Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Vánoční cukroví bez cukru - recepty s fotkou

Cukroví patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Bez tradičních kousků cukroví si je vlastně nedokážeme ani představit. 

Každá rodina má svůj seznam nejoblíbenějších a připravuje jej stále dokola. Bývá jich většinou do deseti druhů. Jsou to vanilkové rohlíčky, zázvorky, linecké různých tvarů promazané marmeládou, pracičky, perníčky, kokosky, vosí hnízda, marokánky…aj. Zkusme odlehčit sladkému potěšení od nadbytečných kalorií. Pro začátek vyzkoušejte pár kousků připravit bez přidaného cukru a za použití alternativních ingrediencí.

Recepty na vánoční cukroví

Mrkvové cukroví 

Rozpis na cca 60 ks Nutriční hodnota 1 ks
150g jemně mleté celozrnné mouky 35 kJ (8 kcal)
120g mrkve 0 g bílkovin
100g másla/Hery  0,5 g tuků
několik kapek vanilkové esence 1 g sacharidů
Stévie    

Pracovní postup

Na vál prosejeme mouku, přidáme očištěnou, najemno nastrouhanou mrkev, malé množství vanilkové esence a tuk, případně lze dosladit (nejvhodnější je přírodní neenergetické sladidlo – stévie). Množství sladidla je alchymie, proto vždy ochutnejte, aby výsledek odpovídal vašim chuťovým představám. Vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na plát asi 3 mm vysoký. Tvořítkem vykrajujeme různé tvary a pečeme ve středně vyhřáté troubě na175 °C asi 10-15 minut dozlatova. 

Mrkvové cukroví

Linecké cukroví - kytičky

Rozpis na cca 45 ks Nutriční hodnota 1 ks
250g celozrnné žitné mouky  135 kJ (32 kcal)
250g Hery/másla 0,5 g bílkovin
250g polotučného tvarohu (nejlépe v kostce) 1,5 g tuků
1ks žloutek 2 g sacharidů
Sůl  
100g marmelády (nejlépe bez přidaného cukru)  
Stévie   

Pracovní postup

Na vál prosejeme mouku, přidáme polo-rozpuštěný tuk a rozdrobený tvaroh, žloutek a lehce osolíme. Vypracujeme na hladké, nelepivé těsto. Zabalené v alobalu necháme v lednici odpočívat. Po pár hodinách (min. 2-3 hodiny) těsto rozválíme asi na 3 mm. Vykrájíme různé tvary a poklademe na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na175 °C asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí tvary lepíme marmeládou.

Linecké cukroví - kytičky

Mandlové kostky 

Rozpis na cca 30 ks Nutriční hodnota 1 ks
150g mandlí 260 kJ (62 kcal)
100g čokolády (min. obsah 60 % kakaa) 1 g bílkovin
50 g Hery/másla 5 g tuků
2 lžíce marmelády (nejlépe bez přidaného cukru) 3 g sacharidů
Citronová a pomerančová šťáva  

Pracovní postup

Spařené, oloupané mandle nahrubo nasekáme, přidáme rozehřátý tuk, čokoládu, marmeládu a citrónovou a pomerančovou šťávu. Vše dobře zpracujeme, vzniklou hmotu rozetřeme na tác vyložený fólií a necháme ztuhnout. Vyklopíme, odstraníme fólii a nakrájíme na kostky nebo jiné tvary.

Mandlové kostky

Ovesné kuličky se sušeným ovocem a ořechy

Rozpis na cca 50 ks Nutriční hodnota 1 ks
250 g ovesných vloček 200 kJ (47 kcal)
¼  prášek do pečiva 1 g bílkovin
125 g Hery 3 g tuků
2 vejce 4 g sacharidů
2 lžíce kakaa  
20 g lískových ořechů  
10 g kokosu  
30 g rozinek, sušených datlí a fíků  

Pracovní postup

Všechny přísady promícháme v misce a necháme ½ hodiny odpočinout. Sušené ovoce nakrájíme na velmi malé kousky, lze i rozmixovat, ořechy jemně nasekáme. Tvoříme stejně velké kuličky. Na plech, který jsme potřeli olejem nebo vyložili pečícím papírem, klademe kuličky a mírně pečeme při 170 °C asi 10 minut.

Ovesné kuličky se sušeným ovocem a ořechy

Ořechová kolečka s džemem

Rozpis na cca 30 ks Nutriční hodnota 1 ks
270 g jemně mleté celozrnné mouky 332 kJ (79 kcal)
130 g Hery 1,5 g bílkovin
½  vejce 5 g tuků
80 g ořechů 7 g sacharidů
Mletá skořice  
100 g džemu (bez přidaného cukru)  
Stévie   

Pracovní postup

Na vál prosejeme mouku, přidáme mletá ořechová jádra, skořici a drobně pokrájený tuk, vše rozemneme, pak doplníme vejcem a sladidlem.  Těsto rychle zpracujeme, případně přidáme lžíci mléka. Uložíme alespoň na ½ hodiny do chladničky. Těsto rozválíme a tvoříme tvary. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.

Ořechová kolečka s džemem

Nutriční hodnoty cukroví se např. při použití klasické marmelády mění. 

Recepty jsou při správném zařazení do diety vhodné i pro diabetiky.

Na přípravě receptů spolupracovali žáci/studenti oboru Nutriční asistent/Diplomovaný nutriční terapeut SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno

Krásné prožití svátků vánočních!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Perníčky a jiné druhy pečiva z perníkového těsta neodmyslitelně patří k Vánocům. Je pravdou, že dnešní podoba perníčků nemá s původními perníky nic společného. Zvláště způsob přípravy - časová i fyzická náročnost - by v dnešní době u hospodyněk rozhodně neobstál. Sama si někdy připadám jako středověký perníkář. Považuji přípravu perníkového těsta za jednu z nejnáročnějších. Než se těsto uhněte - to trvá, ruce bolí. Teda aspoň mě. Navíc pokud těsto dělám vícekrát. Receptů na perníky je mnoho, jsou obsaženy snad ve všech kuchařkách. Je si tedy z čeho vybírat. Základními surovinami jsou – mouka, cukr, med, vejce a perníkové koření. Nejčastěji se používá mouka hladká pšeničná. 

Jaký recept je vhodný pro voňavý adventní čas? Určitě vánočka.

Jste-li příznivci netradičních vánočních sladkostí, máme pro vás tip na dýňovo-ořechové sušenky s kousky čokolády. Upečené je zabalte do dózy a určitě se stanete hvězdou lecjaké předvánoční besídky či sešlosti :-).

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace