Rajčata vynikají obsahem mnoha antioxidantů. Jejich barva nám napovídá, že jsou zdrojem vitaminu A, resp. konkrétně za to může obsah oranžového a červeného barviva – α-karotenu, β-karotenu a lykopenu.
β-karotenu je více v oranžových a ve žlutých rajčatech naopak více lykopenu se nachází v červených rajčatech. Zvláště tepelně zpracovaná rajčata jsou jejich zdrojem. Jíst bychom je měli společně s kvalitním olejem nebo potravinami tuky obsahující jako je třeba avokádo, ořechy nebo některá semínka. Proč? Tato barviva patří do skupiny karotenoidů, které jsou rozpustné v tucích. Dalším antioxidantem, který rajčata obsahují, je lutein. Ten je nesmírně důležitý pro zdraví našich očí. Je součástí sítnice oka. Není důležitý pouze v prevenci onemocnění oka, ale může napomoci k samotnému zlepšení zraku. V neposlední řadě nelze opomenout vitamin C. Rajčata obsahují 25 mg vitaminu C na 100 g. Vzhledem ke ztrátám tohoto vitaminu, které závisí na mnoha subjektivních a objektivních faktorech (při přípravě, zpracování) nejsou hlavním, ale rozhodně významným zdrojem jako většina zeleniny a ovoce. Společně s cholinem příznivě ovlivňují imunitu.
Obsah všech biologicky aktivních látek závisí na způsobu pěstování. Proto dávejte přednost rajčatům z místních zdrojů – vypěstovaných vlastními silami nebo nakupujte od místních pěstitelů, a to kdykoli je to možné. Samozřejmě dozrálé pěkně u stonku.
Recepty z rajčat
Rajčátka jako příloha
Ingredience na 1 porci: |
---|
200 g cherry rajčátek |
10 g oleje řepkového |
Pepř, sůl |
Plochá zelená petržel, (čerstvý tymián) |
Pracovní postup:
Rajčátka omyjeme, nakrájíme na půlky, poklademe na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme zelenými natěmi. Dáme do rozehřáté trouby na 200 ֩C cca 20 minut. Takto upravená rajčata můžeme podávat jako přílohu k masu, sýru nebo společně s těstovinami, kuskusem, čočkou aj.
Penne s pečenými rajčátky a orestovaným kuřecím masem
Ingredience na 1 porci: |
---|
100 g oblíbených těstovin |
10 g oleje řepkového |
100 g kuřecího masa |
200 g cherry rajčátek |
10 g oleje řepkového |
Pepř, sůl |
Plochá zelená petržel, (čerstvý tymián) |
Pracovní postup:
1. Rajčátka omyjeme, nakrájíme na půlky, poklademe na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme zelenými natěmi. Dáme do rozehřáté trouby na 200 ֩C a pečeme cca 20 minut.
2. Kuřecí maso omyjeme, očístíme, nakrájíme na kousky. Opepříme. Na rozehřátém oleji maso orestujeme, podlejeme vodou, osolíme a krátce podusíme.
3. Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny.
4. Těstoviny, maso a rajčátka smícháme dohromady a nezbývá než popřát dobrou chuť.
Autor: Mgr. Jana Eliášová