Inzerce

Soutěž o 3 výtisky Nové biokuchařky Hanky Zemanové

Již známe výherce soutěže o 3 výtisky Nové biokuchařky Hanky Zemanové

Správně odpověděli a výhru získávají:

  • ladouch
  • lagerthaa
  • Janulka

Přikládáme správné odpovědi na soutěžní otázky:

  1. a) Hanka Zemanová je také autorkou knihy s názvem: BioAbecedář

  2. a) Na biomasových receptech v knize spolupracoval: kuchař Petr Šašek

Více informací se dozvíte na www.smartpress.cz

Jaké výhry na vás čekají?

  • 3 výtisky Nové biokuchařky Hanky Zemanové

Nová biokuchařka Hanky Zemanové 

Autorka se rozhodla svou původní Biokuchařku přepracovat a rozšířit tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech (raw, bezlepková strava, superfood aj.) i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život. 

Kniha obsahuje přes 80 nových receptů a je určena i těm, kteří už mají původní vydání doma. 

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

foto: Martin Matěj

Ukázka receptů z Nové biokuchařky Hanky Zemanové 

Bramboračka s pohankou

Naučíte se zahušťovat pohankovou lámankou

4 porce / vegan (pokud vynecháte ghí) / bez lepku

  • 2 hrnky čerstvých hub nebo ½ hrnku sušených
  • 3 brambory (cca 250 g)
  • 3 mrkve (cca 100 g)
  • ½ menšího celeru (50 g)
  • 1 petržel (50 g)
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla (nemáte-li ghí, můžete dát napůl olivový olej s máslem)
  • 5 lžic pohankové lámanky Bioharmonie (30–40 g)
  • kmín
  • 1,5 lžičky kmínu
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • čerstvě mletý pepř
  • zelená petrželka na ozdobu

Postup přípravy:

1. Sušené houby namočte do kastrůlku s vodou. Máte-li čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru.

2. Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku. Společně opékejte dozlatova.

3. Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule a také kus nenakrájeného celeru.

4. Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou cibuli i celer vyndejte.

5. Podávejte s čerstvou petrželkou.

Rada od Hanky:

Nedávejte pohankové lámanky víc než 5 polévkových lžic. I když se vám bude zdát, že je to málo, pohanka během vaření hodně nabobtná, a vy byste měli polévku příliš hustou až kašovitou, a to by už nebyla dobrá bramboračka!

Cizrna na paprice

Oblíbený recept z prvního vydání knihy Biokuchařky

4 porce / vegan (při použití oleje místo másla a bez přidané smetany) / bez lepku

  • 500 g vařené cizrny, tj. 200 g v suchém stavu (nebo dvě sklenice sterilované biocizrny z dm drogerie)
  • 2 lžíce přepuštěného másla (nebo olivový olej a lžíce másla)
  • 2 cibule, nakrájené najemno (cca 200 g)
  • 1 lžíce sladké papriky, nejlépe v biokvalitě
  • 1 lžička mořské soli
  • 400 ml vody nebo vývaru z cizrny či zeleniny
  • pár kapek citronové šťávy
  • 1/3 lžičky jemné biohořčice, opravdu jen maličko (např. Zwergenwiese nebo z Opatství Nový Dvůr)
  • 30 g másla nebo 50 ml smetany ke zjemnění (můžete klidně vynechat)
  • 1 větší pórek, nakrájený našikmo (zelená část)

Postup přípravy:

1. Cizrnu namočte přes noc do vody. Druhý den namáčecí vodu slijte, zalijte novou a uvařte do měkka, což trvá 2–3 hodiny. Pokud chcete mít cizrnu uvnitř jemnou a krémovitou, vařte ji cca 40 minut v papiňáku (já vařím cizrnu jedině v tlakovém hrnci, protože je pak lepší). Pokud nemate čas na vaření, stačí otevřít sklenici s uvařenou biocizrnou ve vlastní šťávě.  Doporučuji však postupně přejít na používání nesterilovaných luštěnin. Jsou lepší, levnější a čerstvější. Ty konzervované si nechte jen pro případ nouze.

2. Máte-li vařenou cizrnu, pusťte se do omáčky: ve větším kastrolu orestujte na přepuštěném másle dozlatova cibulku. Poté přidejte sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujte dlouho, aby nezhořkla. Hned přilijte 400 ml vývaru s přibližně polovinou vařené cizrny, 2 minuty povařte a vše rozmixujte na jemnou krémovou omáčku. Pokud máte pouze ponorný mixér, omáčku ještě propasírujte přes síto, aby byla dokonale jemná.

3. Do omáčky přidejte zbytek nerozmixované cizrny a pár minut prohřejte.

4. Dochuťte solí, pár kapkami citronové šťávy či necelou polovinou lžičky hořčice (hořčice není nutná, a pokud ji použijete, dejte opravdu jen trošičku). A máte hotovo.

5. Nakrájený pórek povařte v páře nebo pár minut blanšírujte ve vroucí osolené vodě. Pak ho hned zchlaďte a s horkou omáčkou promíchejte až těsně před podáváním. Jinak by pórek ztratil krásnou svěží zelenou barvu. Děti mají raději čistou omáčku, proto pórek většinou nechávám stranou.

6. Pokud chcete, aby byla omáčka opravdu krémová, můžete ji dochutit pár lžičkami smetany. Já to většinou nedělám, ale přidávám podle chuti lžičku másla nebo ghí.

Cizrna

Cizrna je moje nejoblíbenější luštěnina. Vařím ji téměř každý týden. Spolu s červenou čočkou patří k nejlépe stravitelným luštěninám, proto ji mohou i děti a těhotné ženy. Z jednoho sáčku se nasytí mnoho lidí, takže je i v biokvalitě vlastně docela levná. Navíc zásobuje tělo cennými rostlinnými bílkovinami, vlákninou a spoustou důležitých živin. Proto ji lze doporučovat jako součást stravy, která je prevencí proti civilizačním chorobám.

Já si vždy uvařím v tlakovém hrnci větší množství cizrny najednou a pak udělám i pomazánku nebo cizrnu přidám do polévky.

Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.

 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace