Trendem léta jsou zaručeně cukety. Klasické bramboráky vyměňte za cuketové placky.
Rozpis pro 12 placek | Nutriční hodnota 1 placky |
---|---|
450 g cukety | 620 kJ (148 kcal) |
150 g tvrdého sýru 30 % t.v s. | 5 g bílkovin |
150 g šunky od kosti | 7 g tuků |
200 g špaldové mouky | 16 g sacharidů |
450 g brambor | |
2 vejce | |
2 vrchovaté lžíce jemně mleté celozrnné mouky (nebo hladké mouky) | |
2 vrchovaté lžíce ovesných vloček | |
100 g sušené šunky (anglické slaniny) - není nutné |
|
5 stroužků česneku | |
Hrst majoránky | |
Sůl, pepř | |
Olej řepkový na opékaní |
Pracovní postup:
1. Brambory omyjeme a oloupeme. Cuketu není potřeba loupat, pouze zbavíme semínek (pokud je má). Brambory i cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme ostatní ingredience – mouku, vločky, vejce, nakrájenou šunku a ochutíme česnekem, pepřem, solí a majoránkou.
2. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto. Je dobré nechat odstát (min. 15 minut) a mezitím si připravíme (rozehřejeme) pánev na opékání.
3. Na pánvi rozehřejeme velmi malé množství oleje. Tvoříme placky a opékáme po obou stranách.
Pozn. čím více cukety - tím mají placky tendenci být křehčí a naopak. Lze si tedy poměr cukety a brambor upravit podle chuti :-).
4. Jednotlivé placky po upečení prokládáme ubrousky, abychom je zbavili případného většího množství nasáklého oleje. Na vhodně zvolené a dobře rozehřáté pánvi lze placky opékat i bez oleje.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová