Můžeme tedy říci, že Rama má stejné množství nasycených tuků jako např. máslo? Je-li pro mě chutnější, když jej použiji, je v podstatě jedno?
Lucie | 24.11. 2015, 12:58
Dobrý den, úplně jedno to není. Porovnáme. Rama Classic (údaje 2014) - % tuku celkem - 60, z toho nasycené mastné kyseliny 29,5 %, trans-nenasycené mastné kyseliny 0,6 %, mononenasycené mastné kyseliny 46,8 %, polynenasycené mastné kyseliny(PUFA) 23,1 %, n-6 PUFA 18,1 %, n-3 PUFA 5,0 %.
Máslo Jihočeské (údaje 2014) - % tuku celkem - 82, z toho nasycené mastné kyseliny 68,2 %, trans-nenasycené mastné kyseliny 3,2 %, mononenasycené mastné kyseliny 25,7 %, polynenasycené mastné kyseliny(PUFA) 2,9 %, n-6 PUFA 2,2 %, n-3 PUFA 0,6 %. Vracím se k základu - celkovému složení stravy - pokud budu ten, co volí ve svém jídelníčku převážně netučná masa, méně tučné mléčné výrobky a mám dostatečný přísun jiných zdrojů nenasycených tuků, pak s klidným svědomím budu mazat máslem - živočišným tukem. Ale pokud tomu tak není - strava obsahuje převahu nasycených tuků (což je velká část populace) volím volné tuky takové, které mi jsou i zdrojem nenasycených tuků. Vše je ale o přijatém množství.