Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod.
Slovo jahody ve mně evokuje dvě představy. Za prvé - sklenku sektu. Zvláštní. Vůbec sekt nepiju. Za druhé si představím Marušku z pohádky O dvanácti měsíčkách od Boženy Němcové. Jde o to. Vyjít si na lesní jahody je jako prožívat cestu Marušky. Macecha a její dcera Holena jí do lesa poslaly v lednu a díky Červenci své jahody přinesla. Zkusme se vydat na lesní jahody. Je to jako hledat jehlu v kupce sena. Ani červenec není zárukou úspěchu. Pokud se to povede, bude to stát rozhodně za to – látky (estery, aldehydy), jež jsou nositeli ovocné chutě a vůně, nám přichystají zaručený gurmánský zážitek.
P.S.: jahody ze zahrádky či koupené na trhu budou vždy jistotou při neúspěchu při sběru v lese.
Jahody - jejich složení a prospěšnost
Jahody jsou u nás pravděpodobně nejoblíbenější bobulovité ovoce. Vzhledem k dostupnosti se pochopitelně jedná o jahody zahradní. Obsahují až 90 % vody. 100 g obsahuje 121 kJ (29 kcal). 90 % energie je dáno obsahem sacharidů, v nichž převažuje glukóza. V jahodách se nachází nerozpustná, rozpustná vláknina a pektinové látky. Jsou důležitým zdrojem železa, draslíku, hořčíku, dále vitamínů skupiny B, vitamínu E, vitamínu K. U nás jsou považovány za jeden z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu C. Značný obsah bioaktivních látek je společně s borůvkami a malinami řadí do top seznamu ovoce prospěšného našemu zdraví. Flavoinody, flavonoly mají antioxidační účinky. V jahodách najdeme i resveratrol a kyseliny s protektivními účinky (např. kyselinu ellagovou). I když je obsah anthokyaninů nižší než v malinách, je stále významný. Pro vyšší obsah purinových látek je na místě kontrolovaný příjem u osob s vysokou hladinou kyseliny močové a s dnou. U citlivých osob může po konzumaci dojít k alergické reakci projevující se kopřivkou. Vůně a chuť jahod je dána mnoha sloučeninami. Jejich množství a poměr se zráním a skladováním mění. Listy planě rostoucích jahod se využívají pro přípravu bylinných čajů, které se sbírají v květnu.
Recepty z jahod
Nanuky s lesními jahodami
Rozpis na 8 nanuků (počet záleží na velikosti formy) | Nutriční hodnota 1 nanuku |
---|---|
250 g polotučného tvarohu | 520 kJ (125 kcal) |
200 g zakysaná smetana | 8 g bílkovin |
200 g jahod | 6 g tuků |
20 g třtinový cukr/javorový sirup | 9 g sacharidů |
limetková šťáva |
Pracovní postup:
Tvaroh se zakysanou smetanou smícháme, přidáme rozmačkané, lépe rozmixované jahody a podle potřeby dosladíme cukrem. Pro vyladění chutě můžeme použít alternativu: javorový nebo agávový sirup a nakonec přidáme limetkovou šťávu. Pokud máme k dispozici lesní jahůdky lze třetinu množství vmíchat do směsi vcelku. Směsí naplníme formu na nanuky a dáme do mrazáku na alespoň 4 hodiny. Pokud právě nemáme po ruce čerstvé jahody, můžeme použít domácí jahodovou marmeládu nebo připravit nanuky čistě tvarohové či naopak formu naplnit 100% ovocnou směsí (jahody rozmixujeme, dle chuti můžeme dosladit a zakápnout citrusovou šťávou). Před konzumací formu narychlo zahřejeme (teplou vodou nebo jen tak rukou), abychom lépe nanuky vyndali.
Jahodo-malino-borůvkové smoothie
Rozpis na 1 porci | Nutriční hodnota |
---|---|
150 g jahod, malin a borůvek | 200 kJ (48 kcal) |
150 ml pramenité vody | 1 g bílkovin |
citrónová máta | 0,7 g tuků |
16 g sacharidů |
Pracovní postup:
Jahody, borůvky, maliny (ostružiny, červený rybíz, černý rybíz) zalijeme vodou a do hladka rozmixujeme. Druh ovoce a jeho poměr volíme nejenom podle sezóny, ale i našich chuťových preferencí. Pro chvíli konzumace si ponecháme pár bobulek našeho oblíbeného ovoce a nakonec společně s mátou přidáme do nápoje.
Jahůdkové mražené tyčinky alias ledová jahodová limonáda
Pracovní postup:
Rozmixované jahůdky, příp. další ovoce naplníme do formy ve tvaru tyčinek a dáme do mrazničky na 2 hodiny. V horkých letních dnech tyčinky můžeme použít pro ochlazení jako ledové lízátko nebo k přípravě letního „re“hydratačního chlazeného nápoje.
Příprava rehydratačního chlazeného nápoje |
---|
500 ml středně mineralizované vody neochucené (500-1500 mg minerálních látek/l vody), Mattoni, Korunní, Ondrášovka, Magnesia (obrácený poměr Mg : Ca – cca 5:1) |
100 ml čerstvé pomerančové šťávy |
mražené tyčinky, příp. kousky čerstvého bobulovitého ovoce |
V horkém počasí či při jiných extrémních teplotních podmínkách a velkém energetickém výdeji bez adekvátní náhrady tekutin, např. při práci v horku, sportovních výkonech (ztráty solí při větším úbytku tekutin a hrazení tekutin pouze vodou), dále při horečkách, průjmech, cukrovce, nedostatečné funkci nadledvin, při některých onemocněních ledvin, může docházet k dehydrataci (odvodnění organismu). Na prvním místě je vždy pravidelné doplňování tekutin. O rehydrataci – zavodnění organismu – hovoříme v případě potřeby doplnění tekutin do organismu po jejich ztrátě. Základem je náhrada nejenom ztracených tekutin, ale i minerálů. Nejvhodnějším nápojem jsou nesycené minerální vody. V domácích podmínkách je možné připravit klasický recept na rehydratační roztok, který je složený z 8 lžiček cukru, 1 lžičky soli, popřípadě šťávy z 2 pomerančů nebo grapefruitů a k doplnění do jednoho litru použít pouze převařenou vodu. Dospělí by měli vypít 250–500 ml a děti 125–250 ml tohoto roztoku během hodiny.
Dobrou chuť a na zdraví!
Autor: Mgr. Jana Eliášová