Perníčky a jiné druhy pečiva z perníkového těsta neodmyslitelně patří k Vánocům. Je pravdou, že dnešní podoba perníčků nemá s původními perníky nic společného. Zvláště způsob přípravy - časová i fyzická náročnost - by v dnešní době u hospodyněk rozhodně neobstál. Sama si někdy připadám jako středověký perníkář. Považuji přípravu perníkového těsta za jednu z nejnáročnějších. Než se těsto uhněte - to trvá, ruce bolí. Teda aspoň mě. Navíc pokud těsto dělám vícekrát. Receptů na perníky je mnoho, jsou obsaženy snad ve všech kuchařkách. Je si tedy z čeho vybírat. Základními surovinami jsou – mouka, cukr, med, vejce a perníkové koření. Nejčastěji se používá mouka hladká pšeničná.
Tip pro vás. Zkuste vánoční perníčky jinak!
Pro začátek připravit perníky z mouky celozrnné jemně mleté nebo s přidáním mouky žitné, aby se zvýšila jejich vláčnost a méně vysychaly. S perníky začínám již před nebo na začátku adventní doby. Nejenom aby se správně uležely. Jsou skvělým průvodcem adventním časem. Svou vůní, chutí i podobou navozují tu správnou náladu k rozjímání. Po procházce v mrazivém počasí k hrnku horkého nápoje jsou jako dělané. Nebo k snídani? Vytvořte si perníčky jako adventní kalendář a každé ráno servírujte zavěšené na hrnku kakaa, kávy nebo čaje.
Recept na perníčky
Potřebné suroviny | Nutriční hodnota cca 1 perníčku |
---|---|
1300 g jemně mleté celozrné mouky | 160 kJ (38 kcal) |
400 g cukru moučka | 1 g bílkovin |
300 g medu | 1 g tuků |
100 g másla | 6 g sacharidů |
6 vajec | |
2 lžičky jedlé sody | |
4 lžičky mletého perníkového koření | |
2 lžíce kakaa | |
2 žloutky na potření | |
pečící papír |
Pracovní postup na perníčky:
Na vál si prosyjeme mouku (i několikrát), přidáme cukr, rozehřátý med, rozehřáté máslo a do důlku uprostřed vejce. Do mouky přimícháme, sodu, perníkové koření a kakao. Těsto důkladně zpracujeme, z počátku můžeme za pomoci nože a následně rukama. Těsto se zpracovává obtížně, je nutné mít trpělivost a těsto důkladně hníst. Hotové těsto necháme před dalším zpracováním v chladnu minimálně 24 hodin odpočinout. Těsto rovnoměrně vyválíme na 2-3 mm (nebo podle vkusu) a vykrajujeme tvary. Vkládáme na plech vyloženým pečícím papírem nebo vymaštěným tukem. Pečeme při 170 °C cca 7-8 minut. Pokud necháme déle, perníky nám ztvrdnou. Zdobit či nezdobit? Záleží na chuti.
Rozpis na polevu: 1 bílek, 160 g cukru moučky (několikrát prosátý), důkladně vymícháme (lepší než šlehat).
Recept na plněný perník
Rozpis na 1 závin (10 porcí) | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
Třený základ: | 720 kJ (170 kcal) |
15 g másla | 3 g bílkovin |
½ vejce | 5 g tuků |
50 g cukru | 28 g sacharidů |
50 g medu | |
130 g celozrnné mouky jemně mleté | |
¼ perníkového koření | |
1 lžička kakaa | |
Náplň: | |
30 g ořechů | |
30 g min. 50 % hořké čokolády | |
100 g sušeného ovoce – meruňky, švestky, brusinky, rozinky… | |
Vejce na potření |
Pracovní postup plněného perníku:
V míse utřeme máslo s cukrem, rozehřátým medem a vejcem. A to velmi důkladně. Na vál prosejeme mouku, perníkové koření a kakao. V mouce si utvoříme důlek a přidáme třený základ. Vypracujeme těsto. Utvoříme váleček a necháme odpočinout, aspoň 1-2 hodiny. Rozválíme plát do tvaru obdélníku. Naplníme směsí z nasekaných ořechů, nasekané čokolády a nakrájeného sušeného ovoce. Zabalíme. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 10 -12 minut. Pozor ať nepřepečete, perník bude tvrdý.
Ve čtvrtek se můžete těšit na horký jablečný nápoj!
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová