Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

Jste-li příznivci netradičních vánočních sladkostí, máme pro vás tip na dýňovo-ořechové sušenky s kousky čokolády. Upečené je zabalte do dózy a určitě se stanete hvězdou lecjaké předvánoční besídky či sešlosti :-).

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

Dýňovo-ořechové sušenky s kousky čokolády

Rozpis na cca 30 sušenek Nutriční hodnota 1 sušenky:
100 g másla 380 kJ (90 kcal) 
1 vejce 2 g bílkovin 
250 g dýně Hokaido 5 g tuků 
Muškátový oříšek 9 g sacharidů
Vanilkový lusk  
Špetka soli  
40 g cukru třtinového  
200 g celozrnné špaldové mouky  
Mletá skořice  
1/3 kypřícího prášku  
100 g čokolády 70-80%  
50 g vlašských ořechů  

Pracovní postup:

1. Máslo a vejce vyšleháme.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

2. Do předem vyhřáté trouby na 170 °C si dáme péct 250 g dýně. Pečeme asi 15 minut. Pomocí mixéru si vytvoříme pyré.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

3. Pyré přidáme k vyšlehanému máslu s vejcem. Dále přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku, cukr a špetku soli.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

4. Vyšleháme v hladkou směs.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

5. Do mouky vmícháme skořici a kypřící prášek

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

6. Do hladké dýňové směsi postupně vmícháváme mouku.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

7. Nasekáme si hořkou čokoládu na malé kousky a nasekáme (příp. nastrouháme) vlašské ořechy.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

8. Do směsi ještě vmícháme čokoládu a ořechy.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

9. Na plech položíme pečící papír. Pomocí lžíce na plech tvarujeme kulaté tvary. Velikost sušenek záleží jen na Vás.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

10. V předem vyhřáté troubě na 175 °C pečeme cca 10-12 minut. V posledních 2 minutách můžeme pustit horký vzduch, aby sušenky zezlátly.

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

Dobrou chuť!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Cukroví patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Bez tradičních kousků cukroví si je vlastně nedokážeme ani představit. 

Perníčky a jiné druhy pečiva z perníkového těsta neodmyslitelně patří k Vánocům. Je pravdou, že dnešní podoba perníčků nemá s původními perníky nic společného. Zvláště způsob přípravy - časová i fyzická náročnost - by v dnešní době u hospodyněk rozhodně neobstál. Sama si někdy připadám jako středověký perníkář. Považuji přípravu perníkového těsta za jednu z nejnáročnějších. Než se těsto uhněte - to trvá, ruce bolí. Teda aspoň mě. Navíc pokud těsto dělám vícekrát. Receptů na perníky je mnoho, jsou obsaženy snad ve všech kuchařkách. Je si tedy z čeho vybírat. Základními surovinami jsou – mouka, cukr, med, vejce a perníkové koření. Nejčastěji se používá mouka hladká pšeničná. 

Jaký recept je vhodný pro voňavý adventní čas? Určitě vánočka.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace