Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Karotenoidy: Rajče – bobule nabitá antioxidanty

Rajčata vynikají obsahem mnoha antioxidantů. Jejich barva nám napovídá, že jsou zdrojem vitaminu A, resp. konkrétně za to může obsah oranžového a červeného barviva – α-karotenu, β-karotenu a lykopenu. 

β-karotenu je více v oranžových a ve žlutých rajčatech naopak více lykopenu se nachází v červených rajčatech. Zvláště tepelně zpracovaná rajčata jsou jejich zdrojem. Jíst bychom je měli společně s kvalitním olejem nebo potravinami tuky obsahující jako je třeba avokádo, ořechy nebo některá semínka. Proč? Tato barviva patří do skupiny karotenoidů, které jsou rozpustné v tucích. Dalším antioxidantem, který rajčata obsahují, je lutein. Ten je nesmírně důležitý pro zdraví našich očí. Je součástí sítnice oka. Není důležitý pouze v prevenci onemocnění oka, ale může napomoci k samotnému zlepšení zraku. V neposlední řadě nelze opomenout vitamin C. Rajčata obsahují 25 mg vitaminu C na 100 g. Vzhledem ke ztrátám tohoto vitaminu, které závisí na mnoha subjektivních a objektivních faktorech (při přípravě, zpracování) nejsou hlavním, ale rozhodně významným zdrojem jako většina zeleniny a ovoce. Společně s cholinem příznivě ovlivňují imunitu.

Obsah všech biologicky aktivních látek závisí na způsobu pěstování. Proto dávejte přednost rajčatům z místních zdrojů – vypěstovaných vlastními silami nebo nakupujte od místních pěstitelů, a to kdykoli je to možné. Samozřejmě dozrálé pěkně u stonku.

Rajče

Recepty z rajčat

Rajčátka jako příloha 

Ingredience na 1 porci:
200 g cherry rajčátek
10 g oleje řepkového
Pepř, sůl
Plochá zelená petržel, (čerstvý tymián)

Pracovní postup:

Rajčátka omyjeme, nakrájíme na půlky, poklademe na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme zelenými natěmi. Dáme do rozehřáté trouby na 200 ֩C cca 20 minut. Takto upravená rajčata můžeme podávat jako přílohu k masu, sýru nebo společně s těstovinami, kuskusem, čočkou aj.

Rajčátka jako příloha

Rajčátka jako příloha

Penne s pečenými rajčátky a orestovaným kuřecím masem

Ingredience na 1 porci:
100 g oblíbených těstovin
10 g oleje řepkového 
100 g kuřecího masa
200 g cherry rajčátek
10 g oleje řepkového
Pepř, sůl
Plochá zelená petržel, (čerstvý tymián)

Pracovní postup: 

1. Rajčátka omyjeme, nakrájíme na půlky, poklademe na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme zelenými natěmi. Dáme do rozehřáté trouby na 200 ֩C a pečeme cca 20 minut. 

2. Kuřecí maso omyjeme, očístíme, nakrájíme na kousky.  Opepříme. Na rozehřátém oleji maso orestujeme, podlejeme vodou, osolíme a krátce podusíme.

3. Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny.

4. Těstoviny, maso a rajčátka smícháme dohromady a nezbývá než popřát dobrou chuť.

Penne s pečenými rajčátky a orestovaným kuřecím masem

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Výzvy typu „Pokud si chcete zachovat mladistvý vzhled co nejdéle a vyhnout se některým závažným onemocněním, konzumujte potraviny bohaté na ANTIOXIDANTY“, vedou k zamyšlení. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace