Výborný domácí chleba i bez pekárny! Zkuste jej s námi!
Ingredience:
- 600 g hladké mouky (nebo např. 400 g hladké a 200 g špaldové)
- 1 polévková lžíce soli
- 1 polévková lžíce kmínu (možnost přidat semínka slunečnice, tykve, smaženou cibulku apod.)
- 400 ml vlažné vody (může se dát i část piva)
- 80 procent kvásku (zbylý se opět dokrmí)
Postup přípravy:
1. Kvásek
Každé ráno se kvásek dokrmí (tzn. přidat 2 polévkové lžíce žitné mouky a cca 0,08 l vlažné vody).
Až naběhne, tzn. že zdvojnásobí svůj objem, může se použít pro výrobu těsta.
2. Těsto
Mouku, sůl, kmín, vlažnou vodu a 80 procent kvásku dáme do robota a nechat intenzivně míchat aspoň 5 minut. Necháme kynout cca 3 hodiny.
V ruce těsto přepracujeme a vložíme do ošatky (vystlané utěrkou). Necháme zakryté přes noc v lednici.
3. Pečení
Do trouby vložíme sklo na pečení a hrnek s vodou. Troubu si předehřejeme 10 min na plný výkon. Vytáhneme předehřáté sklo, posypene moukou a vyklopíme chleba z ošatky a nařízneme ho.
Chleba pečeme 10 minut na plný výkon.
Potom vytáhneme vodu a zeslabíme na 220 °C a nastavíme čas na 40 minut.
Potom opět zesílíme na plný výkon na 10 minut a vyděláme z formy.
Necháme důkladně vychladnout.


Autor receptu: Blanka Viktorinová