I přesto, že jsem zastáncem tradiční vánoční tabule, kapra na talíři na Štědrý den nemám. Za rybou s bramborovým salátem si ale stojím. Štědrý den je den splněných přání. Proč nevyhovět i odlišným chuťovým preferencím všem členům rodiny. Nabídnout na talíři kapra, pstruha, candáta nebo lososa, tuňáka či mořského vlka nejenom s klasickým bramborovým salátem může být příjemné oživení.
Co třeba s batáto-bramborovým pyré, hráškovým pyré a dipem z červené řepy nebo s lehkým bramborovým salátem nebo bramborovým salátem s avokádem a ořechy? Vyberte si jakoukoli rybu a podávejte v netradiční kombinaci. Pár tipů pro vás.
Energetická hodnota 1 porce | Vánoční procházka na čerstvém vzduchu | |
---|---|---|
Energetický příjem | Energetický výdaj | |
Smažený kapr (200 g), bramborový salát s majonézou (250 g) | 3800 kJ (1900 kcal) | 3 hod. 48 min. |
Pečený pstruh na mandlích (200 g), bramborový salát s cibulí a jablkem (250 g) | 2950 kJ (702 kcal) | 2 hod. 57 min. |
Pečený pstruh na mandlích (200 g), hráškové pyré (150 g) | 2880 kJ (685 kcal) | 2 hod. 53 min. |
Filet z candáta (200 g), bramborový salát s avokádem a ořechy | 2680 kJ (632 kcal) | 2 hod. 40 min. |
Filet z candáta (200 g), bramborový salát s cibulí a jablkem (200 g), dip z červené řepy (50 g) | 2040 kJ (485 kcal) | 2 hod. 2 min. |
Vězte, že jakákoli méně či více příjemná tělesná aktivita související s přípravou hladkého průběhu Štědrého dne je výdejem energie. Tak hurá do toho!
Typ aktivity | Výdej energie (kJ) / 1 hodina |
---|---|
Nakupování dárků | 1130 kJ |
Pečení, vaření | 720 kJ |
Psaní dopisu Ježíškovi | 550 kJ |
Chytání vánočního kapra (rybaření) | 1 180 kJ |
Chytání kapra ve vaně a jeho další příprava | 630 kJ |
Balení dárků | 840 kJ |
Vánoční procházka | 1 000 kJ |
Stavění sněhuláka | 1 170 kJ |
Bruslení, sáňkování, bobování, lyžování | 1 640 - 1 900 kJ |
Odhrabávání sněhu | 2 500 kJ |
Pečený pstruh na mandlích
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
4 pstruzi | 2000 kJ (478 kcal) |
100 g mandlí (nadrcené, lupínky) | 43 g bílkovin |
20 g celozrnné jemně mleté mouky | 30 g tuků |
Plochá petržel | 8 g sacharidů |
Sůl, kmín | |
Citrónová šťáva | |
40 g oleje |
Pracovní postup pečeného pstruha na mandlích:
Ryby zbavíme vnitřností, šupin a omyjeme pod tekoucí vodou. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a obalíme směsí mouky, jemně nadrcených mandlí (2/3 množství), nasekané čerstvé petržele (lze použít i sušenou) - nezapomeneme vložit i dovnitř. Pečeme na rozehřátém oleji (nebo pečícím papíře) v rozehřáté troubě po obou stranách při 200°C asi 20-25 minut. Podle potřeby podlijeme opravdu malým množstvím vody, pečeme přikryté (mandle mohou mít tendenci se spálit). Pro jistotu můžeme polévat vytvořenou šťávou. Na konci pečení odkryjeme, aby nám pstruh krásně zezlátl, a posypeme mandlovými lupínky. Pokud máme pouze filety ze pstruha je úprava v troubě kratší.
Bramborový salát s cibulí a jablkem
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
800 g brambor | 950 kJ (226 kcal) |
200 g červené cibule | 4 g bílkovin |
1 jablko | 5 g tuků |
Sůl, pepř, (cukr), citronová šťáva | 41 g sacharidů |
Plochá petržel | |
20 g oleje řepkového (olivového, slunečnicového…) |
Pracovní postup bramborového salátu:
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Po uvaření necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nakrájíme na plátky a smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí. Dochutíme nastrouhaným jablkem a marinádou z pepře, soli a citrónové šťávy (příp. cukru). Zakápneme olejem a nakonec přidáme nasekanou čerstvou plochou petržel (libeček je také výborný). Necháme uležet.
Batáto-bramborové pyré
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
400 g brambor | 930 kJ (221 kcal) |
400 g batátů | 4 g bílkovin |
100 ml mléka (příp. 12% smetany) | 5 g tuků |
20 g másla | 40 g sacharidů |
4 stroužky česneku | |
Sůl, tymián |
Pracovní postup bátoto-bramborového pyré:
Brambory a batáty omyjeme, oloupeme a vaříme ve vařící osolené vodě. Je lepší vařit brambory a batáty zvlášť, vaří se různě dlouho. Měkké scedíme a rozmačkáme šťouchadlem. Přidáme vařící mléko (vývar z brambor), prolisovaný česnek, máslo a vyšleháme v hladké husté pyré. Lehce vmícháme lístečky tymiánu. Podáváme jako přílohu k rybě.
Filety z candáta
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
4 filety z candáta (800 g) | 990 kJ (234 kcal) |
Sůl, pepř | 36 g bílkovin |
Citron | 10 g tuků |
40 g oleje | 0 g sacharidů |
Pracovní postup filet z candáta:
Filet candáta zbavíme šupin, omyjeme tekoucí vodou, dle potřeby a velikosti filetu nakrájíme na steaky, osušíme a osolíme, příp. opepříme. Položíme na rozpálenou pánev kůží dolů, současně přidržíme vařečkou, aby se kůže nezkrabatila a nesrolovala. Opékáme pomalu, aby kůže byla křupavá. Na chvíli obrátíme i na druhou stranu. Podáváme s plátkem citrónu.
Bramborový salát s avokádem a ořechy
Rozpis pro 4 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
800 g brambor | 1690 kJ (402 kcal) |
2 avokáda | 8 g bílkovin |
Sůl, pepř, citrónová šťáva | 20 g tuků |
40 g vlašských ořechů (opražených mandlí) | 42 g sacharidů |
20 g oleje řepkového (olivového, slunečnicového…) | |
Tymián, petržel |
Pracovní postup bramborového salátu:
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Po uvaření necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nakrájíme na plátky nebo protlačíme přes kolečko na brambory. Avokádo omyjeme, plod kolem pecky podélně rozkrojíme a obě půlky otáčivým pohybem od sebe oddělíme, vyjmeme pecku nebo ji opatrně vykrojíme kuchyňským nožem. U zralých plodů lze dužinu vydlabat lžící a u pevného avokáda odstraníme slupku škrabkou na zeleninu. Nakrájíme na větší kousky. Smícháme dohromady s bramborami a nasekanými vlašskými ořechy (nebo opraženými mandlemi). Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a zakápneme olejem. Přidáme nasekané čerstvé bylinky. Necháme uležet.
Dip z červené řepy
Rozpis pro 8 osob | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
250 g červené řepy | 100 kJ (24 kcal) |
150 g bílého jogurtu (3 % tuku) | 2 g bílkovin |
Pepř, sůl | 0,5 g tuku |
Česnek, šalotka | 3 g sacharidů |
Pracovní postup dipu z červené řepy:
Vařenou (pečenou) červenou řepu rozmixujeme společně s bílým jogurtem. Dochutíme solí, pepřem nebo česnekem či šalotkou. Výborně doplní filet z candáta, kterého lze podat s lehkým bramborovým salátem.
Hráškové pyré
Rozpis pro 5 osob | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
600 g hrášku mraženého | 880 kJ (210 kcal) |
200 g brambor | 8 g bílkovin |
Sůl, pepř | 7 g tuků |
100 ml 12% smetany nebo vývaru z brambor | 28 g sacharidů |
40 g másla |
Pracovní postup hráškového pyré:
Hrášek zalijeme vodou a prohřejeme (vaříme cca 5 minut). Přidáme vařené brambory, smetanu nebo vývar z brambor, máslo a pomocí kuchyňského robotu vyšleháme v hladké hustší pyré. Pár kuliček hrášku si necháme na ozdobu při servírování na talíř. Skvělá je kombinace s pečeným pstruhem na mandlích.
Veselé Vánoce!
Autor: Mgr. Jana Eliášová