Pořád jsem nemohla přijít na to, co vzít s sebou na návštěvu u přátel. Čím překvapit? Lahví vína nelze nic nepokazit. Ale vozit víno do rodiny s vlastním vinohradem? Blbost. Okamžitý nápad si vyžadoval jednoduchou a rychlou přípravu. Vyhrál to koláč z čerstvých borůvek.
Rozpis na 1 kulatou formu Ø 28 cm (12 porcí) | Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
280 g polohrubé mouky + celozrnné špaldové mouky (poměr 2:1) | 960 kJ (229 kcal) |
100 g třtinového cukru | 5 g bílkovin |
2 vejce | 7 g tuků |
1 zakysaná smetana (250 ml) | 36 g sacharidů |
1/3 prášku do pečiva | |
500 g čerstvých (mražených) borůvek | |
Drobenka: | |
3 lžíce celozrnné špaldové mouky | |
2 lžíce třtinového cukru | |
30 g rozpuštěného másla |
Pracovní postup:
Krok 1
Do místy vložíme veškeré ingredience – polohrubou mouku, celozrnnou špaldovou mouku, do které zamícháme prášek do pečiva, cukr, vejce a zakysanou smetanou (ty jsou k mání o různé tučnosti; chcete-li těsto vláčnější - zvolte tu tučnější; hlídáte-li si kalorie – zvolte s nejnižším obsahem tuku).
Krok 2
Důkladně promícháme a vytvoříme těsto.
Krok 3
Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto rozetřeme na dno formy. Posypeme borůvkami.
Krok 4
Do misky dáme špaldovou mouku, cukr a rozpuštěné máslo.
Krok 5
Utvoříme si drobenku.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová