„Jen myšlenka na borůvky ve mně probudí chuť na alespoň malé sousto borůvkového koláče. Ta pravá chuť přichází pravidelně, každé léto – cca v polovině července.“
„Borůvky ze supermarketu jsem si nikdy nekoupila. Ne proto, že bych si myslela, že jsou horší než ty, které jsou nasbírané poctivě v lese. Prostě mám pocit, že to pak lépe chutná. Musím přiznat, že sběr borůvek není nikterak má oblíbená činnost. Každou kuličku proklínám a v duchu si říkám – proč není aspoň o kousek větší, aby se hrnek zaplnil rychleji. Na borůvky chodím od dětství, tehdy povinně. Dokonce na základní škole to byl i můj způsob přivýdělku. Borůvky se mi podařilo sbírat v ruské Karélii, Norsku i Finsku jako doplněk jídelníčku na cestách. Pro českou (moravskou) holku jsou prostě borůvky nejlepší z Čech (Moravy). Sběračská místa se neprozrazují. Každý máme ty svoje. Jen prozradím, že borůvky rostou divoce (pokud si na zahradě nezasadíme třeba borůvku kanadskou), v chladnějších lesích, chudých na živiny většinou jehličnatých. Tak vzhůru do lesa, aby se myšlenka na borůvkový koláč stala skutečností.“
Borůvky - účinky pro tělo blahodárné
Patří z nutričního hlediska mezi nejlépe hodnocený druh ovoce. Dopřejme si je alespoň v jejich sezóně. Borůvky obsahují 85 % vody. Jejich energetická hodnota je dána především obsahem sacharidů (75 %), nejvíce fruktózy. 100 g borůvek obsahuje 138 kJ (33 kcal). Obsahují jak rozpustnou (pektinové látky) tak nerozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C (až 50 mg na 100 g), vitamín E a beta karoten. Z minerálních látek především draslík, hořčík, fosfor, síru, fluor, železo a další. Velmi ceněné jsou bioaktivní látky, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky – flavonová barviva, kvercetin, polyfenoly, flavonoly, fenolové kyseliny, třísloviny a rutin. Aroma borůvek je dáno mimo jiné obsahem kyseliny citrakonové.
Borůvky zlepšují vidění, což je dáno vysokým obsahem anthokyaninů. V prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění rozhodně zaujímají přední pozice z široké škály potravin. Podle zveřejněných studií mohou mít borůvky díky obsahu pterostilbenu pozitivní vliv na snižování hladiny lipidů v krvi jako resveratrol (hroznové víno) – často zmiňovaný v souvislosti s „francouzským paradoxem“.
Recepty z borůvek
Borůvkový koláč s drobenkou „celozrnně“
Rozpis na 1 plech |
Drobenka |
Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|---|
300 g celozrnné mouky jemně mleté |
40 g celozrnné mouky |
430 kJ (103 kcal) |
½ sáčku (5 g) sušeného pekařského droždí |
20 g cukru |
2 g bílkovin |
20 g cukru krupice |
20 g másla |
3 g tuku |
½ sáčku vanilkového cukru |
|
16 g sacharidů |
1 žloutek |
|
|
sůl |
|
|
30 ml oleje |
|
|
100 ml mléka |
|
|
750 g borůvek |
|
|
skořice |
Pracovní postup:
Do mísy nasypeme mouku, do které zamícháme sušené pekařské droždí. Přidáme cukr, žloutek, špetku soli, vlažné mléko a olej. Zpracujeme v těsto a necháme nakynout. Vykynuté těsto omaštěnými (olejem) rukami vytáhneme na plech (můžeme použít pečící papír nebo plech vymazat a vysypat moukou). Na těsto dáme borůvky, posypeme skořicí a drobenkou připravenou z mouky, cukru a rozpuštěného másla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 20-25 min.
Borůvkové smoothie s makovým nápojem
Suroviny | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
100 g borůvek | 838 kJ |
200 ml makového nápoje (viz recepty Žena po 40) | 6 g bílkovin |
11 g tuku | |
28 g sacharidů |
Pracovní postup:
Nejlépe čerstvé, příp. mražené borůvky zalijeme makovým nápojem a do hladka promixujeme. Makový nápoj lze nahradit mlékem, pramenitou vodou nebo jiným alternativním nápojem, např. nápojem z ovesných vloček, mandlovým či sójovým. Vychlazené podáváme se snítkou máty.
Tipy pro horké dny
Smoothie naplňte do jakékoli formy, dejte do mrazáku a vytvořte si např. ledová borůvková srdíčka, kterými si ochlaďte ve džbáně připravenou pramenitou vodu s citrónem, mátou a tím si vytvořte svou domácí borůvkovou limonádu.
![]() |
![]() |
Dobrou chuť.
Následně na řadu přijdou i jiné pochoutky, např. ovocné knedlíky, smoothie, mléčné kokteily, ovocné poháry a marmelády, které musí vydržet minimálně do dalšího léta.
Epilog: Na zahradě začíná dozrávat kanadská borůvka – ta nás bude zásobovat čerstvou porcí tělu prospěšných látek i v srpnu.
Autor: Mgr. Jana Eliášová