kousků | Nutriční hodnota |
---|---|
25 dkg polohrubé mouky | 11640 kJ/ 27771 kcal |
20 dkg cukru | 53 g B |
¼ l šlehačka 33% | 105 g tuku |
3 žloutky | 397 g sacharidů |
½ prášku do pečiva | |
ze 3 bílků sníh | 1 kousek bábovky |
Hera na vytření formy | 582 kJ |
Můj recept s polotučným tvarohem
Smetanu jsem v něm zaměnila za polotučný tvaroh, cukru jsem vsypala o 5 dkg méně. A výsledek? O zhruba 2500 kJ méně energie, na jeden kousek to činí kolem 130 kJ.
Rozpis pro 12 kousků | Nutriční hodnota |
---|---|
25 dkg polohrubé mouky | 9140 kJ/ 2176 kcal |
15 dkg cukru | 86 g B |
¼ l polotučný tvaroh | 42 g tuku |
dle potřeby zředění mlékem, asi 100 ml | 358g sacharidů |
4 žloutky | |
1 prášek do pečiva | 1 kousek bábovky |
ze 4 bílků sníh | 457 kJ |
Hera na vytření formy | |
Do poloviny těsta hořké práškové kakao se sníženým obsahem cukru |
Postup přípravy:
Do mísy navážíme mouku s cukrem, přidáme prášek do pečiva, 4 žloutky a dle potřeby mléko. Zamícháme a po ušlehání bílků ještě došleháme šlehačem.
Ze 4 bílků ušleháme sníh, který přidáme do těsta.Herou vymažeme formu a polovinu těsta do ní vylijeme. Zbylou obarvíme kakaem a přidáme na světlou část.
Pečeme v troubě rozehřáté asi na 200 stupňů dle potřeby. Zkoušíme nožem nebo špejlí, zda se již těsto nelepí. Zrovna, když jsem ji potřebovala nafotit, ne a ne se nechat vyklopit :-).
Tuto variantu jsem zkusila se stejným množstvím bezlepkové mouky – ohromila mě cena 100 Kč za kilo, méně pak chuť, nebyla tak dobrá, jako s klasickou moukou. Ale to byl pouze můj dojem, ostatním v domácnosti chutnala. Další variantou byla bábovka s celozrnnou moukou, je vzhledově tmavší, těsto chutná, jako by v něm byly oříšky. V upečené je celozrnná mouka cítit, takže ne každému může sednout, mně osobně chutná více než s bezlepkovou. Navíc mám u ní dobrý pocit z toho, kolik vitamínů a minerálů do těla i touto sladkostí dostávám :-). Děti však neuhranula :-). Energeticky byla odlišnost u bezlepkové plus 250 kJ, u celozrnné mínus zhruba 100 kJ.
Pěkně si na zdravější bábovce pochutnejte a připojte nám pro inspiraci i Vaše recepty!