Inzerce

Žemlovka s jablky, jablka v županu, jablečný závin

Jablek i nápadů na jejich úpravu je stále dost.  Tentokrát nedošlo na losování. Jen otázka: „Co si uděláme z jablek tento týden?“ přineslo jasnou odpověď. „Jéé, dlouho jsme neměli žemlovku s jablky a tvarohem a jablka v županu. A ještě udělej ty malé štrůdlíky z rýžového papíru.“  Tak nezbývá než se pustit do práce a těšit se na skvělé jablečné pochoutky.

 

Recepty z jablek

Žemlovka s jablky a tvarohem 

 

Rozpis pro 3 osoby Nutriční hodnota 1 porce
6 rohlíků (lze použít i celozrnné) 2150 kJ (512 kcal) 
400 ml mléka 22 g bílkovin
450 g jablek 9 g tuku 
150 g polotučného tvarohu 84 g sacharidů
30 g cukru  
2 vejce  
30 g rozinek  
skořice  
máslo na vymazání formy  

Pracovní postup

Nejdříve si máslem vymažeme formu, ve které budeme žemlovku péct. Rohlíky nakrájíme na kolečka. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Promícháme rukou, aby všechny rohlíky byly navlhčené. V jiné misce si promícháme tvaroh, cukr a vejce. Jablka omyjeme a očistíme. Můžeme začít vrstvit.  Do formy nejdříve klademe navlhčené rohlíky, přidáme část tvarohu a nakrájená jablka, která posypeme rozinkami a skořicí. Stejný postup opakujeme ještě jednou (rohlíky, tvaroh, jablka). Vrchní vrstvu tvoří rohlíky. Formu přikryjeme víkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C  45–60 minut (záleží na výšce žemlovky). Při podávání můžeme posypat malým množstvím cukru a polít rozpuštěným čerstvým máslem.

Mini jablečné záviny z rýžového papíru

Rozpis pro 5 osob Nutriční hodnota 1 porce
5 sušených plátů z rýžového těsta (rýžový papír) o Ø 22 cm 800 kJ (190 kcal) 
5 jablek á 150 g  3 g bílkovin 
50 g ořechů 7 g tuku 
20 g strouhanky nebo rozdrcených piškotů 28 g sacharidů
20 g rozinek  
skořice  

Pracovní postup

Před použitím sušené rýžové pláty krátce ponoříme do vlažné vody a necháme změknout po dobu asi 1-2 minuty na kuchyňské utěrce. Když jsou pláty dostatečně měkké, plníme jablečnou směsí – v míse smícháme nastrouhaná jablka, rozdrcené piškoty, rozinky a skořici. Pokud jsou jablka dostatečně sladká, není potřeba přidávat cukr.  Zabalíme a tvoříme mini záviny.  Můžeme okamžitě konzumovat.

Jablka v županu

Rozpis pro 5 osob Nutriční hodnota 1 porce
1 (250 g) listové těsto 970 kJ (230 kcal) 
5 jablek 4 g bílkovin
20 g piškotů 10 g tuku 
50 g vlašských ořechů 30 g sacharidů
2 lžíce rybízové marmelády  
1 žloutek  

Pracovní postup

Jablka omyjeme a zbavíme jadřinců. Pokud jsou opravdu veliká, můžeme rozdělit na půlky. Otvor po jadřinci naplníme směsí, kterou si připravíme z rozdrcených piškotů, nesekaných vlašských ořechů a rybízové marmelády. Směs důkladně promícháme. Lze přidat i rozinky nebo brusinky, zkrátka drobné sušené ovoce. Listové těsto rozválíme a rozdělíme na čtverce, velikost bude záviset na velikosti jablka, ale cca 10 cm x 10 cm by mělo postačit. Jablko obalíme do listového těsta a můžeme dozdobit z těsta vykrojenými srdíčky nebo hvězdičkami. Potřeme žloutkem a dáme na plech, který vypláchneme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

Dobrou chuť!

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

„Jen myšlenka na borůvky ve mně probudí chuť na alespoň malé sousto borůvkového koláče. Ta pravá chuť přichází pravidelně, každé léto – cca v polovině července.“ 

Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.

Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod. 

 

 

Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice. 

 
Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace