Borůvkový koláč

Pořád jsem nemohla přijít na to, co vzít s sebou na návštěvu u přátel. Čím překvapit? Lahví vína nelze nic nepokazit. Ale vozit víno do rodiny s vlastním vinohradem? Blbost. Okamžitý nápad si vyžadoval jednoduchou a rychlou přípravu. Vyhrál to koláč z čerstvých borůvek.

Borůvkový koláč

Rozpis na 1 kulatou formu Ø 28 cm (12 porcí) Nutriční hodnota 1 porce:  
280 g polohrubé mouky + celozrnné špaldové mouky (poměr 2:1) 960 kJ (229 kcal)
100 g třtinového cukru 5 g bílkovin
2 vejce 7 g tuků 
1 zakysaná smetana (250 ml) 36 g sacharidů
1/3 prášku do pečiva  
500 g čerstvých (mražených) borůvek  
Drobenka:  
3 lžíce celozrnné špaldové mouky  
2 lžíce třtinového cukru  
30 g rozpuštěného másla  

Borůvkový koláč

Pracovní postup:

Krok 1

Do místy vložíme veškeré ingredience – polohrubou mouku, celozrnnou špaldovou mouku, do které zamícháme prášek do pečiva, cukr, vejce a zakysanou smetanou (ty jsou k mání o různé tučnosti; chcete-li těsto vláčnější - zvolte tu tučnější;  hlídáte-li si kalorie – zvolte s nejnižším obsahem tuku).

Borůvkový koláč

Krok 2

Důkladně promícháme a vytvoříme těsto.

Borůvkový koláč

Krok 3

Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.  Těsto rozetřeme na dno formy. Posypeme borůvkami.

Borůvkový koláč

Krok 4

Do misky dáme špaldovou mouku, cukr a rozpuštěné máslo.

Borůvkový koláč

Krok 5

Utvoříme si drobenku.

Borůvkový koláčBorůvkový koláč

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Trendem léta jsou zaručeně cukety. Klasické bramboráky vyměňte za cuketové placky.

Co tím mám na mysli?

Děti jezdí na skautský tábor. Tento rok je to už posedmé. Stává se tradicí, kdy peču buchty a posílám jim je klasickou poštou. Těší se na ně už celý tábor (20 kluků). Pro tento účel se osvědčily klasické (Honzovy) kynuté buchty s přídavkem celozrnné mouky a s náplní – tvarohem, povidly, mákem nebo meruňkami. Pečete také? Pokud ne, zkuste to, úspěch u dětí máte zaručen!

Proč se grilovaný banán stane evergreenem vaší letní grilovačky?

  • Jednoduchá a rychlá příprava.
  • Zvládne ho připravit opravdu kdokoliv.
  • Báječná chuť.
 

Prvním z výborných letních receptů na horké červencové dny, tedy v období sběru meruněk, je právě meruňkový dezert. Ochutnejte! S drobenkou si jej jistě zamiluje celá rodina.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace