Dotaz z FB: Dobry den, velmi by mě zajímalo do jaké míry je vhodné jíst pečivo, popřípadě jaké, pokud bych chtěla redukovat svou hmotnost a dále pak, jak moc je nevhodné si dát případně vinný střik nebo jedno pivo při dodržování zdravého stravováni. Co si prosím myslíte o výrobcích Šmakoun? Děkuji.
ZdravéOmlazení.cz | 25.11. 2015, 18:36
Dobrý den, obiloviny tvoří základ jídelníčku. Mezi tyto potraviny mimo jiné patří přirozeně mlýnské a pekárenské výrobky, tedy i pečivo. Pochopitelně není pečivo jako pečivo. Ideální bude pečivo, které obsahuje vyšší množství vlákniny, min. 5 g na 100 g potraviny. Lze najít na obalu či údaje je povinen poskytnout prodejce. Rozhodně dávejte přednost celozrnnému pečivu (je upečeno min. z 80 % celozrnné mouky). Dobré je také volit pečivo nejenom z pšeničné mouky, ale i žitné, ječné i ovesné či jiných druhů. Právě tyto obiloviny mají významnější obsah rozpustné vlákniny, která má pozitivní vliv na zdraví, než mouka pšeničná. Společně preferovat příjem obilovin s nižším glykemickým indexem (méně než 70) – luštěniny, celozrnné výrobky, neloupaná ráže, těstoviny aj.
Vinný střik - dle výživových doporučení je u žen povoleno 10 g alkoholu (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 40 ml lihoviny), což odpovídá 2 dcl vinného střiku :).
Šmakoun je vlastně čistá vaječná bílkovina - vhodné u redukčních diet, nízkoenergetická potravina, bez tuku, cukru, lepku, cholesterolu. Můžete si doma připravit domácí - jsou to vlastně vaječné bílky. Když Vám po pečení zbydou bílky, doplňte bylinkami a je to jasná volba :).