Papriky se pyšní nesmírně vysokým obsahem vitamínu C. Obsahují ho až 240 mg ve 100 g plodu. Nejvíce jej mají červené papriky, méně žluté a nejméně zelené. Dozráváním plodů jeho hodnota stoupá.
Jejich barva napovídá, že jsou i vynikajícím zdrojem vitamínu A (β-karotenu). Obsah β-karotenu je největší v paprikách červených, nejméně ve žlutých. Hlavním barvivem zelených paprik je chlorofyl. Stejně jako jiné druhy zeleniny jsou papriky komplexním zdrojem mnoha bioaktivních látek. Mezi ně lze zařadit i lykopen, který proslavily především rajčata. Dále lutein, který podporuje oční zdraví, nejvíce ho mají červené papriky.
Pokud chceme využít papriky jako zdroj vitamínu C, rozhodně je nejlepší, je konzumovat čerstvé a zasyrova. Zkrátka jako doplněk ke snídani, ke svačince nebo k hlavnímu pokrmu pěkně k zakousnutí. Výborný je i paprikový salát. Při tepelném zpracování dochází ke ztrátám vitamínu C. Nejvhodnější je volit méně časově náročnou úpravu, např. přípravu v páře. Tepelně zpracované papriky nám nabídnou společně s kvalitním olejem nebo potravinami obsahujícími tuky lépe využitelný lykopen.
Množství všech biologicky aktivních látek závisí nejenom na způsobu pěstování, ale i ve skladování. Proto dávejte přednost paprikám, které mají lusky lesklé, pevné a nesvraštělé (tak vypadají, pokud jsou skladovány příliš dlouho).
Recepty z paprik
Paprikový salát
Ingredience na 4 porce |
---|
1 paprika žlutá |
1 paprika červená |
1 paprika zelená |
1 jarní cibulka |
40 g oleje řepkového |
Pepř, sůl, ocet, voda |
Pracovní postup:
Papriky omyjeme, nakrájíme. Připravíme si zálivku z vody, octu (citrónové šťávy), soli a vody. Papriky zalijeme, přidáme olej a promícháme. Lze přimíchat bílý jogurt, majonézu či zakysanou smetanu. Konzumaci dlouho neodkládáme, pokud chceme využít co nejvíce vitamínu C.
Pomazánka s čerstvou paprikou
Ingredience na 2 porce |
---|
100 g Lučiny (Žervé, Palouček) |
2 lžíce bílého jogurtu |
Sůl, pepř |
Paprika červená, paprika žlutá |
Pracovní postup:
Lučinu rozetřeme s bílým jogurten, přidáme na jemno nakrájené papriky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvou paprikou.
Autor: Mgr. Jana Eliášová