Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Perníky

Perníčky a jiné druhy pečiva z perníkového těsta neodmyslitelně patří k Vánocům. Je pravdou, že dnešní podoba perníčků nemá s původními perníky nic společného. Zvláště způsob přípravy - časová i fyzická náročnost - by v dnešní době u hospodyněk rozhodně neobstál. Sama si někdy připadám jako středověký perníkář. Považuji přípravu perníkového těsta za jednu z nejnáročnějších. Než se těsto uhněte - to trvá, ruce bolí. Teda aspoň mě. Navíc pokud těsto dělám vícekrát. Receptů na perníky je mnoho, jsou obsaženy snad ve všech kuchařkách. Je si tedy z čeho vybírat. Základními surovinami jsou – mouka, cukr, med, vejce a perníkové koření. Nejčastěji se používá mouka hladká pšeničná. 

Recept na perníčky

Tip pro vás. Zkuste vánoční perníčky jinak!

Pro začátek připravit perníky z mouky celozrnné jemně mleté nebo s přidáním mouky žitné, aby se zvýšila jejich vláčnost a méně vysychaly. S perníky začínám již před nebo na začátku adventní doby. Nejenom aby se správně uležely. Jsou skvělým průvodcem adventním časem. Svou vůní, chutí i podobou navozují tu správnou náladu k rozjímání. Po procházce v mrazivém počasí k hrnku horkého nápoje jsou jako dělané. Nebo k snídani? Vytvořte si perníčky jako adventní kalendář a každé ráno servírujte zavěšené na hrnku kakaa, kávy nebo čaje.

Recept na perníčky

Potřebné suroviny Nutriční hodnota cca 1 perníčku
1300 g jemně mleté celozrné mouky 160 kJ (38 kcal) 
400 g cukru moučka 1 g bílkovin 
300 g  medu 1 g tuků 
100 g másla 6 g sacharidů
6 vajec  
2 lžičky jedlé sody  
4 lžičky mletého perníkového koření  
2 lžíce kakaa  
2 žloutky na potření  
pečící papír  

Pracovní postup na perníčky:

Na vál si prosyjeme mouku (i několikrát), přidáme cukr, rozehřátý med, rozehřáté máslo a do důlku uprostřed vejce. Do mouky přimícháme, sodu, perníkové koření a kakao. Těsto důkladně zpracujeme, z počátku můžeme za pomoci nože a následně rukama. Těsto se zpracovává obtížně, je nutné mít trpělivost a těsto důkladně hníst. Hotové těsto necháme před dalším zpracováním  v chladnu minimálně 24 hodin odpočinout. Těsto rovnoměrně vyválíme na 2-3 mm (nebo podle vkusu) a vykrajujeme tvary. Vkládáme na plech vyloženým pečícím papírem nebo vymaštěným tukem. Pečeme při 170 °C cca 7-8 minut. Pokud necháme déle, perníky nám ztvrdnou. Zdobit či nezdobit? Záleží na chuti.

Rozpis na polevu: 1 bílek, 160 g cukru moučky (několikrát prosátý), důkladně vymícháme (lepší než šlehat).

Recept na perníčkyRecept na perníčky

Recept na plněný perník

Rozpis na 1 závin (10 porcí) Nutriční hodnota 1 porce
Třený základ: 720 kJ (170 kcal)
15 g másla 3 g bílkovin 
½ vejce 5 g tuků 
50 g cukru 28 g sacharidů
50 g medu  
130 g celozrnné mouky jemně mleté  
¼ perníkového koření  
1 lžička kakaa  
Náplň:  
30 g ořechů  
30 g min. 50 % hořké čokolády  
100 g sušeného ovoce – meruňky, švestky, brusinky, rozinky…  
Vejce na potření  

Pracovní postup plněného perníku:

V míse utřeme máslo s cukrem, rozehřátým medem a vejcem. A to velmi důkladně. Na vál prosejeme mouku, perníkové koření a kakao. V mouce si utvoříme důlek a přidáme třený základ. Vypracujeme těsto. Utvoříme váleček a necháme odpočinout, aspoň 1-2 hodiny. Rozválíme plát do tvaru obdélníku. Naplníme směsí z nasekaných ořechů, nasekané čokolády a nakrájeného sušeného ovoce. Zabalíme. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 10 -12 minut. Pozor ať nepřepečete, perník bude tvrdý.

Recept na plněný perníkRecept na plněný perníkRecept na plněný perník

Ve čtvrtek se můžete těšit na horký jablečný nápoj!

Dobrou chuť!

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Cukroví patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Bez tradičních kousků cukroví si je vlastně nedokážeme ani představit. 

Jaký recept je vhodný pro voňavý adventní čas? Určitě vánočka.

Jste-li příznivci netradičních vánočních sladkostí, máme pro vás tip na dýňovo-ořechové sušenky s kousky čokolády. Upečené je zabalte do dózy a určitě se stanete hvězdou lecjaké předvánoční besídky či sešlosti :-).

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace