Hrušky mají ženský charakter. Tvar hrušky připomíná typicky ženské rozložení tuku na těle, především na bocích, hýždích a stehnech. A tak se hruška stala symbolem i pro gynoidní typ obezity.
Tento popisek by mohl působit hanlivě a ubrat hrušce na bodech. Vskutku za to může pouze její tvar, protože z nutričního hlediska je velmi hodnotná. Kombinace sladkosti, šťavnatosti a kvality způsobila, že jsou hrušky značně oblíbené. Jsou citlivé na otlak, sklízí se tvrdé, ještě ne zcela zralé a pak se skladují. Nejčastěji se konzumují jen tak zasyrova. Široké využití mají při přípravě ovocných dezertů, příloh k masům, salátů nebo fresh šťáv.
Hrušky ve mně evokují staré časy. Možná to bude tím, že hrušeň je známa přes více než 3000 let. Co na chvíli zvolnit a nechat se při přípravě hruškové pochoutky nést na vlně nostalgie. Dočtete-li až na konec, dovolte nám vás inspirovat.
Hrušky - jejich složení a prospěšnost
Existuje velké množství odrůd. Dělí se podle sklizně na letní, podzimní a zimní. Letní hrušky obsahují více vody, a to až 85 %. Energetická hodnota ve 100 g je 178 kJ (43 kcal). Podílí se na ní součet bílkovin, lipidů i nenasycených mastných kyselin a zvláště sacharidů (převládá fruktóza). Hrušky jsou považovány za mnohem sladší než jablka. Je to dáno nižším množstvím organických kyselin, množství cukrů je ale srovnatelné. Správnou činnost střev pozitivně ovlivňuje obsah nerozpustné, rozpustné vlákniny a pektinové látky, které jsou přirozenou součástí hrušky, dále také taniny a třísloviny. Vyznačují se obsahem mnoha minerálních látek, zvláště draslíku, hořčíku, vápníku, železa, selenu i křemíku. Z vitamínů mají menší množství vitamínu C, E a vitamíny skupiny B. Z bioaktivních látek lze jmenovat polyfenoly, fenolové sloučeniny, katechiny, z fytosterolů – sitosterol nebo karotenoidy prospěšné očím jako lutein a zeaxantin. Jsou většinou významnými antioxidanty. Protektivně působí a příznivě ovlivňují riziko vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.
Hrušky způsobují nadýmavost a jsou hůře stravitelné. Tuto skutečnost lze ovlivnit odstraněním slupky a tepelnou úpravou. Velmi oblíbené jsou i křížaly z hrušek-sušené hrušky či Prachanda (strouhané sušené hrušky). 100 g sušených hrušek obsahuje 1300 kJ a 71 g sacharidů, 530 mg draslíku a 70 mg vápníku.
Recepty z hrušek
Hruška se sezamem a čokoládou
Rozpis na 1 porci | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
1 hruška (100 g) | 770 kJ (183 kcal) |
5 g sezamového semínka | 3 g bílkovin |
5 g třtinového cukru | 8 g tuků |
5 g hořké 70% čokolády | 24 g sacharidů |
2 lžíce (40 g) bílého jogurtu (3 % tuku) |
Hrušku omyjeme, oloupeme, rozdělíme na polovinu, odstraníme jadřinec a dáme dusit asi na 15 minut. Na pánvi si opražíme sezamové semínko, přidáme cukr, který rozpustíme. Podle potřeby doplníme horkou vodu, ve které se dusily hrušky. Hrušky přelijeme sezamovou omáčkou a podáváme společně s bílým jogurtem a hořkou čokoládou.
Listový salát s bleu sýrem, vlašskými ořechy a hruškou
Rozpis na 1 porci | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
57 g bílkovin | 2000 kJ (476 kcal) |
50 g listového salátu | 16 g bílkovin |
60 g sýru s modrou plísní Nivy (Gorgonzola, Cabrales, Roquefort) | 34 g tuku |
150 g hrušky | 24 g sacharidů |
15 g vlašských ořechů | Nutriční hodnota 1 porce doplněné 1 ks (60 g) celozrnné bagety |
5 g olivového oleje | 2680 kJ (638 kcal) |
Balzamic glazé | 21 g bílkovin |
35 g tuku | |
57 g bílkovin |
Salát připravíme z listového salátu, sýru s modrou plísní (pozor tučnost těchto sýrů bývá více než 45 % tuku v sušině), hrušky (tvrdší kusy podusíme, měkčí dobře vyzrálé můžeme použít zasyrova) a vlašských ořechů. Zakápneme olejem a balzamikovým octem. Podáváme s celozrnnou bagetou.
Babiččin hruškový závin z taženého těsta alias výlet do minulosti
(je volné odpoledne, spousta času, hladkou mouku nahradím celozrnnou jemně mletou moukou - a jdu na to…)
Rozpis na 12 porcí | Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
120 g celozrnné jemně mleté mouky | 700 kJ (167 kcal) |
10 g oleje | 3 g bílkovin |
6-7 lžic vlažné vody | 9 g tuků |
1 lžíce octa | 18 g sacharidů |
1 žloutek | |
50 g celozrnné jemně mleté mouky (utěrka) | |
Náplň | |
600 g hrušek | |
30 g másla | |
100 g vlašských ořechů | |
40 g třtinového cukru | |
skořice |
Poznámka: Na utěrce se vytahuje těsto - viz obrázek, jinak by se přilepilo. Pokud je někdo opravdu zkušený - stačí utěrka a hřbety rukou na vytažení těsta, pak není potřeba válet - ale to už jsou metody našich babiček.
Na vále vypracujeme vláčné těsto ze základních surovin. Utvoříme bochánek, který dáme na nahřátý pomoučený vál. Pod nahřátou nádobou necháme 15-30 minut odležet. Nádoby střídáme a stále nahříváme, aby těsto bylo stále vlahé. Nebo na nádobu, která přikrývá těsto, dáme další nádobu s teplou vodou a dbáme na to, aby byla stále teplá. Na dobře pomoučené utěrce vyválíme a vytáhneme tenký plát. Pokapeme rozehřátým máslem, posypeme strouhanými ořechy a poklademe pokrájenými hruškami, přidáme cukr, případně ořechy a opět pokapeme máslem. Okraje přehneme, plát stáčíme. Dáme na vymazaný plech (plech s pečícím papírem) a pečeme ve středně vyhřáté troubě (170 st.C) asi 30 minut. Během pečení můžeme potírat rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť.
Autor: Mgr. Jana Eliášová