Inzerce

Papriky – jedna z nejhodnotnějších druhů zeleniny

Papriky se pyšní nesmírně vysokým obsahem vitamínu C. Obsahují ho až 240 mg ve 100 g plodu. Nejvíce jej mají červené papriky, méně žluté a nejméně zelené. Dozráváním plodů jeho hodnota stoupá. 

Jejich barva napovídá, že jsou i vynikajícím zdrojem vitamínu A (β-karotenu). Obsah β-karotenu je největší v paprikách červených, nejméně ve žlutých. Hlavním barvivem zelených paprik je chlorofyl. Stejně jako jiné druhy zeleniny jsou papriky komplexním zdrojem mnoha bioaktivních látek. Mezi ně lze zařadit i lykopen, který proslavily především rajčata. Dále lutein, který podporuje oční zdraví, nejvíce ho mají červené papriky. 

Pokud chceme využít papriky jako zdroj vitamínu C, rozhodně je nejlepší, je konzumovat čerstvé a zasyrova. Zkrátka jako doplněk ke snídani, ke svačince nebo k hlavnímu pokrmu pěkně k zakousnutí. Výborný je i paprikový salát. Při tepelném zpracování dochází ke ztrátám vitamínu C. Nejvhodnější je volit méně časově náročnou úpravu, např. přípravu v páře. Tepelně zpracované papriky nám nabídnou společně s kvalitním olejem nebo potravinami obsahujícími tuky lépe využitelný lykopen.

Množství všech biologicky aktivních látek závisí nejenom na způsobu pěstování, ale i ve skladování. Proto dávejte přednost paprikám, které mají lusky lesklé, pevné a nesvraštělé (tak vypadají, pokud jsou skladovány příliš dlouho).

Recepty z paprik

Paprikový salát

Ingredience na 4 porce
1 paprika žlutá
1 paprika červená
1 paprika zelená
1 jarní cibulka
40 g oleje řepkového
Pepř, sůl, ocet, voda

Pracovní postup:

Papriky omyjeme, nakrájíme. Připravíme si zálivku z vody, octu (citrónové šťávy), soli a vody. Papriky zalijeme, přidáme olej a promícháme. Lze přimíchat bílý jogurt, majonézu či zakysanou smetanu. Konzumaci dlouho neodkládáme, pokud chceme využít co nejvíce vitamínu C.

Pomazánka s čerstvou paprikou

Ingredience na 2 porce
100 g Lučiny (Žervé, Palouček)
2 lžíce bílého jogurtu
Sůl, pepř
Paprika červená, paprika žlutá

Pracovní postup:

Lučinu rozetřeme s bílým jogurten, přidáme na jemno nakrájené papriky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvou paprikou.

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Denní potřeba je stanovena v rozmezí 40–150 mg na den. Pro ženy v produktivním věku na 100 mg, pro kuřačky na 150 mg a měl by být přijímám nejméně v 5 dávkách. Člověk je odkázán na jeho dodávku konzumací potravin, nejlépe v přirozené formě – v zelenině a ovoci. 

Výzvy typu „Pokud si chcete zachovat mladistvý vzhled co nejdéle a vyhnout se některým závažným onemocněním, konzumujte potraviny bohaté na ANTIOXIDANTY“, vedou k zamyšlení. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace