Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Špargl neboli chřest

Moje první setkání se šparglem nebylo ani tak gurmánskou záležitostí, ale spíš estetickou. V létě totiž zdobí naši zahradu překrásná převislá rostlina. Moje maminka špargl nepoužívá k jídlu, ale nechá ho vyrůst, až se z něho stane okrasný asparágus. Pro některé je tedy delikátní pochoutkou, pro jiné nevýraznou zeleninou nebo dokonce okrasnou záležitostí.  

Chřest

Chřest z dovozu je k mání téměř po celý rok, ale květen je pro nás skvělou příležitostí okusit chřest z lokální produkce. Pro čerstvé voňavé pazochy je nejlepší vyrazit na trh (třeba Zelný v Brně :-)). Čerstvý chřest má sevřené hlavičky a je velmi pevný. Znalci doporučují ověřit čerstvost a pevnost chřestu jeho ohnutím. Nemělo by se vám to podařit.  Čerstvý prostě praskne. Gumový s díky odmítněte.

Chřest můžeme rozdělit podle barvy – na bílý a barevné odrůdy (zelený, fialový). Bílý chřest bývá upřednostňován pro svou jemnost a křehkost. Zelený se stává stále oblíbenějším a oblíbenějším. Jeho chuť je totiž mnohem výraznější a holedbá se i vyšším obsahem vitamínu C.

Příprava chřestu

Chřest lze připravovat na mnoho způsobů. Začněte klasikou – samotným chřestem vařeným v páře přelitým rozpuštěným máslem a skleničkou vína. Co víc si přát.

Zelený chřest

Tenký není potřeba loupat. Loupe se, pokud je silnější a má opravdu silnou slupku. Jinak ho stačí omýt, ulomit dřevnaté konce a stáhnou slupku ze spodní třetiny výhonku. Chřest blanšírujeme - vaříme v osolené vodě 3-4 minuty. Výhodné je ho vařit svázaný o stejné délce a dát do hrnce tzv. „na stojáka“ a ponořit do vody po hlavičku. Vodu lze ještě dochutit cukrem a citrónovou šťávou. Nakonec rychle zchladíme ve velmi studené (krahové) vodě.

Zelený chřest

Zelený chřest

Bílý chřest

Je potřeba důkladně za pomoci škrabky očistit a oloupat tak, abychom odstranili veškerou vláknitou část. Odpadu bude hodně. Není nutné ho vyhazovat, lze ho využít posléze na přípravu polévky.  Opět ořízneme dřevnaté konce a svážeme do svazku. Vaříme celé ponořené v osolené vodě (nebo v páře) s cukrem a citrónovou šťávou na skus. Doba vaření je přece jenom delší než u zeleného chřestu, a to až 8-10 minut. Někdy vyzkoušejte uvařit i více do měkka až 15 minut. Záleží na velikosti. Posoudíte sami, která varianta vám bude více lahodit. Některé recepty vybízí k použití syrového, vždy ho ale důkladně oloupejte. Loupeme směrem od hlavičky.

Bílý chřestBílý chřest

Chřest a jeho vlastnosti

Je velmi jemnou, nízkoenergetickou a lehce stravitelnou zeleninou hojně využívanou i v dietním stravování. Obsahuje vyšší množství purinových látek, proto není vhodný pro nemocné s dnou. Má diuretické a mírně projímavé účinky.  Pro vyšší obsah vitamínu K není ve velkém množství vhodná konzumace lidmi léčenými Warfarinem (proti srážení krve). Ve 100 g obsahuje 63 kJ (15 kcal). Podíl vody je v zelenině až 94 %. Obsahuje bílkoviny, tuky a sacharidy. Vlákniny se nachází až 2 g / 100 g. Z vitamínů jsou zastoupeny především vitamíny skupiny B, z nichž dominuje niacin, kyselina listová a dále vitamín E a C. Z minerálních látek stojí za zmínku hořčík, zinek, mangan, železo, fosfor, vápník. Obsahuje rutin, což je látka, která pozitivně ovlivňuje naše zdraví – má schopnost ovlivňovat křehkost cév a tím zvyšovat jejich pružnost. Má vliv na snížení LDL cholesterolu v krevním séru. Velmi významná je jeho antioxidační aktivita, jež souvisí s jeho antikarcinogenními účinky. Dalším velmi významným antioxidantem vyskytujícím se v chřestu je glutation.

Recept na bílý chřest

Vařený chřest (v páře) přelitý rozpuštěným máslem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
1000 g bílého chřestu 680 kJ (164 kcal) 
voda 5 g bílkovin
sůl 12 g tuků
cukr 8 g sacharidů
citrónová šťáva  
60 g másla  

Pracovní postup:

Škrabkou chřest oloupeme tak, abychom odstranili veškerou vláknitou část. Pozor! Zelenina je křehká, ať se vám nepoláme. Loupeme směrem od hlavičky dolů. Ořízneme (ulomíme) dřevnaté konce a svážeme do svazku. Vaříme celé ponořené v osolené vodě s cukrem a citrónovou šťávou na skus. Doba vaření je asi 8-10 minut (bude-li zelený 3-4 minuty). Uvařený více do měkka (až15 minut) má také své příznivce. Vařit můžeme i v páře – na pařáčku nebo v parním hrnci. Doba vaření je stejná, vždy záleží na velikosti a tloušťce pazochů. Hotový chřest podáváme přelitý čerstvým rozpuštěným máslem. Další možností je podávat zapečený se sýrem nebo šunkou a sýrem.

Vařený chřest (v páře) přelitý rozpuštěným máslem

Recepty na zelený chřest

Penne s chřestem, hlívou ústřičnou, rajčaty a zázvorem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
40 g oleje 2290 kJ (550 kcal) 
100 g hlívy ústřičné 22 g bílkovin  
1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru 19 g tuků
500 g chřestu 70 g sacharidů
200 g cherry rajčata  
400 g těstovin typu podle nálady  
100 g smetany 12 % tuku  
Sůl, pepř  
60 g parmezánu (nebo méně tučného sýru)  

Pracovní postup:

Na pánvi a rozehřátém oleji orestujeme hlívu a zázvor cca 5 minut. Přidáme půlené cherry rajčata. Orestujeme. Přidáme nakrájený chřest na špalíky (příprava viz výše) a zalijeme smetanou. Necháme probublat a dochutíme solí a pepřem.  Mezitím ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny na skus. Scedíme a přidáme zeleninovou směs. Důkladně promícháme. Hlavičkami chřestu si ozdobíme těstoviny nakonec a podáváme horké posypané sýrem.

Penne s chřestem, hlívou ústřičnou, rajčaty a zázvorem

Chřestová polévka

Krémová polévka z bílého chřestu s hlavičkami zeleného chřestu

Rozpis pro 2 osoby Nutriční hodnota 1 porce
20 g oleje 1030 kJ (248 kcal) 
40 g jarní cibulky 9 g bílkovin
500 g bílého chřestu 15 g tuků
500 ml zeleninového vývaru 18 g sacharidů
15 g kukuřičné mouky  
100 ml smetany 12%  

Sůl, bílý pepř

 
Hlavičky zeleného chřestu  

Pracovní postup:

Na rozehřátém oleji orestujeme cibulku. Přidáme očistěný chřest nakrájený na kousky. Zalijeme zeleninovým vývarem (příp. vývarem z chřestových slupek). Krátce povaříme a rozmixujeme. Pokud chceme opravdu polévku bez vláken, musíme přecedit. Zahustíme zavárkou z kukuřičné mouky a smetany. Povaříme asi 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme na páře připravený zelený chřest nakrájený na špalíčky, který na skus jemně křupnou. Ozdobou jsou samotné hlavičky.

Krémová polévka z bílého chřestu s hlavičkami zeleného chřestu

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace