“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.
Na 12 ks muffinů potřebujeme: |
---|
75 g mletých ořechů |
60 g ovesných vloček |
2 vejce |
2 jablka |
1/2 lžičky jedlé sody |
stévie či jiný sirup |
Postup:
1. V mixéru rozmixujeme ořechy a ovesné vločky.
2. Vsypeme je do misky, přidáme jedlou sodu a na závěr vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka a vejce. Těsto dosladíme stévií (klidně ji ale můžeme úplně vynechat, protože už samotná jablka osladí těsto dostatečně).
3. Naplníme těstem papírové formičky, ozdobíme shora plátky mandlí a pečeme při 180°C zhruba 30 minut.
4. Ke zdobení můžeme využít i další pochutiny z domácích zásob – oříšky, kousky čokolády nebo sušené ovoce.
Kam za špičkovou (nejen) valašskou gastronomií: |
---|
Zdravé muffiny, ale třeba také slavné valašské frgály peče Pavla Stoklasová pro hosty Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovících. Ten je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a zejména díky moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku masáží. Pro náročné gurmány je zde otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty, půjčovnu segwayů, pravidelně tady pořádájí zajímavé sportovní akce od Běžecké školy Miloše Škorpila, přes výuku jógy s indickým lektrorem až po kurzy nordic walkingu či Bike Kemp. Velice populární je tu ale také frgálová manufaktura, do níž na kurzy pečení frgálů míří lidé z celé republiky. Letošní novinkou jsou pak kurzy výroby čokoládových pralinek a Pavla Stoklasová připravuje i kurzy pečení vánoček. |
Zdroj: www.lanterna.cz