Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Proč je dnes upřednostňovaný řepkový olej?

Dobrý den, mám dotaz ohledně olejů. V současnosti je velmi preferovaný řepkový olej, o kterém jsme nikdy dříve – v období před jeho dotováním – neslyšeli. Dokonce má údajně lepší vlastnosti než olej olivový. Je tomu skutečně tak, nebo je to pouze PR kampaň, aby se řepkový olej lépe prodával? Který rostlinný olej ne nejlepší a díky čemu? Děkuji, Hana Hana  |  20.11. 2015, 20:36 Dobrý den, v minulosti byl u řepkového oleje problém ohledně vysokého obsahu kyseliny erukové, která je kardiotoxická. Dnes je tomu jinak. Pěstují se výhradně bezerukové, nízkoerukové odrůdy řepky olejky. Proto se zařadil řepkový olej mezi nutričně významné oleje jako olivový, slunečncový a sójový. V těchto olejích je vysoký obsah kyseliny olejové, pozitivně působící na hladiny krevních tuků. Řepkový olej patří také mezi top oleje, co se týče rostlinného zdroje n-3 nenasycených kyselin. Jde o kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo a musíme je přijímat ve stravě. Patří sem ještě např. lněný a pupalkový olej. Snižují kardiovaskulární riziko. V neposlední řadě je důležité i ekonomické hledisko - srovnáme-li ceny těchto olejů. Dále jde o lokální potravinu. To vše lze zvažovat při hodnocení, zda koupit řepkový či Vámi zmiňovaný olivový olej.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace