Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice.
Meruňky milují teplo a sluníčko. U nás je jejich rájem Polabí a jižní Morava. Pěstuje se mnoho odrůd, které se liší barvou, chutí i šťavnatostí. Správný výběr vám zaručí báječný požitek, který začíná už rozloupnutím měkkého obalu od tvrdé pecky. Ty tvrdší doprovází jemné lupnutí a ty velmi šťavnaté potůčky lahodné šťávy na rukou. Osobně mi byl zážitek projít se rodícím meruňkovým sadem dopřán až na prahu dospělosti. Cítila jsem se téměř exoticky jako ve Středomoří. Sednout si pod strom a pojídat meruňky, co hrdlo ráčí, bylo neobyčejné. Dnes se exotičnost sice změnila v běžnost, ale chuťové opojení zůstalo.
Meruňky u nás považujeme z pohledu obsahu nutričních látek za nejcennější peckovité ovoce. Jejich energetická hodnota ve 100 g je 239 kJ (57 kcal). Obsahují 85 % vody, bílkoviny, tuky a sacharidy (88 %), nejvíce sacharózy. Významné je množství nerozpustné, rozpustné vlákniny a pektinových látek. Meruňky mají vyšší obsah minerálních látek, především draslíku (273 mg/100 g), hořčíku, železa, selenu, mědi, kobaltu a další. Z vitamínů: především vitamíny skupiny B, méně pak vitamínu E a vitamínu C. Jsou zde z 1-1,5 % zastoupeny organické kyseliny – kyselina jablečná a kyselina citrónová. Bioaktivních látek – látek s celou řadou pro zdraví prospěšných účinků je v meruňkách přítomno velké množství, a to karotenoidů, bioflavonoidů, polyfenolů a tříslovin. Ze skupiny karotenoidů jde mimo jiné i o silný antioxidant beta-kryptoxantin. Z výsledků mnoha epidemiologických studií vyplývá pozitivní vliv karotenoidů na snížení rizika onemocnění rakoviny plic, jícnu a žaludku. Při onemocněních gastrointestinálního ústrojí je vhodné peckoviny včetně meruněk jíst dobře vyzrálé případně tepelně zpracované (kompoty), aby nedocházelo k mechanickému podráždění.
Za „super potravinu“ jsou považovány sušené meruňky. Procesem sušení ztrácí kolem 70 % vody. Zvyšuje se tedy podíl jednoduchých sacharidů (78 %), proto jejich konzumace není vhodná např. u nemocných s cukrovkou. Jejich energetická hodnota se na 100 g v porovnání s čerstvými navyšuje na cca 1000 kJ (239 kcal). Jsou výborným zdrojem draslíku, vlákniny a beta karotenu. Sušené bohužel neobsahují zmíněný beta-kryptoxantin.
Meruňky recepty
Meruňkové tvarohové knedlíky
Rozpis na 4 porce | Nutriční hodnota 1 porce (3-4 knedlíky) |
---|---|
250 g tvarohu | 1680 kJ (400 kcal) |
špetka soli | 22 g bílkovin |
20 g cukru | 11 g tuků |
150 g hrubé mouky (dle potřeby) | 52 g sacharidů |
1 vejce | |
cukr (dle sladkosti meruněk) | |
400 g meruněk (1 ks – ½ ks podle velikosti) | |
Na posypání | |
80 g tvarohu na strouhání | |
40 g cukru | |
40 g másla |
Pracovní postup:
Do mísy vložíme tvaroh (lépe v kostce), špetku soli a cukr, hrubou mouku (můžeme z poloviny použít i hrubou celozrnnou mouku) a vejce. Těsto zpracujeme vařečkou, můžeme dopracovat rukou. Omyté a osušené meruňky zabalíme do těsta a tvoříme knedlíky. Podle velikosti meruněk volíme celé nebo půlené. Jsou-li meruňky kyselkavé můžeme obalit v cukru, záleží na individuální chuti. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme asi 10 minut (až vyplavou). Podáváme posypané strouhaným tvarohem (mákem, ořechy, opraženou strouhankou), cukrem (perníkem) a polité rozpuštěným máslem.
Meruňkový koláč tentokrát „žitně“
Rozpis na kulatou formu (26 cm), 12 porcí | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
150 g žitné mouky | 720 kJ (172 kcal) |
20 g cukru | 6 g bílkovin |
15 g vanilkového cukru (1/2 bal.) | 6 g tuků |
1 lžíce citrónové šťávy | 23 g sacharidů |
35 g rostlinného tuku (Hery) | |
50 ml mléka | Drobenka |
1 vejce | 40 g žitné mouky |
10 g droždí | 40 g cukru |
250 g tvarohu | 30 g másla |
20 g třtinového cukru | |
350 g meruňky (švestky, blumy) |
Pracovní postup:
Z mouky, cukru, citrónové šťávy, tuku, mléka, rozdrobeného droždí a vejce zpracujeme těsto a necháme kynout. Po vykynutí těsto vytvarujeme na dno formy (vymazané a vysypané nebo vyložené pečícím papírem). Potřeme tvarohem oslazeným třtinovým cukrem a poklademe půlenými meruňkami (můžeme doplnit i jiným ovocem – blumami, švestkami). Nakonec meruňky posypeme drobenkou – v misce smícháme mouku, cukr a rozpuštěné máslo. Pečeme v troubě na 190 °C 35 minut.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová